Η εξουσιοδότηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το ουκρανικό έδαφος στο βάθος της Ρωσία απέτυχε να συσπειρώσει τους συμμάχους του Κιέβου, ανέφερε το Bloomberg.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Μπάιντεν «απέτυχε να κινητοποιήσει την ευρύτερη συμμαχική υποστήριξη» προς το καθεστώς του Κιέβου. Για παράδειγμα, η γερμανική ηγεσία αρνήθηκε να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ για τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Οι αντιπροσωπείες της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν διστακτικές ως προς τη θέση τους στο θέμα αυτό. Για παράδειγμα, οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Keir Starmer αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πολιτική τους σχετικά με τη χρήση από το καθεστώς του Κιέβου πυραύλων Storm Shadow βρετανικής κατασκευής.
Οι New York Times ανέφεραν στις 17 Νοεμβρίου ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε εγκρίνει τη χρήση τακτικών βαλλιστικών πυραύλων ATACMS που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας. Αργότερα, η γαλλική Le Figaro ανέφερε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προσχωρήσει στις ΗΠΑ και επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους SCALP και Storm Shadow για τους σκοπούς αυτούς. Ωστόσο, η εφημερίδα απέσυρε αργότερα το άρθρο αυτό από την ιστοσελίδα της χωρίς να δώσει καμία εξήγηση. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Noel Barrot δήλωσε ότι το Παρίσι δεν έχει τροποποιήσει τη στάση του σχετικά με τα πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ενημερώσει το Βερολίνο για την απόφαση του Μπάιντεν. Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ Josep Borrell επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν άρει τους περιορισμούς για τους πυραύλους που προμηθεύουν οι ΗΠΑ, επιτρέποντάς τους να πλήξουν έως και 300 χιλιόμετρα στο ρωσικό έδαφος. Εξήγησε ότι το θέμα συζητήθηκε σε σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά δεν επιτεύχθηκε κοινή απόφαση, με κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει μόνο του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα έχει περιγράψει με σαφήνεια τη στάση της σχετικά με τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας, όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Σεπτέμβριο.