Κραυγή αγωνίας από τους κτηνοτρόφους: Οι εισαγωγές γάλακτος αυξάνονται δραματικά!

Οι παραγωγοί βλέπουν την κυβέρνηση να κωφεύει και οι ίδιοι να οδηγούνται σε έξοδο από τον πρωτογενή τομέα

Must Read

Ενώ οι αιγοπροβατοτρόφοι έδωσαν μάχη με την πανώλη από το περασμένο καλοκαίρι και τώρα μάχονται εναντίον της ευλογιάς, με την καραντίνα σε μονάδες να περιορίζει τη διάθεση κρέατος και γάλακτος, τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου, δείχνουν ιδιαίτερα υψηλές εισαγωγές πρόβειου και γίδινου γάλακτος, καθώς και κρέμας γάλακτος για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2024. Την ίδια στιγμή, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων φωνάζουν για στήριξη του κλάδου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση κωφεύει!

  • Του ΧΡΙΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει αύξηση εισαγωγών και το έχουμε πει εδώ και καιρό. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο ότι έχει να κάνει με το ότι δεν χτυπιέται η νοθεία στην Ελλάδα. Εχουμε, για παράδειγμα, μεγάλο πρόβλημα στην εστίαση, που πωλείται ως φέτα λευκό τυρί που παράγεται από αγελαδινό γάλα, κάτι που έχουμε καταγγείλει επίσης» αναφέρει, σχολιάζοντας το θέμα της ανόδου των εισαγωγών, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Δημήτρης Μόσχος, μιλώντας στον «Ε.Α.».

Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

Και εξηγεί: «Για παράδειγμα, δυστυχώς έχει αλλάξει ο νόμος που παλιά επέβαλε αναγκαστικά κέντρο εστίασης όπου διατίθεται χωριάτικη σαλάτα να έχει υποχρεωτικά 33 γραμμάρια τουλάχιστον φέτας, και να είναι αποδεδειγμένα φέτα. Από τη στιγμή που αυτό έχει καταργηθεί, σήμερα γίνεται ένα ολόκληρο πάρτι στο όνομα της φέτας και πωλούνται λευκά τυριά».

«Η κυβέρνηση δεν θέλει να χτυπήσει αυτό το πράγμα και φαίνεται και από τις καταγγελίες που έχουμε κάνει και έχουμε επιβεβαιωθεί. Οι καταγγελλόμενοι όμως, με διάφορα νομικά τρικ, έχουν απαλλαχθεί. Οπου τη στιγμή που έχουν απαλλαχθεί, μπαίνουν όλοι στην ίδια λογική. Από τη στιγμή που κερδίζουν 10 και πληρώνουν πρόστιμο 1, δεν το βλέπουν καθόλου κακό» σχολιάζει σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, ενώ τονίζει ότι υπάρχει και το ερώτημα του κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια, όταν οι βιομηχανίες, όπως σημειώνει, λένε ότι έχουν πολλά αποθέματα φέτας και δεν έχουν διατεθεί, ενώ έχουν παραχθεί με ακριβή τιμή.

«Εδώ έρχεται και το ζήτημα του έρχεται και το ζήτημα του κατά πόσο η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους. Δεν μπορείς να έχεις ένα κέντρο παραγωγής που να πουλάει 7,80 το κιλό και ξαφνικά αυτή η φέτα να φτάνει στο ράφι 16 ευρώ» συμπληρώνει.

«Αναμένουμε αυξήσεις στο μοσχαρίσιο»

Την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της πανώλης και της ευλογιάς, στα κρεοπωλεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους εκ νέου αυξήσεις στις τιμές άλλων ειδών κρεάτων, όπως στο μοσχαρίσιο…

Οπως επισημαίνει όμως ο κ. Μόσχος: «Θα υπάρξει έτσι κι αλλιώς έλλειψη στο μοσχαρίσιο κρέας στο επόμενο διάστημα, γιατί ως χώρα είμαστε ελλειμματική. Δεν καλύπτει η εγχώρια παραγωγή ούτε το 15% των απαιτήσεων, μιλώντας αποκλειστικά για τα ελληνικά ζώα και όχι γι’ αυτά που έρχονται από το εξωτερικό και σφάζονται στη συνέχεια ως ελληνικά. Οι παραγωγοί με αναπαραγωγικά ζώα έχουν σακατευτεί. Οι παραγωγοί εγκαταλείπουν, γιατί κόπηκε και η συνδεδεμένη που αφορούσε τα αναπαραγωγικά ζώα, και δόθηκε στην πάχυνση. Οι τιμές στο εξωτερικό, επίσης, ανεβαίνουν, γιατί ανεβαίνει και εκεί το κόστος παραγωγής. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχουν σφαχτεί αρκετές χιλιάδες ζώα. Είχαμε, εξάλλου, προειδοποιήσει ότι μετά τον Αύγουστο θα δούμε αυξήσεις στο μοσχαρίσιο κρέας και μας αμφισβητούσαν. Με την ιστορία να συνεχίζεται, διαφαίνεται για την ερχόμενη χρόνια θα δούμε αυξήσεις 15% με 20% το επόμενο διάστημα».

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι εισαγωγές γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους κτηνοτρόφους να έχουν περιγράψει επανειλημμένως την όλη κατάσταση…

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που κατατέθηκαν στη Βουλή, ειδικά το πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους φαίνεται ότι έχουν εισαχθεί περισσότεροι από 293 τόνοι πρόβειου γάλακτος, 3.000 και πλέον τόνοι συμπυκνωμένου πρόβειου γάλακτος, 859 τόνοι νωπού και άλλοι 760 τόνοι συμπυκνωμένοι κατσικίσιου γάλακτος, καθώς και περισσότεροι από 2.500 τόνοι κατσικίσιας κρέμας γάλακτος και άλλοι 355 τόνοι πρόβειας κρέμας γάλακτος!

Η εγχώρια παραγωγή το 2023

Τα στοιχεία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δείχνουν ότι το 2023 παραδόθηκαν 732.381 τόνοι πρόβειου γάλακτος, με μέση τιμή ανά κιλό τα 1,5542 ευρώ (1,2512 ευρώ το 2022).
Στους 160.171 τόνους έφτασε η παραδοθείσα ποσότητα γίδινου γάλακτος το 2023, ίδια σχεδόν με αυτή του 2022, ενώ η μέση τιμή ανά κιλό έφτασε τα 0,9731 ευρώ, ενώ το 2022 ήταν στα 0,7710 ευρώ.

Οι Ελληνες παραγωγοί πρόβειου γάλακτος το 2023 ήταν 40.231 και 12.954 αυτοί που παρέδωσαν γίδινο γάλα. Οι αριθμοί, αν και παρόμοιοι με αυτούς του 2022, ήταν έστω και ελάχιστα μειωμένοι…

«Ποιο είναι το plan b για τις ζωονόσους;»

Με αυτά τα δεδομένα και με αύξηση των εισαγωγών κινδυνεύει το εθνικό προϊόν της φέτας, σύμφωνα με τον κ. Μόσχο, και τίθεται εκ νέου ζήτημα μείωσης τιμών στους αιγοπροβατοτρόφους, με το κόστος να αυξάνεται.

«Οταν έχουμε κλείσει 20-25 μέρες τα κοπάδια μέσα, το κόστος διατροφής ποιος θα το πληρώσει; Η κυβέρνηση δεν πρόκειται. Αυτά τα θέματα αν θέλει η κυβέρνηση να βοηθήσει, που δεν θέλει, πρέπει να τα δει. Δεν θέλει να συζητήσει καν μαζί μας, όπως δεν θέλει να συζητήσει για την ευλογιά και για το τι γίνεται ούτε και ποιο είναι το plan b. Αν αναγκαστούμε να σφάξουμε 20.000 αιγοπρόβατα, θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία;» σημειώνει.

Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν, αφού παράλληλα όσα ζωντανά μένουν μέσα στους στάβλους πρέπει να ταΐζονται και όσο μεγαλώνουν χάνεται και η αξία τους, αφού δεν σφάζονται. «Εχουμε και μία διαφορετική λογική σε ό,τι αφορά το κομμάτι της θανάτωσης. Εχουμε πει 100.000 φορές ότι μπορεί να εφαρμοστεί ένα άλλο μοντέλο και θα μπορούσαν να έχουν βρεθεί κάποια πιστοποιημένα σφαγεία για να σφαχτούν κάποια ζώα, και να ρευστοποιήσουν πιο γρήγορα οι παραγωγοί. Από κει και πέρα, θα μπορούσε να έρθει το κράτος να δώσει μια αποζημίωση, που θα ήταν η μισή από αυτή που λέει τώρα ότι θα δώσει αν σφάζανε οι παραγωγοί» αναφέρει σχετικά ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.

Οι μικρομεσαίοι και οι μεγάλες βιομηχανίες

Δεν είναι λίγες οι φωνές που σημειώνουν ότι η αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι Ελληνες κτηνοτρόφοι προκαλεί προβλήματα με κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις, τονίζοντας ότι η κτηνοτροφία είναι αυτή που κρατάει τον κόσμο στα χωριά.

«Είναι δεδομένο ότι θέλουν να εξοντώσουν τους μικρούς κτηνοτρόφους. Ο στόχος τους είναι να δημιουργηθεί βιομηχανοποιημένη παραγωγή, με μεγάλες μονάδες από μεγάλα funds. Βλέπουμε ότι ήδη κάποιες εταιρίες προχωρούν σε μία τέτοια λογική, έχοντας δει μέχρι και γαλακτοβιομηχανίες να κάνουνε μονάδες» αναφέρει ο κ. Μόσχος, όμως παρουσιάζει και την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι το 80% της παραγωγής προέρχεται από το 80% των μικρομεσαίων παραγωγών. Το υπόλοιπο 20% παράγεται από τις μεγάλες εταιρίες. Σημειώνει, δε, ότι μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία επιχείρησε στο πρόσφατο παρελθόν να κάνει κτηνοτροφικές μονάδες, φτάνοντας τα 10.000 ζώα, αλλά στο τέλος μόνη της είπε ότι δεν μπορεί να στηρίξει κάτι τέτοιο, μένοντας το ανώτερο στα 800 αναπαραγωγικά ζώα.

«Η κτηνοτροφία δεν είναι σαν τις άλλες επιχειρήσεις. Θέλει ανθρώπινη παρουσία 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες τον χρόνο. Το εργατικό κόστος, αν μπούμε σε μία λογική επιχειρηματικής δραστηριότητας, λόγω των υπερωριών, δεν συζητιέται… Οπότε στην πορεία θα δούμε ελλείψεις και σε κρέας και σε γάλα και, δυστυχώς, θα γινόμαστε συνεχώς όλο και πιο εξαρτημένοι από το εξωτερικό και τις εισαγωγές, εφόσον δεν στηρίζουμε την εσωτερική παραγωγή» αναλύει ο κ. Μόσχος, για να τονίσει ότι βλέπει την κυβέρνηση να έχει αφήσει την κτηνοτροφία στον αυτόματο πιλότο, χωρίς παρεμβάσεις, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς σχέδιο και χωρίς ενίσχυση.

Μπρα ντε φερ για τις τιμές

Την ίδια στιγμή, από τις αρχές Οκτωβρίου άρχισαν οι συζητήσεις γαλακτοβιομηχανιών και παραγωγών για τις τιμές του πρόβειου και του γίδινου γάλακτος, που τραβούσαν εις μάκρος, αφού οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές.

Οι παραγωγοί επεδίωκαν τουλάχιστον να πετύχουν τις περσινές τιμές, έστω και αν τα προβλήματα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τελευταία ήταν πολλά περισσότερα, με απώλεια ζωικού κεφαλαίου από πλημμύρες, αλλά και λόγω πανώλης και ευλογιάς, που θα δικαιολογούσαν μια απαίτηση για αύξησή τους στο τέλος. Από την άλλη, οι γαλακτοβιομηχανίες δεν έδειξαν εξαρχής ανάλογη διάθεση, κάνοντας λόγο, μάλιστα, και για σημαντικές υποχωρήσεις!

Κόβουν τη φέτα οι Έλληνες

Τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται πλέον σε φθηνότερο λευκό τυρί, παραγόμενο από εισαγόμενο γάλα, και φθηνά τυριά, όπως η gouda, αποφεύγοντας την ακριβότερη φέτα ΠΟΠ, η οποία παραδοσιακά παρασκευάζεται από ελληνικό πρόβειο και γίδινο γάλα.

Παρά τις προσφορές των σούπερ μάρκετ, που διατηρούν τη φέτα ΠΟΠ στα 9-10 ευρώ το κιλό, η αυξημένη ακρίβεια αποτρέπει τους καταναλωτές από την αγορά της. Σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο όγκος πωλήσεων επώνυμης φέτας μειώθηκε από 85% τον Φεβρουάριο του 2023 στο 79% τον Ιούνιο του 2024.

Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει τις δυσκολίες των καταναλωτών να στηρίξουν τα παραδοσιακά προϊόντα εν μέσω οικονομικών πιέσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

spot_img

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This