Τα τελευταία 24ωρα το Ιράν βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της παγκόσμιας επικαιρότητας. Τούτη τη φορά όχι για το συγκρουσιακό κλίμα με το Ισραήλ. Η υπόθεση της Αχού Ντάριαεϊ ξυπνά μαύρες μνήμες από το όχι μακρινό 2022, όταν στην Τεχεράνη ξέσπασαν αιματηρές διαδηλώσεις, με αίτημα την κατάργηση της κατασταλτικής «Αστυνομίας Ηθών», μετά τη δολοφονία της 22χρονης φοιτήτριας Μαχσά Αμινί, που μετατράπηκε σε σύμβολο αντίστασης όλων των γυναικών της χώρας.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η Αχού Ντάριαεϊ, επίσης 22χρονη φοιτήτρια στην Τεχεράνη, αναδείχθηκε σε ηρωίδα από τα social media, ύστερα από ένα αναρτημένο βίντεο όπου διακρίνεται, φορώντας εσώρουχα εντός πανεπιστημιούπολης, να συλλαμβάνεται από αξιωματούχους ασφαλείας. Έκτοτε η τύχη της αγνοείται.
Το κύμα αντιδράσεων και κατακραυγής έφερε την παρέμβαση της Διεθνούς Αμνηστίας και με αργά αντανακλαστικά τη χθεσινή τοποθέτηση από το καθεστώς της Τεχεράνης. Στην πραγματικότητα, μέχρι και σήμερα, είναι ελάχιστα όσα γνωρίζουμε για την υπόθεση.
Από το Σάββατο, όταν και είδε το φως της δημοσιότητας το βίντεο, το σκηνικό γίνεται πιο θολό, αντί να ξεδιαλύνει. Οι περισσότερες πληροφορίες που διοχετεύονται μέσω ιρανικών και διεθνών ΜΜΕ είναι ανεπιβεβαίωτες. Ακόμα και το όνομά της, αν πράγματι είναι αυτό, έγινε γνωστό μόλις τις τελευταίες ώρες.
Αν και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις επί δεκαετίες βιαιότητες της, υποτίθεται, υπό κατάργηση «Αστυνομίας Ηθών» στο Ιράν απέναντι στις γυναίκες για το ζήτημα της μαντίλας, το ερώτημα αν κινδυνεύει η ζωή της φοιτήτριας δεν μπορεί να απαντηθεί από τα υπάρχοντα δεδομένα. Όπως, ασφαλώς, κι αν λέει την αλήθεια το καθεστώς της Τεχεράνης για τα περί διαταραγμένης προσωπικότητας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται έως τώρα στα διεθνή ΜΜΕ, το βίντεο από το οποίο προέρχεται το στιγμιότυπο με τη φοιτήτρια να κυκλοφορεί με τα εσώρουχα στο πανεπιστήμιο λέγεται ότι σχετίζεται με το ίδρυμα ερευνητικών επιστημών της ιρανικής πρωτεύουσας. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για μια πράξη «διαμαρτυρίας» ύστερα από έντονη λογομαχία της 22χρονης με αξιωματικούς ασφαλείας, οι οποίοι άσκησαν σωματική βία εναντίον της, επειδή δεν τήρησε τον αυστηρό ισλαμικό νόμο περί υποχρεωτικής μαντίλας. Οι άντρες ασφαλείας φορούσαν πολιτικά ρούχα και την έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο για να την απομακρύνουν προς άγνωστη τοποθεσία. Έκτοτε δεν την έχει δει κανείς, με τους φόβους για τη ζωή της να αυξάνονται.
Η ιρανική εφημερίδα «Farheekhtegan» δημοσίευσε ότι η Ντάριαεϊ οδηγήθηκε αρχικά σε αστυνομικό τμήμα. Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Αμίρ Μαχσόμπ έγραψε στο X ότι «στο αστυνομικό τμήμα διαπιστώθηκε πως βρισκόταν υπό σοβαρή ψυχική πίεση και είχε ψυχική διαταραχή».
Η Τεχεράνη πήρε θέση μόλις χθες για το περιστατικό, μετά το ξέσπασμα παγκόσμιας θύελλας. Δηλώσεις έκανε η πρώτη γυναίκα κυβερνητική εκπρόσωπος στην ιστορία του Ιράν Φατεμέχ Μοχατζερανί: «Αντί να βλέπουμε το ζήτημα αυτό από την οπτική της ασφάλειας, καλύτερα να το βλέπουμε από την κοινωνική οπτική και να επιδιώξουμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτής της φοιτήτριας ως ενός διαταραγμένου προσώπου. Από το αστυνομικό τμήμα μεταφέρθηκε σε κέντρο θεραπείας».
Όμως, τα κενά παραμένουν. Παραμένει άγνωστο σε ποιο κέντρο θεραπείας βρίσκεται η 22χρονη και τι θεραπεία τής χορηγείται. Το Reuters ήδη έχει σπεύσει να γνωστοποιήσει πως δεν είναι σε θέση ακόμα να ταυτοποιήσει, με ανεξάρτητο τρόπο, έστω και το ονοματεπώνυμο της συλληφθείσας.
Η Ιρανή κυβερνητική εκπρόσωπος πρόσθεσε κι άλλη μια παράμετρο στη δύσκολη εξίσωση, ότι η σπουδάστρια είναι μητέρα δύο παιδιών: «Είναι ακόμη πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για την επιστροφή αυτής της φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποίησε ο σύζυγός της, χρειάζεται θεραπεία και αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί προτού κάνουμε τα επόμενα βήματα».
Από το πανεπιστήμιο φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι η Ντάριαεϊ έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα, ενώ και το CNN, επικαλούμενο πανεπιστημιακές πηγές, κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα. Παρά ταύτα παραμένει αμφίβολο αν ένα πανεπιστήμιο στο Ιράν έχει την ελευθερία να δώσει διαφορετική εκδοχή από την «επίσημη» θέση της Τεχεράνης.
Κατά τον εκπρόσωπο του πανεπιστημίου η παρέμβαση των ανδρών ασφαλείας συνέβη «ύστερα από την απρεπή πράξη μιας εκ των φοιτητριών. Το πραγματικό κίνητρο της πράξης είναι ακόμα υπό διερεύνηση». Σύμφωνα με το EuroNews, η σύλληψη δεν έγινε τελικά από την ασφάλεια του πανεπιστημίου, όπως αρχικά διακινήθηκε, αλλά από πράκτορες πληροφοριών.
Το αμερικανικό ABC υπενθυμίζει ότι είναι συνηθισμένη τακτική του καθεστώτος οι διαδηλωτές να χαρακτηρίζονται άτομα «ασταθή» και να οδηγούνται σε ψυχιατρικά κέντρα για… θεραπείες.
«Οι Αρχές του Ιράν πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τη φοιτήτρια που συνελήφθη βίαια αφού έβγαλε τα ρούχα της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταχρηστική επιβολή της υποχρεωτικής μαντίλας από αξιωματούχους ασφαλείας» παρενέβη η Διεθνής Αμνηστία.
Το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν επιβεβαίωσε το περιστατικό, δημοσιεύοντας μια θολή φωτογραφία της φοιτήτριας. Το ρεπορτάζ περιελάμβανε «πληροφορίες» σύμφωνα με τις οποίες η σπουδάστρια είχε φορέσει «ακατάλληλα ρούχα» στο μάθημα και γδύθηκε αφότου προειδοποιήθηκε από τους φρουρούς ασφαλείας να συμμορφωθεί με τον ενδυματολογικό κώδικα.
Επικαλούμενο μάρτυρες, το κρατικό πρακτορείο μετέδωσε ότι οι φρουροί ασφαλείας μίλησαν «ήρεμα» με τη φοιτήτρια, διαψεύδοντας ότι ενήργησαν επιθετικά. Παρά ταύτα, το ρεπορτάζ συμφωνεί απόλυτα με το αφήγημα της Τεχεράνης, κι ως εκ τούτου τίθεται υπό αμφισβήτηση η εγκυρότητά του.
Το βιογραφικό της Αχού Ντάριαεϊ
Στις 2 Νοεμβρίου 2024 αναρτήθηκε στα social media ένα βίντεο με Ιρανούς φρουρούς ασφαλείας σε παράρτημα του πανεπιστημίου Ισλαμικού Αζάντ να κρατούν μια άγνωστη γυναίκα, που κυκλοφορούσε με τα εσώρουχα εντός της πανεπιστημιούπολης στην Τεχεράνη. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνέχεια, πρόκειται για την 22χρονη φοιτήτρια Αχού Ντάριαεϊ, που στα ιρανικά σημαίνει «Ελάφι της θάλασσας».
Τα πρώτα 24ωρα η τύχη της αγνοούνταν, με τα διεθνή ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα να την αναδεικνύουν σε σύμβολο ηρωισμού και αντίστασης στην υποχρεωτική μαντίλα. Υπήρξε παρέμβαση και της Διεθνούς Αμνηστίας για τα διαδραματιζόμενα στο καθεστώς της Τεχεράνης, ενώ η ιρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα χθες πως η σπουδάστρια νοσηλεύεται και λαμβάνει θεραπεία επειδή είναι «διαταραγμένο άτομο».
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Kύμα συμπαράστασης για την Ιρανή φοιτήτρια που κυκλοφορούσε ημίγυμνη στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης
- Ιράν: Αγνοείται η τύχη φοιτήτριας που εμφανίστηκε με εσώρουχα και ακάλυπτο κεφάλι διαμαρτυρόμενη για τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα
Οι ψυχικές αρρώστιες είναι πολύ διαδεδομένες!!!!
Όλοι όσοι με τσεκούρια και μαχαίρια έχουν σφάξει κόσμο δεν τραίνα, πλατιές,δρόμους χαρακτηρίζονται αμέσως σαν ψυχικά άρρωστοι και όχι σαν ισλαμιστές τρομοκράτες!!!!
Έτσι δεν παίρνουν τα επιζήσαντα θύματα ούτε την αποζημίωση των 120.000 ευρώ(Γερμανία) το ελάχιστο !!!
Μαγικά κόλπα