Το newsbreak.gr παρουσιάζει –σε συνέχειες- με στοιχεία, από το 1998 ως σήμερα, την βασανιστική περιπλάνηση του Παναθηναϊκού και την άκαρπη προσπάθειά του να χτίσει γήπεδο. Χθες παρουσιάσαμε το α΄ μέρος και σήμερα ακολουθεί η συνέχεια…
- Από τον
Βασίλη Βέργη
Το Ελληνικό επί… τάπητος
Επί Υπουργίας Κώστας Λαλιώτη στο ΠΕΧΩΔΕ μπήκε, εκτός από το Γουδί, για πρώτη φορά και το Ελληνικό στην κουβέντα. Ουδείς ξεχνάει ότι μετά από πολλές συζητήσεις, τον Δεκέμβριο του 2003 στη Βουλή ο τότε Υπουργός Πολιτισμού και μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος… σχεδόν εξήγγειλε την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Ελληνικό! Έβλεπε μπροστά του τις εκλογές και… μοίρασε γήπεδο στα λόγια!
Η συγκεκριμένη περίπτωση θεωρούνταν σχετικά βατή για να έφτιαχνε ο Παναθηναϊκός το γήπεδό του. Υπήρχε πρόβλεψη για το Μετρό, οι εμπορικές χρήσεις επιτρέπονταν, ενώ το ΠΕΧΩΔΕ θα «έπαιρνε» το γήπεδο της Λεωφόρου και θα το προσμετρούσε στα «ανταποδοτικά οφέλη». Ταυτόχρονα όλοι οι εμπορικοί χώροι θα ανήκαν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.
Οι συζητήσεις των ανθρώπων της «πράσινης» ΠΑΕ με τον Οργανισμό Αθήνας κράτησαν έως το 2004. Τον Μάρτιο οι εκλογές ανέδειξαν κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και σε λίγους μήνες υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Για την υπόθεση Ελληνικό υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τον κόσμο του Παναθηναϊκού με το απόλυτα λογικό επιχείρημα ότι η συγκεκριμένη περιοχή «θεωρείται» περισσότερο Πειραιάς παρά Αθήνα, οπότε το τριφύλλι θα έφευγε «μακριά» από την ιστορική πόλη «γέννησής» του. Το αντεπιχείρημα ήταν πως η τεράστια δυναμική του συλλόγου δεν είναι δυνατόν να «εγκλωβίζεται» σε μία πόλη…
Γιώργος Σουφλιάς ξανά για Γουδί και Ελληνικό
Λίγους μήνες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, στα τέλη του 2004, ο τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ (γνωστός για τα Παναθηναϊκά του αισθήματα) Γιώργος Σουφλιάς, καλεί τους ανθρώπους της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για νέες συζητήσεις. Ξεκίνησε από το Ελληνικό αλλά σχεδόν αμέσως στο τραπέζι επανήλθε το Γουδί. Ο Σουφλιάς πρόσφερε στον Παναθηναϊκό δύο οικόπεδα για να επιλέξει στο Γουδί. Το πρόβλημα όμως των εμπορικών χρήσεων παρέμενε και οι ηγεσίες ΠΑΕ και Ερασιτέχνη συμφωνούσαν ότι δεν επιθυμούσαν να κατασκευάσει «σκέτο» γήπεδο.
Ο Βοτανικός και η Διπλή Ανάπλαση
Στις αρχές της δεκαετίας, ο Αγγελος Φιλιππίδης ο οποίος είχε διαδεχθεί στην προεδρία της ΠΑΕ τον Γιώργο Βαρδινογιάννη, «πέταξε» με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή του Ελαιώνα. Ήταν η πρώτη φορά που «έμπαινε» ο Βοτανικός στη ζωή του Παναθηναϊκού. Ο Φιλιππίδης μαζί με τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο «πέταξαν» πάνω από την περιοχή, αλλά μεγάλη μερίδα του κόσμου αντέδρασε με το σύνθημα “Στον Ελαιώνα ούτε τον άλλο αιώνα”…
Όμως τον Φεβρουάριο του 2005 άλλαξαν όλα. Η τότε Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε στο γραφείο της τον αείμνηστο Θανάση Γιαννακόπουλο και του πρότεινε την κατασκευή γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό στα πλαίσια της Διπλής Ανάπλασης. Σε έναν χώρο που ήταν ουσιαστικά σκουπιδότοπος. Η πρόταση για την Διπλή Ανάπλαση τελείωσε οριστικά κάθε συζήτηση για το Ελληνικό.
Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός συμφώνησε υπό την αίρεση όμως ότι θα συμφωνούσε και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Ο «Τζίγγερ» άναψε το πράσινο φως και άπαντες είπαν στον Γιώργο Σουφλιά πως όλα τα υπόλοιπα τελειώνουν και ο Παναθηναϊκός βάζει μπροστά για κατασκευή γηπέδου στον Βοτανικό.
Τον Απρίλιο του 2005 μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης και στον Παναθηναϊκό είχαν στόχο να είναι έτοιμο το γήπεδο το 2008 για να εορταστούν εκεί τα 100 από την ίδρυση του συλλόγου…
Υπογράφουν ΜΟU
Τον Νοέμβριο του 2005 το Master Plan πέρασε ομόφωνα από τον Δήμο της Αθήνας. Ερασιτέχνης και ΠΑΕ Παναθηναϊκός υπογράφουν ΜΟU με τον Δήμο και όλοι… έτρεχαν καθώς την επόμενη χρονιά υπήρχαν Δημοτικές εκλογές.
Τον Ιούλιο του 2006 ψηφίζεται ο νόμος για την Διπλή Ανάπλαση, ο γνωστός «νόμος Σουφλιά» και οι εμπλεκόμενοι ξεκινούν τη διαδικασία για να βγάλουν άδειες κατασκευής.
Τι προέβλεπε η «Διπλή Ανάπλαση»
Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε παρουσιάσει η Ντόρα Μπακογιάννη το 2005, η Διπλή Ανάπλαση σε ό,τι αφορά τον Βοτανικό προέβλεπε τα εξής:
Η περιοχή των 287 στρεμμάτων είχε τρεις ιδιοκτήτες. Τον Μπάμπη Βωβό που είχε ήδη αγοράσει τα 110 στρέμματα της πρώην ΕΤΜΑ, «μικρο-ιδιοκτήτες» που είχαν περίπου 25 στρέμματα και όλα τα υπόλοιπα (περισσότερα από 150 στρ.) ανήκαν στην Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων ο Βωβός θα κρατούσε στην κατοχή του τα 47 στρέμματα, θα χάριζε τα 53 στον Δήμο και τα υπόλοιπα 10 θα χρησιμοποιούνταν για πεζόδρομο. Η εταιρεία Βωβού θα γκρέμιζε το παλαιό εργοστάσιο και στη θέση του θα κατασκεύαζε εμπορικό κέντρο (ΜΑLL) συνολικής έκτασης 69.000 τ.μ. Σε αυτή την ανταλλαγή ουδεμία σχέση είχε ο Παναθηναϊκός. Στην κατοχή του Δήμου πήγαιναν 53 συν 25 στρέμματα και έναντι 20 εκατ. ευρώ αγόρασε τα υπόλοιπα από την Εθνική Τράπεζα. Έτσι λοιπόν ο Δήμος της Αθήνας είχε στην κατοχή του περίπου 230 στρέμματα για την κατασκευή του γηπέδου και βέβαια των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Οι άνθρωποι της διοίκησης Βαρδινογιάννη υποστήριζαν ότι: «ο Βωβός δεν υπήρχε πουθενά ως συναλλασσόμενος με την ΠΑΕ στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και είχε να κάνει μόνο με τον Δήμο της Αθήνας». Αυτή τη θέση δεν την άλλαξαν όσο κράτησε η υπόθεση “Βοτανικός” στην πρώτη «φάση» της.
Εντελώς αντίθετη ήταν η άποψη εκείνων που κατηγορούν μέχρι σήμερα τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για δραματική «εμπλοκή» του γηπέδου με το ΜΑLL του Βωβού, που κράτησε ανενεργό το πρότζεκτ για περισσότερο από μία δεκαετία.
Με τον νόμο Σουφλιά… χωρίστηκαν τα δύο οικόπεδα (του Βωβού και του Παναθηναϊκού), δόθηκαν οι χρήσεις γης και καθορίστηκαν οι όροι δόμησης.
Η υπογραφή των συμβάσεων
Στις 9 Οκτωβρίου του 2006, λίγες ημέρες πριν από τις Δημοτικές εκλογές, υπογράφηκαν οι συμβάσεις. Ο Παναθηναϊκός είχε την υποχρέωση να υποβάλλει προμελέτη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2006 και την τελική μελέτη έως τον Ιούνιο του 2007 ώστε να έβγαιναν οι άδειες και να ξεκινούσε η κατασκευή του έργου. Στο τριφύλλι εκτιμούσαν πως αν όλα πήγαιναν όπως έπρεπε, μετά από 18 μήνες κατασκευής θα έμπαιναν στο καινούργιο τους σπίτι στο τέλος του 2008. Σήμερα έχουμε 2019 αλλά ο Παναθηναϊκός είναι ακόμα άστεγος…
Διαβάστε το γ’ μέρος