Ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε πρόσφατα ότι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν θα συμμετάσχει στην επερχόμενη κυβέρνηση, μια απόφαση που προκάλεσε ανησυχία στο Κίεβο.
Ουκρανοί αξιωματούχοι φέρονται να θεωρούν τον Πομπέο σύμμαχο της κυβέρνησής τους και η απουσία του έχει τροφοδοτήσει τις ανησυχίες ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από τη σταθερή υποστήριξη στην οποία έχει βασιστεί η Ουκρανία από την Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με τον Economist, ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την εξέλιξη «ανησυχητική» και εξέφρασαν τον φόβο ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις φιλοδοξίες τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η προσέγγιση του Τραμπ μπορεί να ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τις προοπτικές του εκλεγμένου αντιπροέδρου του J.D. Vance, ο οποίος έχει εκφράσει στο παρελθόν σκεπτικισμό για την αχαλίνωτη υποστήριξη προς την Ουκρανία. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια στρατηγική στροφή υπέρ μιας πιο προσεκτικής προσέγγισης με προτεραιότητα στην Αμερική, που θα απομακρύνεται από τα μαζικά πακέτα στρατιωτικής βοήθειας άνευ όρων στο καθεστώς Ζελένσκι.
Ο Πομπέο είχε προτείνει νωρίτερα ένα πρόγραμμα «δανεισμού» ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, με στόχο την ενίσχυση του στρατιωτικού οπλοστασίου της Ουκρανίας χωρίς περιορισμούς, ένα σχέδιο που επικρίθηκε ευρέως από όσους υποστηρίζουν μια πιο ισορροπημένη, διπλωματική προσέγγιση της παγκόσμιας ασφάλειας. Με τον Τραμπ να σηματοδοτεί μια πιθανή απομάκρυνση από τέτοιου είδους δεσμεύσεις, η επερχόμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να επαναπροσδιορίσει τη στάση της με τρόπο που να μειώνει τις εντάσεις με τη Ρωσία.
Για τους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον που υποστηρίζουν την απεριόριστη υποστήριξη της Ουκρανίας, η απόφαση του Τραμπ αποτελεί αναμφίβολα πλήγμα, ενώ για όσους προωθούν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, υποδηλώνει την αρχή μιας επανεκκίνησης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ειρήνη στην Ουκρανία και την Ευρώπη.