Αντιμέτωπη με την απειλή της γρίπης των πτηνών και τη μετάλλαξη του ιού, προσβάλλοντας τον άνθρωπο, είναι η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, καταγγέλλει, μιλώντας στον «Ελληνα Αγρότη», ο κτηνίατρος και ερευνητής Αλέκος Στεφανάκης, καθότι η χώρα μας εξαρτάται απόλυτα από τους νεοσσούς και τα αβγά των άλλων χωρών για την αναπαραγωγή των πουλερικών της.
- Του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
«Ο ιός της γρίπης έχει πάρα πολλούς τύπους και ως ιός προσβάλλει σε χρόνο-ρεκόρ τα είδη. Κάθε είδος έχει τους δικούς του ιούς της γρίπης. Για παράδειγμα, στον άνθρωπο, στα εμβόλια που κάνουμε, επειδή αλλάζει ο τύπος του ιού, κάθε χρόνο κάνουμε συμβούλιο και αποφασίζουμε ποιους τύπους θα βάλουμε» σημειώνει.
Στο σημείο αυτό, ο Αλέκος Στεφανάκης υπενθυμίζει: «Η ισπανική γρίπη προκάλεσε εκατομμύρια νεκρούς, όταν η γρίπη των χοίρων μεταλλάχθηκε και άρχισε να προσβάλλει και τους ανθρώπους».
Απειλή για την ανθρωπότητα
Πόσο σημαντική είναι η θωράκιση της χώρας μας έναντι του ιού της γρίπης των πτηνών;
Ο κορωνοϊός είναι εδώ, συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί, χωρίς να έχει υποχωρήσει σε βαθμό που να μη θεωρείται απειλητικός. Μια νέα απειλή βρίσκεται στον ορίζοντα. Ο λόγος για τον Η5Ν1 ή, αλλιώς, «γρίπη των πτηνών»!
Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να πει «μα, τι με νοιάζει εμένα η νόσος των πτηνών;».
Το παράδειγμα της Ισπανίας είναι το πιο χαρακτηριστικό. Ο ιός των χοίρων μεταλλάχθηκε και προσέβαλε τους ανθρώπους. Διότι βρήκε το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων εξασθενημένο, με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλές θνησιμότητες. Αυτό φοβούνται και σήμερα. Και πρέπει να πούμε ότι, πέρα από το γεγονός ότι ο ιός αυτός κάνει τρομακτικές ζημιές, καθώς αποδεκατίζει τα πτηνά, υπάρχει και το ρίσκο της μεταφοράς του στον άνθρωπο, στον οποίο μπορεί να προκαλέσει πανδημία.
Ο Αλέκος Σταφανάκης αναφέρεται στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται σε δύο κατευθύνσεις:
-Να προστατέψουμε την πτηνοτροφία.
-Να αποφύγουμε τη δημιουργία στελεχών τα οποία θα μας δημιουργήσουν τον ιό, και έτσι θα ζήσουμε μια πανδημία.
«Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί γρίπη των πτηνών. Και γίνεται τεράστια προσπάθεια για να αποφεύγουμε τη μετακίνηση των πουλερικών». Ωστόσο, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, είναι εντελώς εξαρτημένη. «Οπως φαίνεται και στα νοσήματα που έχουμε στα πρόβατα, ως χώρα δεν είχαμε ποτέ τη φιλοσοφία της αυτόνομης πορείας και της επένδυσης στην ανεξαρτησία μας, αλλά είμαστε εξαρτημένοι από την εισαγωγή γενετικού υλικού ζωικού κεφαλαίου – πατρογονικών, δηλαδή, και όχι μόνο».
Καμία αυτάρκεια
Ναι, αλλά η Ελλάδα είναι σχεδόν αυτάρκης στον τομέα της πτηνοτροφίας. Εμείς ως χώρα έχουμε λόγο να ανησυχούμε;
Και όμως, έχουμε. Η αυτάρκειά μας περιορίζεται στον τομέα της παραγωγής. Δεν έχουμε καμία αυτάρκεια στον τομέα της αναπαραγωγής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αν δούμε και τα σημερινά γεγονότα με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Ο,τι πάθαμε με τα αιγοπρόβατα ως προς την ευλογιά, ακριβώς για τους ίδιους λόγους μπορεί να πάθουμε το ίδιο με τα πτηνά».
Από ποιες χώρες φέρνουμε γενετικό υλικό για τη στήριξη και την αναπαραγωγή της πτηνοτροφίας μας;
Από όλες. Και από την Ευρώπη και από τις βαλκανικές χώρες. Κυρίως πατρογονικά φέρνουμε, και από κει και πέρα μπορεί να φέρουμε και αβγά εκκόλαψης. Αλλά και από τις ελληνοποιήσεις έρχονται τρόφιμα και βαφτίζονται ελληνικά. Ολα αυτά πρέπει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε όλη την ιεραρχία.
Τον έχουμε τον έλεγχο;
Με μείωση του ρόλου του κράτους στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, που στην ουσία πρέπει να επιτηρεί τον αυτοέλεγχο, έχουμε πρόβλημα. Αρα θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε. Να υπάρχει έλεγχος, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται.