Τον σημαντικό ρόλο των οικογενειακών επιχειρήσεων στην ελληνική οικονομία και την ανάγκη να στηριχθούν για να μπορέσουν να διαχειριστούν τις σύγχρονες προκλήσεις αναδεικνύει έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Στην Ελλάδα 8 στις 10 επιχειρήσεις είναι οικογενειακές, εκ των οποίων περίπου το 70% είναι πολύ μικρές, απασχολώντας 2-10 εργαζομένους. Προσφέρουν το 45% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας και παράγουν περίπου το 12% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.
«Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν την ανάγκη να κατανοήσουμε τις ιδιαιτερότητες της οικογενειακής επιχείρησης, να διαχειριστούμε συγκεκριμένες ανάγκες και να παράσχουμε τα κατάλληλα εργαλεία ενίσχυσης» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου από το βήμα του CEO Initiative Forum, παρουσιάζοντας κάποια στοιχεία της έρευνας, η οποία θα δημοσιευτεί πλήρης το προσεχές διάστημα. Συγκεκριμένα:
• Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι επιχειρήσεις λειτουργούν για περισσότερα από 21 χρόνια, κάτι που φανερώνει σημαντική ανθεκτικότητα. Επίσης, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται στα χέρια της πρώτης και δεύτερης γενιάς – κάτι που δείχνει ότι η διαδικασία διαδοχής θα είναι κρίσιμη για τη μελλοντική τους πορεία.
• Η επιτυχής μετάβαση από τη μια γενιά στην άλλη είναι η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όπως και η διαχείριση των οικογενειακών συγκρούσεων.
Ζητήματα που απασχολούν τις περισσότερες επιχειρήσεις, με δεδομένο μάλιστα το συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης που φαίνεται ότι κυριαρχεί.
• Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι η εφαρμογή δομών και πρακτικών, όπως π.χ. διοικητικό συμβούλιο, συμπερίληψη ανεξάρτητων διευθυντών σε συνδυασμό με τις βέλτιστες πρακτικές της οικογενειακής και εταιρικής διακυβέρνησης, εξασφαλίζει την αποφυγή συγκρούσεων και την ορθότερη διαδικασία αποφάσεων σε επιχειρηματικό και επιχειρησιακό επίπεδο.
Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, περίπου 4 στις 10 οικογενειακές εταιρίες που διαπρέπουν επιχειρηματικά διοικούνται από ανεξάρτητους μάνατζερ και όχι από μέλη της οικογένειας, και πάνω από 8 στις 10 έχουν ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια.
«Δυστυχώς, στην Ελλάδα το ποσοστό, ειδικά των μικρομεσαίων οικογενειακών επιχειρήσεων που λειτουργούν με ανεξάρτητα διοικητικά συμβούλια, είναι πολύ χαμηλό. Μόλις το 12% έχει στο Δ.Σ. στελέχη εκτός οικογένειας, ενώ ακόμη λιγότερες είναι αυτές που έχουν εντάξει και μη εκτελεστικά μέλη. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να διασφαλίζει σταθερότητα, συχνά όμως γίνεται εμπόδιο στην εισροή νέων ιδεών, εμπειρίας και τεχνογνωσίας στη διοίκηση, στην καινοτομία, στην αξιοποίηση νέων ευκαιριών» σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου, προσθέτοντας ότι στόχος του ΕΒΕΑ είναι να υποστηρίξει τις οικογενειακές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να διαχειριστούν αυτές τις προκλήσεις.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
ΕΛΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΝ ΙΣΣ
ΘΑΝΑΤΟΝ ΦΠΑ 24 ΤΑ ΕΚΑΤΤΟ
ΟΚΑ 300 ΕΒΡΟΣ ΤΟ ΜΙΝΝΑ
ΠΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΤΙ ΠΑΙ ΚΕ ΤΟ ΚΤΙΜΜΑ
ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΑΚΟΣΣΕΣ ΧΙΛΛΙΑΔΕΣ
ΕΛΛΙΝΕΣ ΑΣΤΕΓΙ ΕΤΤΟΣ 2023
ΕΤΤΟΣ 2024 ΘΑ ΚΑΤΑΣΧΕΘΟΥΝ
260,000 ΣΠΙΤΙΑ ΕΛΛΙΝΟΝ
..Nα πάνε να βάλουνε pos και στη βεράντα να τα σώσουνε!..
Θα παταχτεί και η φοροδιαφυγή στα κοινόχρηστα!..