Η λεκάνη απορροής του Έβρου είναι η κύρια πύλη εισόδου των ζωονόσων από την Ανατολή στην περιοχή μας, τη χώρα και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την περιοχή να παραμένει όλα αυτά τα χρόνια αθωράκιστη. Αυτό ανέφερε ο Αναστάσιος ∆ημοσχάκης, βουλευτής Έβρου της Νέας ∆ημοκρατίας και επίτιμος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής στον νομό, με έδρα τη Νέα Ορεστιάδα.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης», ο κ. ∆ημοσχάκης τόνισε ότι από το 2015, όταν μια οζώδης λοιμώδης δερματίτιδα αποδεκάτισε το ζωικό κεφάλαιο της χώρας, επιδόθηκε σε έναν μακρόχρονο και επίμονο αγώνα, τόσο μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου όσο και επισκέψεων, συσκέψεων και τοποθετήσεων σε όλα τα επίπεδα, διεκδικώντας την ίδρυση της σχολής στον νομό, αξιοποιώντας τις τοπικές εκτροφές και αναδεικνύοντας μάχιμους επιστήμονες, ικανούς να προφυλάξουν το ζωικό κεφάλαιο και τους κτηνοτρόφους μας.
«Το όραμα ενός αταλάντευτου δεκαετούς αγώνα γίνεται πλέον πράξη, καθιστώντας τον ακριτικό νομό ένα πραγματικό επιστημονικό ανάχωμα, θωρακίζοντας την περιοχή και τον πρωτογενή τομέα απέναντι στις εισαγόμενες εξ Ανατολών απειλητικές ζωονόσους» υπογράμμισε ο βουλευτής Έβρου της Ν.∆. Μάλιστα, όπως είπε, έχει ήδη εκδοθεί η σχετική απόφαση, υπ. αριθ. 4/122 από 7/11/2024, της Συγκλήτου του ∆ημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με την οποία δίνεται το «πράσινο φως» για την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής.
Ερωτηθείς για την αναγκαιότητα προστασίας των επαγγελματιών του ποταμού Έβρου, επισήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αδιαφόρησε για την προστασία των κατασκευών (Καλύβες) στο ∆έλτα του Έβρου και τελικά το ζήτημα επιλύθηκε με την ψήφιση του νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, δίνοντας ανάσα ζωής στις Καλύβες του ∆έλτα, αποσοβώντας τον κίνδυνο κατεδάφισής τους, καθώς και επιβολής επιπλέον ποινικών κυρώσεων.
«Η περιοχή του ∆έλτα του Έβρου είναι εθνικής σημασίας, καθώς αποτελεί φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ παράλληλα είναι ενταγμένη ως προστατευόμενη περιοχή από διεθνείς συνθήκες! Για τον λόγο αυτό θα πρέπει σε κάθε περίπτωση οι όποιες κατασκευές γίνουν, για εθνικούς και επαγγελματικούς λόγους, να πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται από αυτές τις διεθνείς συνθήκες, όπως το μέγεθος, η αρχιτεκτονική της ήπιας κατασκευής, εναρμονισμένης με το περιβάλλον, που θα εξασφάλιζε την υγεία των φυσικών προσώπων και την προστασία του φυσικού κάλλους, τα υλικά κατασκευών, η χωροθέτηση κ.λπ. Όσοι δραστηριοποιούνται στο ∆έλτα του Έβρου καλύπτουν μια σημαντική αδυναμία του ελληνικού κράτους, αυτή της καθημερινής και επί εικοσιτετραώρου βάσης ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας. Εν κατακλείδι, η χρήση γης, η αξιοποίηση των λιμνοθαλασσών, η διακίνηση, η διαμονή και η γενικότερη δραστηριοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς, κυνηγοί, τουρίστες κ.ά.), οι οικοδομικές προδιαγραφές, η ηλεκτροδότηση κ.λπ. πρέπει να προστατεύονται από το ελληνικό κράτος» εξήγησε ο κ. ∆ημοσχάκης.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα: Κραυγή αγωνίας για τις ασθένειες από τους Έλληνες κτηνοτρόφους