Κώδωνα κινδύνου για τη στατικότητα της πλειονότητας των κτιρίων της χώρας έκρουσε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός. «Πάνω από το 70% των κτιρίων της χώρας έχει κλείσει ήδη τα 40 χρόνια ζωής, χωρίς σύγχρονη αντισεισμική προστασία και χωρίς ενεργειακή απόδοση» τόνισε ο κ. Στασινός, ζητώντας να συνεχιστούν και να ενισχυθούν οι επενδύσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Kατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του ΤΕΕ για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την εφαρμογή της, Green Deal Greece 2024, που διοργανώνει το επιμελητήριο μαζί με το economix.gr., χαρακτήρισε αναγκαίο να δοθούν φορολογικά κίνητρα στους πολίτες για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα παλαιά κτίρια, να συνεχίσουμε τις επενδύσεις στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας» ανέφερε χαρακτηριστικά, καταθέτοντας τις εξής προτάσεις, χωρίς ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος:
• την απαλλαγή από τον ΦΠΑ των δαπανών στατικού ελέγχου.
• την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των δαπανών για στατικό έλεγχο και των δαπανών εργασιών και υλικών που ο έλεγχος τεκμηριώνει ότι απαιτούνται για στατική ενίσχυση σε κάθε κτίριο προ του 1985.
• την πλήρη φοροαπαλλαγή από το εισόδημα των μελετών, δαπανών και υλικών για τη σύγχρονη διαχείριση των ομβρίων υδάτων σε παλαιές οικοδομές.
Η σημασία του ελέγχου
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε την ετοιμότητα του επιμελητηρίου να συνδράμει την Πολιτεία για την επακριβή διατύπωση και στάθηκε στη σημασία του ελέγχου και της συντήρησης των υποδομών στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
«Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα συνολικά κινδυνεύει αν οι ηγεσίες δεν αποφασίσουν ότι οι επενδύσεις στη συντήρηση και την ανακατασκευή υποδομών πρέπει να γίνουν επιλέξιμες.Οι κοινωνίες δεν μπορούν να καταλάβουν πως οι πολιτικοί εγκαινιάζουν μια νέα γέφυρα, αλλά αφήνουν την επόμενη, που είναι παλιά, να κινδυνεύει. Η γραφειοκρατία των Βρυξελλών μπορεί να πιστεύει ότι οι εθνικοί Προϋπολογισμοί αρκούν για τα έργα συντήρησης, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική και πιστεύω υπό το πρίσμα των αναγκών να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση – θα το καταλάβουν και οι γραφειοκράτες» εξήγησε ο κ. Στασινός.
Προς την κατεύθυνση αυτή, πρότεινε να πρωτοστατήσει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε στο πλαίσιο της ανθεκτικότητας να δημιουργηθεί ένα ειδικό Ταμείο για στατικό έλεγχο και ενίσχυση των κατασκευών, κάτι που μπορεί να δώσει ώθηση σε ένα ελληνικό κύμα ανακαίνισης με βάση τον αντισεισμικό έλεγχο.
Τέσσερα βήματα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, οι συντηρήσεις θα πρέπει να αφορούν και τα κτίρια, το γερασμένο κτιριακό απόθεμα, όπου υπάρχει, καθώς και τα δημόσια έργα και κάθε είδος υποδομές, πολλά από τα οποία έχουν δεκαετίες να συντηρηθούν συνολικά.
Κάτι που μπορεί να γίνει σε τέσσερα βήματα:
1) να μετρήσουμε, για παράδειγμα, μέσα από το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, που είναι ο άτλαντας της καταγραφής των δημόσιων υποδομών, 2) να μετράμε διαρκώς μέσα από έργα, όπως οι «έξυπνες γέφυρες», με αισθητήρες και συστήματα αναφοράς, 3) να ελέγχουμε, καθώς πλέον υπάρχουν εργαλεία και μπορούμε να βρούμε τεχνογνωσία, όπως συμβαίνει με τον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων, 4) να συντηρούμε σχεδιάζοντας ορθολογικά, με βάση τα συνδυαστικά και διαλειτουργικά δεδομένα.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Δημοσκόπηση: Ποιον προτιμάτε για πρόεδρο των ΗΠΑ;
- 1.000 αιτήσεις για την εξαγορά καταπατημένων
- Η κοινωνία βορά στα funds