Λίφτινγκ στα κριτήρια αναφορικά με την τριετή φοροαπαλλαγή για ακίνητα που επιστρέφουν στη μακροχρόνια ενοικίαση μετά τη βραχυχρόνια μίσθωση ή αν είναι κενά ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Στη δημόσια διαβούλευση στην οποία έχει «ανέβει» εδώ και λίγες ημέρες το νέο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών πέφτουν… βροχή τα σχόλια πολιτών που αντιδρούν στις διατάξεις του τέλους ανθεκτικότητας, αλλά και για τις φοροαπαλλαγές που προβλέπονται για τα κενά ακίνητα και τα Airbnb, ώστε να γυρίσουν στη μακροχρόνια μίσθωση.
Μάλιστα, χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε πως «κοιτάμε τα κριτήρια, να δούμε πώς θα είναι πραγματικά τα νούμερα, πόσοι θα κάνουν χρήση του μέτρου και μπορεί να υπάρξει μια βελτίωση».
Τα περισσότερα σχόλια έχουν υποβληθεί για το άρθρο 21, το οποίο προβλέπει την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (πρώην τέλος διαμονής) στα καταλύματα και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ειδικά για την αύξηση του τέλους στις μισθώσεις τύπου Airbnb, το οποίο από 1,5 ευρώ αυξάνεται σε 8 ευρώ ανά ημέρα κατά τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, οι πολίτες θεωρούν ότι είναι άδικη, καθώς εφαρμόζεται οριζόντια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η γεωγραφική θέση του ακινήτου ή το ύψος του μισθώματος.
Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά ορισμένοι πολίτες:
• «Καταλύματα που ενοικιάζονται 30 και 40 ευρώ πληρώνουν το ίδιο τέλος ανθεκτικότητας με αυτά που ενοικιάζονται 300 ευρώ τη μέρα».
• «Όσοι νοικιάζουμε ένα δωμάτιο 30 ευρώ την ημέρα στο σπίτι που κατοικούμε θα ζητάμε τέλος ανθεκτικότητας 8 ευρώ; Εντελώς απαγορευτικό, πρέπει οπωσδήποτε να μειωθεί τουλάχιστον για τις περιπτώσεις δωματίου».
Εξίσου πολλά σχόλια καταγράφονται στις διατάξεις για τα κενά ακίνητα και τα Airbnb, για τα οποία δίνονται φοροαπαλλαγές προκειμένου να επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση, μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση της στεγαστικής κρίσης και των υψηλών ενοικίων.
Όπως αναφέρεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, η καθιέρωση τριετούς φοροαπαλλαγής για το εισόδημα φυσικών προσώπων από την εκμίσθωση ακινήτων που δηλώνονταν ως κενά ή είχαν διατεθεί για βραχυχρόνια μίσθωση θα γίνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και συγκεκριμένα:
- Το εμβαδόν της κατοικίας είναι έως 120 τ.μ.
- Το εισόδημα προέρχεται από σύμβαση μίσθωσης διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών που συνάπτεται μεταξύ της 8ης Σεπτεμβρίου 2024 και της 31ης Δεκεμβρίου 2025.
- Η εκμισθούμενη κατοικία κατά τα φορολογικά έτη 2022, 2023 και, αν η μίσθωση καταρτίζεται το 2025, και κατά το φορολογικό έτος 2024
• έχει δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ως κενό ακίνητο (έντυπο Ε2) ή
• δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο ακίνητο ούτε ως κύρια ούτε δευτερεύουσα κατοικία του εκμισθωτή ούτε ως ιδιοχρησιμοποιούμενο ούτε δωρεάν παραχωρούμενο ακίνητο (έντυπα Ε1 και Ε2) ή
• έχει διατεθεί αποκλειστικά για βραχυχρόνια μίσθωση και οι συναφθείσες βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν δηλωθεί στη Φορολογική Διοίκηση, ο εκμισθωτής δεν έχει υποβάλει στη Φορολογική Διοίκηση δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας για το ακίνητο κατά το έτος της μίσθωσης και έως την έναρξη αυτής ή για το ίδιο διάστημα έχει υποβάλει δήλωση βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Χρήσεις γης: Αλλαγές στον τρόπο καθορισμού
- Αντικειμενικές αξίες με χρήση δορυφόρων
- «Ερείπιο» το 70% των κτιρίων