Το στάδιο «Ferenc Puskas», στην περιοχή Ζούγκλο της Βουδαπέστης, κατασκευάστηκε το 2017 με κόστος σχεδόν 600 εκατ. ευρώ, ως φόρος τιμής στον θρυλικό Ούγγρο επιθετικό των δεκαετιών του 1950 και 1960, από τον οποίο πήρε το όνομά του. Το στάδιο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 70.000 θεατές, αλλά την Πέμπτη (καλώς εχόντων των πραγμάτων) θα διεξαχθεί εκεί η 5η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, στην οποία συμμετέχουν περίπου 49 Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας. Μια νέα πρόκληση, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους των Βρυξελλών, της οποίας ο Βίκτορ Όρμπαν έχει το μυστικό, από τη στιγμή που η Βουδαπέστη δεν στερείται πολυτελή κτίρια που θα ήταν πιο κατάλληλα για μια τέτοια συνάντηση.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Πέρυσι, για παράδειγμα, το σκηνικό της συνόδου ήταν το παλάτι Blenheim, μισή ώρα από την Οξφόρδη. Το κάστρο είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η περιοχή υπήρξε η γενέτειρα του Ουίνστον Τσόρτσιλ.
Την Παρασκευή, επίσης σε αυτό το στάδιο, θα συναντηθούν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. για μια άτυπη σύνοδο κορυφής, το κύριο θέμα της οποίας θα είναι η ανταγωνιστικότητα. Παρών θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, ο οποίος μόλις παρέδωσε σχετική έκθεση για το θέμα.
«Puskas Arena»
Για έναν φανατικό του ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Βίκτορ Όρμπαν, η επιλογή της «Puskas Arena» έχει πράγματι νόημα. Ο Ούγγρος ηγέτης έχει τη δική του ομάδα, την Puskas Akademia FC, την οποία ίδρυσε το 2005, και έχτισε ένα γήπεδο, το «Pancho Aréna», ακριβώς απέναντι από το πατρικό του σπίτι στο Felcsut, ένα μικρό χωριό με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από τη Βουδαπέστη. Πάνω απ’ όλα όμως ο Βίκτορ Όρμπαν είναι ένας πρώην ερασιτέχνης παίκτης που έπαιξε στην τέταρτη κατηγορία.
Το 1988 εγκατέλειψε τον χώρο για να ασχοληθεί με την πολιτική. Ωστόσο, το ποδόσφαιρο δεν το εγκατέλειψε ποτέ πραγματικά. Ο αθλητισμός παρέμεινε στο επίκεντρο της πολιτικής του στρατηγικής, ως βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας που θέλει να προσφέρει στον «λευκό και χριστιανικό» λαό του, νοσταλγώντας την εποχή των Magikus Magyarok (των «μαγικών Μαγυάρων»), της Εθνικής ομάδας της δεκαετίας του 1950, με αρχηγό τον Φέρεντς Πούσκας.
Ανακαίνιση
Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, ο Όρμπαν έχει ανακαινίσει όλα τα γήπεδα της χώρας του κι έχει κατασκευάσει νέα. Η κυβέρνησή του χρηματοδοτεί ουγγρικούς αθλητικούς μειονοτικούς συλλόγους στην Κροατία, στη Σερβία και τη Ρουμανία. Πάνω απ’ όλα, εισήγαγε ένα σύστημα φοροαπαλλαγών, γνωστό ως TAO, για να ενθαρρύνει πλούσιους ιδιώτες και εταιρίες να επενδύσουν στον αθλητισμό, και συγκεκριμένα σε ποδοσφαιρικές ομάδες. Έντεκα από τους 12 συλλόγους στην κορυφαία κατηγορία της Ουγγαρίας προεδρεύονται από άτομα που βρίσκονται κοντά στον Όρμπαν, ολιγάρχες και μέλη του κόμματός του, Fidesz.
«Κατά τη γνώμη μου, το ποδόσφαιρο είναι ένας παράξενος συνδυασμός της ελευθερίας και του να είσαι στρατιώτης. Πρέπει να είσαι μέλος μιας ομάδας, αλλά είναι επίσης μια δημιουργική δραστηριότητα. Αυτό είναι το δίλημμα όλων των σύγχρονων κοινωνιών: να είσαι οργανωμένος και ελεύθερος ταυτόχρονα. Στο στάδιο τα καταφέρνω, στην πολιτική είναι πιο δύσκολο» είχε δηλώσει ο Όρμπαν σε δυο δημοσιογράφους της εφημερίδας «Guardian» το 2017, που είχαν παρακολουθήσει αγώνα της ομάδας του.
Με την επιλογή η διεξαγωγή των δύο συνόδων της Ε.Ε. να γίνουν στο γήπεδο «Ferenc Puskas», ο Όρμπαν θέλει να στείλει το εξής μήνυμα στους Ευρωπαίους: «Το ζήτημα δεν είναι πού βρίσκεται η μπάλα, αλλά πού πηγαίνει. Και, αν καταλάβεις πριν από τους άλλους, είσαι ο πρώτος που θα δράσει και μπορείς να κερδίσεις».
Ημερήσια διάταξη
Οι δύο αυτές σύνοδοι κορυφής πραγματοποιούνται σε ένα ιδιαίτερο πλαίσιο. Η Ουγγαρία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους, και η στάση του Βίκτορ Όρμπαν έχει εξοργίσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις έχει βγει έξω από τη γραμμή τους.
Τον Ιούλιο, λίγο μετά την έναρξη της ουγγρικής προεδρίας, με φόντο ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, ο Όρμπαν πραγματοποίησε επαφές με τον Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο, χωρίς καμία διαβούλευση με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Πληγωμένη μέχρι το μεδούλι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αποφάσισε ότι οι Ευρωπαίοι επίτροποι δεν θα ταξίδευαν πλέον στην Ουγγαρία για τις επαφές τους με τον Ούγγρο πρωθυπουργό – μια μορφή μποϊκοτάζ που καταγράφεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Ε.Ε.
Από την άλλη, ο Όρμπαν στις ευρωπαϊκές συνόδους κορυφής μπλοκάρει κάθε βοήθεια προς την Ουκρανία. Η διακυβέρνησή του επικρίνεται τακτικά για επανειλημμένες παραβιάσεις του κράτους δικαίου, και είναι ένας από τους λίγους ηγέτες της Ε.Ε. που διατηρούν επαφές με το Κρεμλίνο.
Πριν από λίγες ημέρες επισκέφθηκε τη Γεωργία, όπου διεξήχθησαν οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές εν μέσω κατηγοριών για ρωσική ανάμειξη και εξαγορά ψήφων, ενώ έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ηγέτης της Ουγγαρίας έσπευσε να ταχθεί στο πλευρό του επικεφαλής του φιλορωσικού «Γεωργιανού Ονείρου», παρά τις παρατυπίες που καταγγέλθηκαν τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και από την Ουάσινγκτον.
Στραμμένο το βλέμμα στη Ρωσία αλλά κοιτάζει και προς τις ΗΠΑ
Την περασμένη Πέμπτη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο, επισκέφθηκε τη Λευκορωσία για τρίτη φορά από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. ∆ράττοντας την ευκαιρία, κατήγγειλε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. κατά του Μινσκ και της Μόσχας, γεγονός που προκάλεσε για άλλη μια φορά τα πυρά των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Είναι ο μόνος ανώτερος αξιωματούχος από χώραμέλος της Ε.Ε. που επισκέφθηκε τη Λευκορωσία μετά την επανεκλογή του προέδρου Λουκασένκο, το 2020.
Μια επίσκεψη η οποία θεωρήθηκε δόλια. Από την πλευρά του, ο Βίκτορ Ορμπαν έχει στραμμένο το βλέμμα του στη Μόσχα, αλλά κοιτάζει και προς την Ουάσινγκτον. Την προηγούμενη εβδομάδα τηλεφώνησε στον Ντόναλντ Τραμπ και δήλωσε ανοιχτά στο X ότι «σταυρώνει τα δάχτυλά του» για την εκλογή του. Οι σύνοδοι της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και της Ε.Ε. θα επηρεαστούν φυσικά από τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ιδίως αν κερδίσει ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος.
Είτε με νίκη του Ντόναλντ Τραμπ είτε όχι, ο Ούγγρος ηγέτης θα έχει, σε κάθε περίπτωση, ήδη κερδίσει, αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μποϊκοτάρουν αυτές τις δύο συνόδους κορυφής στην Ουγγαρία. Μόλις την Παρασκευή, ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε από τη Γενεύη, όπου ταξίδευε, ότι ένα τέτοιο μποϊκοτάζ της ουγγρικής προεδρίας θα ήταν, κατά την άποψή του, μια «ψευδώς καλή ιδέα». «Νομίζω ότι, αν έχουμε να κάνουμε σχόλια -και υπάρχουν σχόλια που πρέπει να κάνουμε στον Βίκτορ Όρμπαν-, θα πρέπει να πάμε και να τα κάνουμε αυτοπροσώπως, αντί να μην πάμε στη Βουδαπέστη» τόνισε ο Μισέλ.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Δημοσκόπηση: Ποιον προτιμάτε για πρόεδρο των ΗΠΑ;
- Διατροφικός εφιάλτης! Τρώμε μολυσμένα τρόφιμα
- Καταδικασμένη η διάσκεψη του Παρισιού για τον Λίβανο
- Νέα φάση στον πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ
- «Καμπάνα του θανάτου» οι λιποταξίες των Ρώσων
- Ιστορικό ρεκόρ αντιδημοφιλίας για τον Μακρόν!