Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ζήτημα των Σκοπίων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από την κυβέρνηση, επειδή ο υπουργός του είχε διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Έκτοτε οι σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Αντώνη Σαμαρά δεν αποκαταστάθηκαν. Από την 21η Οκτωβρίου 1992, όταν ο Σαμαράς παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Ν.Δ., έχει μεσολαβήσει μια σειρά από συγκρούσεις. Τόσο με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αρχικά όσο και στη συνέχεια με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η προχθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού για τη διαγραφή Σαμαρά αποδεικνύει ότι το μεταξύ τους «μανιάτικο» κρατάει άσβεστα επί 32 χρόνια.
Το 1992 το Μαξίμου είχε κάνει επίσημη διαρροή με τους λόγους αποπομπής του Σαμαρά: «Καταλογίζεται ευθύνη στο ΥΠΕΞ, διότι ο Σαμαράς επιχείρησε να εμπλέξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη λήψη μιας πολιτικής απόφασης, μολονότι γνώριζε ότι κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα.
Ο Σαμαράς δεν υπέβαλε στην κυβέρνηση μελέτη με πλήρη ανάλυση των επιπτώσεων -πολιτικών και οικονομικών- από τα μέτρα που παρουσίασε στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας». Όπως και τώρα, έτσι και τότε τα ΜΜΕ έψαχναν τους βουλευτές που στέκονται στο πλευρό Σαμαρά. Στις 14 Απριλίου 1992 η «Καθημερινή» τούς μετρούσε σε 14: «Όταν έγινε γνωστή η απομάκρυνση του κ. Σαμαρά από την κυβέρνηση, προσήλθαν στο γραφείο του στο υπουργείο Εξωτερικών 14 βουλευτές της Ν.Δ., μπροστά στους οποίους υπέγραψε και την επιστολή παραίτησής του. Οι βουλευτές αυτοί ήταν οι κ. Κακλαμάνης, Γεροντόπουλος, Σιδέρης, Χωματάς, Αδραχτάς, Ταλιαδούρος, Παπαγεωργίου, Ψωμιάδης, Δημόπουλος, Σταθόπουλος, Μπουγάς, Στεφανόπουλος, Σταμάτης, Τζίρος. Επίσης, τηλεφώνησαν αρκετοί βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα». Τίτλος του δημοσιεύματος ήταν «14 βουλευτές κοντά” στον Σαμαρά».
Τα ρεπορτάζ της εποχής ανέφεραν ακόμα πως «με αίσθημα σχετικής ανακούφισης υποδέχτηκαν χθες στη Βόννη διπλωμάτες και κοινοβουλευτικοί παράγοντες την ανακοίνωση της ανάληψης του ελληνικού ΥΠΕΞ από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη».
Ο Σαμαράς επέμεινε στη σύσκεψη ότι έπρεπε να υιοθετηθούν οι προτάσεις του, μεταξύ άλλων να ζητήσει η Ελλάδα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καλέσει τους πρωθυπουργούς στην Ελλάδα ή να τους επισκεφθεί στις χώρες τους και να τους καταστήσει σαφή την ελληνική θέση. Ο πρέσβης Ι. Τζούνης, που ορίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά στη θέση του Σαμαρά, πρότεινε την ίδια μέρα να αναγνωρίσει η Ελλάδα «de facto» το κράτος των Σκοπίων.
Η συνέχεια γνωστή: Ο Σαμαράς προχώρησε, διά της αποστασίας, σε αντίποινα. Στις 30 Ιουνίου 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη συγκεντρώνοντας στελέχη, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στάθης Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλοι. Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993, με προτροπή του Αντώνη Σαμαρά, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (Γ. Συμπιλίδης, Στ. Στεφανόπουλος) αποστασιοποιήθηκαν από τη Ν.Δ. και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε τη δεδηλωμένη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Στις 13 Μαΐου 2004, επί Κώστα Καραμανλή στη Ν.Δ., η Πολιτική Άνοιξη διαλύθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς εντάχθηκε πάλι στη Νέα Δημοκρατία. Συμμετείχε στο ψηφοδέλτιό της στις ευρωεκλογές του 2004, στις οποίες εξελέγη ευρωβουλευτής.Το 2009 η κόντρα αναζωπυρώθηκε, όταν Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη διεκδίκησαν την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, μετά την αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή.
Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό πριν από τις εσωκομματικές η Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας στο ερώτημα τι θα κάνει σε περίπτωση νίκης της, είπε ότι «η κουβέντα του παρελθόντος έχει γίνει. Είναι ώρα να μπούμε στη συζήτηση του αύριο, καθώς οι νεοδημοκράτες ξέρουν την ιστορία του καθενός μας. Αν νικήσω, θα τον καλέσω σε μια ουσιαστική συνεργασία για τη Ν.Δ., την παράταξη και την Ελλάδα». Ο Σαμαράς απαντούσε εμμέσως: «Η Ιστορία ασφαλώς δεν ξαναγράφεται ούτε παραγράφεται. Αλλά και η Ιστορία δεν λησμονιέται. Ούτε σε δέκα ούτε σε 110 χρόνια».
Ο Σαμαράς πήρε το 2009 την ηγεσία της Ν.Δ. και στις 6 Μαΐου 2010, έπειτα από ψηφοφορία στη Βουλή για τα μέτρα του ΔΝΤ, τα οποία η Μπακογιάννη υπερψήφισε, πράττοντας αντίθετα στην κομματική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, ο Σαμαράς τη διέγραψε. Λίγους μήνες αργότερα η Ντόρα Μπακογιάννη θα έφτιαχνε το δικό της κόμμα, Δημοκρατική Συμμαχία. Την τελευταία διετία οι τόνοι του Σαμαρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέβαιναν διαρκώς. Στα τέλη 2023 ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως στα Ελληνοτουρκικά, το φορολογικό νομοσχέδιο, την εξαγγελία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το λεγόμενο «άνοιγμα στο Κέντρο». Η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε μιλώντας για πατριδοκαπηλία. Το σχοινί τεντώθηκε τόσο με την ομιλία Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο τον Ιούνιο όσο και διά της απουσίας του από το street party της Ρηγίλλης, για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ. Η τελευταία του συνέντευξη, με τη σφοδρή επίθεση στον Γεραπετρίτη και τα περί χαριεντισμών, θεωρήθηκε από τον Μητσοτάκη ως το τελευταίο όριο.
Το βιογραφικό του Αντώνη Σαμαρά
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1951. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Οικονομικά στις ΗΠΑ, με μεταπτυχιακό στο Χάρβαρντ. Το 1977 εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής και στα 26 του έγινε ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Το 1989 διορίστηκε υπουργός Οικονομικών και το 1990 υπουργός Εξωτερικών, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να τον διαγράφει το 1992 λόγω του Σκοπιανού.
Το 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, με προτροπή του, δύο βουλευτές της Ν.Δ. αποστασιοποιήθηκαν, με συνέπεια η κυβέρνηση Μητσοτάκη να χάσει τη δεδηλωμένη. Το 2004 η ΠΟΛ.ΑΝ. διαλύθηκε και εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Ν.Δ. Το 2009 έγινε πρόεδρος του κόμματος, επικρατώντας της Ντόρας Μπακογιάννη και το 2011 η Ν.Δ. στήριξε και συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το 2015 ηττήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου παραιτήθηκε από πρόεδρος της Ν.Δ. Προχθές ανακοινώθηκε η απόφαση του πρωθυπουργού να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά από τη Ν.Δ., δεύτερη φορά μετά το 1993, τούτη τη φορά με αφορμή τα Ελληνοτουρκικά.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Διευθυντής γραφείου Σαμαρά: Η πρόταση για Καραμανλή πίσω από την διαγραφή – Δεν αποκλείεται τίποτα από εδώ και πέρα
- Είναι δυνατόν; Ο Βορίδης αποκηρύσσει τον Σαμαρά!
- 60 γαλάζιες «υπογραφές» αποδοκιμασίας της Σακελλαροπούλου!
να γίνεται ….!
Όλοι τους πουλάνε και τις μανάδες τους για την κουτάλα, το θέμα είναι ψυχιατρικό.