Κραυγή αγωνίας για τις ασθένειες από τους Έλληνες κτηνοτρόφους

«Μήπως δεν θέλουν την κτηνοτροφία, γιατί καταστρέφει το περιβάλλον, και οι ζωονόσοι είναι η εύκολη λύση;» αναρωτιούνται και τους έρχεται κατά νου το παλιό ολλανδικό σχέδιο

Must Read

Το 2021, η Ολλανδία σχεδίασε ένα πρόγραμμα με στόχο τη μείωση του συνολικού αριθμού των αγροτικών ζώων της χώρας (αγελάδες, κότες και γουρούνια) κατά το 1/3, με στόχο να μειώσει τις ποσότητες αζώτου στο περιβάλλον από τις κοπριές των ζώων. Μήπως το 2024 το ίδιο θέλει να κάνει και η Ελλάδα;

  • Του ΣΑΚΗ ΤΡΕΧΑ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Το ολλανδικό σχέδιο, που κόστιζε 25 δισ. ευρώ, θα έδινε αποζημίωση στους κτηνοτρόφους για να εγκαταλείψουν τον κλάδο. Οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας αναρωτιούνται μήπως η Ελλάδα αποφάσισε τώρα να εφαρμόσει ένα αντίστοιχο σχέδιο με πολύ λιγότερα χρήματα. Και βρήκε ευκαιρία με τις ζωονόσους.

«Μη αναστρέψιμη κατάσταση»

Από την Καστοριά, ο Θωμάς Μόσχος, κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος στον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), αναφέρει στον «Ε.Α.» ότι «ζητάμε συνάντηση με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για να συζητήσουμε μέτρα κατά των ζωονόσων. Η κατάσταση στην κτηνοτροφία της χώρας μας είναι μη αναστρέψιμη. Τα κοπάδια που θανατώνονται δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

Θωμάς Μόσχος

Η Πολιτεία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για την οικονομική καταστροφή των παραγωγών. Εσφαξαν στον Δήμο Νέστου ένα κοπάδι και τα φορτηγά τα πέρασαν μέσα από το χωριό, ενώ την ίδια ώρα εμάς δεν μας αφήνουν να πάμε στο κοπάδι μας. Αν είχε δημιουργηθεί ένα πιστοποιημένο σφαγείο στη χώρα μας, τα 60.000 ζώα που σφαγιάστηκαν για πανώλη και ευλογιά θα μπορούσαν να έχουν διοχετευτεί στην αγορά. Δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τους καταναλωτές.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εμβολιαστούν τα αιγοπρόβατα κατά της ευλογιάς. Ο ιός της ευλογιάς των αιγοπροβάτων ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, για τον οποίο χρησιμοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Τα προϊόντα από τα εμβολιασμένα ζώα δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στην εξαγωγή τους.

Οπως καταδεικνύουν μελέτες, όπως αυτή της κυρίας Αγιαννιωτάκη στο ΑΠΘ, η χρήση του εμβολίου της οζώδους δερματίτιδας παρέχει προστασία χωρίς να επηρεάζει την ποιότητα των προϊόντων. Το εμβόλιο αυτό δεν έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ή την εμπορευσιμότητα του κρέατος και των γαλακτοκομικών, όπως δεν θα επηρεάσει και τα παράγωγα της αιγοπροβατοτροφίας».

«Έχουμε τάφρους, αλλά δεν λειτουργούν»

Βάκης Τσομπανίδης

Από τον Εβρο, ο Βάκης Τσομπανίδης, κτηνοτρόφος και πρόεδρος του ΑΚΚΕΛ, δηλώνει στον «Ε.Α.»: «Το 2013 είχαμε πάλι ευλογιά στα πρόβατα, και τότε είχαν πάρει μέτρα. Κατασκεύασαν τάφρους και έκαναν απολυμάνσεις στα οχήματα. Το 2024 οι τάφροι υπάρχουν, αλλά δεν λειτουργούν. Ημουν ο πρώτος που ζήτησε από το ΥΠΑΑΤ να προχωρήσει σε εμβολιασμούς των ζώων για την ευλογιά. Οι Τούρκοι εμβολιάζουν τα κοπάδια τους για ευλογιά και πανώλη, και μάλιστα με κονδύλια που τους δίνει η Ε.Ε. Μόνο τα θετικά ζώα στη νόσο θανατώνουν. Η πανώλη είναι πολύ χειρότερη από την ευλογιά, γιατί μπορεί να ζήσει έξι μήνες στο περιβάλλον.

Μας λένε ότι εμβολιασμούς ζώων κάνουν στις τρίτες χώρες, ενώ στην Ευρώπη θανατώνουν τα κοπάδια (όταν βρεθεί ένα ζώο θετικό στη νόσο). Τους διαψεύδει η Γαλλίδα υπουργός Γεωργίας, Ανίκ Ζενεβάρ, η οποία, στο συμβούλιο υπουργών του Οκτωβρίου, ζήτησε να σχεδιαστεί μια ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και να υπάρχει πλήρης διαθεσιμότητα εμβολίων στην Ε.Ε. με τη δημιουργία μιας τράπεζας εμβολίων. Οσον αφορά τα ζώα που θανατώνονται στη χώρα μας, δύσκολα θα αναπληρωθούν.

Τώρα αποζημιώνουν τους κτηνοτρόφους της Φθιώτιδας για την ευλογιά του 2023, και μάλιστα με τις παλιές, μειωμένες τιμές. Οι αυξημένες αποζημιώσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ ξεκινούν από τα 70 ευρώ και φτάνουν τα 500 ευρώ για τράγο. Τα περισσότερα ζώα όμως είναι ημίαιμα θηλυκά και θα πάρουν αποζημίωση από 120 ευρώ, αν είναι ηλικίας από 6 μηνών έως 3 ετών. Τα Λακόν, που είναι πιστοποιημένα, οι Γάλλοι τώρα τα πουλάνε στα 400 ευρώ».

«Δεν έχουμε ζωοτροφές»

Από τη Λάρισα, ο κτηνοτρόφος και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), Νίκος Παλάσκας, ανέφερε: «Οι αιγοπροβατοτρόφοι έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα κλείσει τα ζώα τους στους στάβλους. Ο,τι ζωοτροφές είχαν αγοράσει για να περάσουν τον χειμώνα τις έχουν ήδη χρησιμοποιήσει. Πρέπει άμεσα να χορηγήσει ενισχύσεις η κυβέρνηση για να αγοράσουν ζωοτροφές οι κτηνοτρόφοι».

Νίκος Παλάσκας

Σε ποιες Περιφέρειες εφαρμόζονται νέα μέτρα και σε ποιες αίρονται

Με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης της ευλογιάς των προβάτων, το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε ότι ισχύουν, έως 8/11/2024, τα εξής μέτρα:

1. Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Κανονισμό 687/2020, όπως τροποποιούνται και ισχύουν κάθε φορά.

2. Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από θερινούς βοσκοτόπους με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
i. Τα αιγοπρόβατα δεν έχουν μετακινηθεί από τη σταβλική εγκατάσταση αποστολής για τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από τη μετακίνηση.
ii. Διενεργείται κλινική εξέταση στα ζώα από επίσημους κτηνιάτρους (του ΥΠΑΑΤ, εποπτευομένων φορέων και Περιφερειών), εντός 24 ωρών πριν από τη μετακίνηση.
iii. Τα αιγοπρόβατα παραμένουν εντός των σταβλικών εγκαταστάσεων στον τόπο προορισμού για τουλάχιστον 30 ημέρες μετά τη μετακίνηση. Κατά το διάστημα αυτό πραγματοποιείται από επίσημους κτηνιάτρους κλινική επιτήρηση στα ζώα.
iv. Μετά την άφιξή τους, η διαχείριση των αιγοπροβάτων γίνεται σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ισχύουν για την επιζωοτία της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και την επιζωοτία της ευλογιάς των προβάτων, στην περιοχή κάθε σταβλικής εγκατάστασης.

4. Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή μόνο στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε Περιφέρειες της χώρας που είναι ελεύθερες του νοσήματος, ήτοι στις Περιφερειακές Ενότητες των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή στις Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Για τις μετακινήσεις προς σφαγή, τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στα πλησιέστερα με τη συγκεκριμένη εμπορική εκμετάλλευση σφαγεία, βάσει ανάλυσης κινδύνου.
Οι υπεύθυνοι σφαγείων μεριμνούν για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και την εφαρμογή των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων).
Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν από τη φόρτωση, πριν από την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων κ.λπ.).

Ομάδα καταπολέμησης ζωονόσων στο ΥΠΑΑΤ

Με απόφαση του υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα, συγκροτείται Εθνική Ομάδα Ειδικών για την καταπολέμηση ζωονόσων. Αρμοδιότητά της είναι να βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία με σκοπό την εξασφάλιση της ετοιμότητας σε περίπτωση εμφάνισης ασθένειας. Κινητοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθένειας και αναφέρεται σε αυτό.

Η Εθνική Ομάδα Ειδικών στελεχώνεται από τα εξής άτομα:

1. Αλεξανδρόπουλο Θωµά, προϊστάμενο της Γενικής ∆ιεύθυνσης Κτηνιατρικής,

2. Λεοντίδη Λεωνίδα, καθηγητή Κτηνιατρικής Επιδημιολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

3. Βαλιάκο Γεώργιο, αναπληρωτή καθηγητή Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας, Τμήμα Κτηνιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

4. Γιαννιού Μαίρη, προϊσταμένη α/α της ∆ιεύθυνσης Υγείας των Ζώων, ΠΕ3 Κτηνιατρικού,

5. Κόμητα Γεώργιο, προϊστάμενο α/α του Τµήµατος Λοιµωδών και Παρασιτικών Νοσηµάτων της ∆ιεύθυνσης Υγείας των Ζώων, ΠΕ3 Κτηνιατρικού,

6. Περδικάρη Σωκράτη, προϊστάμενο του Τμήματος Παθολογίας Πτηνών, Ζωικών Υδρόβιων Οργανισμών, Μελισσών και Λοιπών Ζώων της ∆ιεύθυνσης Υγείας των Ζώων,

7. Τασιούδη Κωνσταντία, προϊσταμένη α/α του Τµήµατος Μοριακής ∆ιαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσηµάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, ΠΕ3 Κτηνιατρικού,

8. Κιρτζαλίδου Αικατερίνη, του Τµήµατος Μοριακής ∆ιαγνωστικής, Αφθώδη Πυρετού, Ιολογικών, Ρικετσιακών και Εξωτικών Νοσηµάτων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου Αθηνών, ΠΕ3 Κτηνιατρικού.

Αντίθετη άποψη

Ο καθηγητής Κτηνιατρικής του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, μιλώντας σε κτηνοτρόφους στη Γαλάτιστα της Χαλκιδικής, δήλωσε κάθετα αντίθετος στην ιδέα του εμβολιασμού, τον οποίο θεωρεί έσχατη λύση.

Άμεσα μέτρα πρόληψης

Αντίθετα, συνόψισε τα άμεσα μέτρα πρόληψης στα εξής:

1. Απαγόρευση μετακίνησης ζώων για αναπαραγωγή, για 6 μήνες τουλάχιστον.

2. Αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας σφαγείων.

3. Ελεγχος στα ζωάδικα.

4. Απαγόρευση μετακίνησης ζώων μεταξύ νομών για σφαγή.

5. Οχι ανεξέλεγκτο εμπόριο στα ζώα και στις ζωοτροφές.

6. Συστήματα tracking οχημάτων που μεταφέρουν γάλα και ζώα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This