Πυρηνική ανάφλεξη, πυρηνικό δόγμα, πυρηνικό χτύπημα, πυρηνικός πόλεμος, πυρηνικά όπλα, πυρηνικές υπερδυνάμεις, τρίτος παγκόσμιος πόλεμος.
Και τι δεν έχουμε ακούσει τα τελευταία 24ωρα με αφορμή το αμερικανικό «πράσινο φως» στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS (κατασκευής ΗΠΑ) για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.
Το ότι όλες οι πλευρές σε αυτόν τον πόλεμο «παίζουν με τη φωτιά» και με τα… κουμπιά του ολέθρου, είναι –δυστυχώς- γεγονός. Είναι επίσης δεδομένο, ότι αν οι «ελέφαντες» αποφασίσουν να πλακωθούν, θα την πληρώσουν τα «μυρμήγκια», ήτοι οι λαοί.
Με μια γρήγορη «ματιά» στα πυρηνικά οπλοστάσια ανά τον πλανήτη, οι αριθμοί που προκύπτουν βάσει της παρουσίασης του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, είναι οι εξής:
- Συνολικός αριθμός πυρηνικών όπλων παγκοσμίως: 12.121
- Ρωσία: 5.580 πυρηνικές κεφαλές
- ΗΠΑ: 5.044
- Κίνα 500
- Γαλλία: 290
- Ηνωμένο Βασίλειο: 225
- Ινδία: 172
- Πακιστάν: 170
- Ισραήλ: 90
- Βόρεια Κορέα: 50
Μαζί, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία διαθέτουν περίπου το 88% του συνολικού αποθέματος πυρηνικών όπλων στον κόσμο και το 84% των αποθηκευμένων κεφαλών που είναι διαθέσιμες για στρατιωτική χρήση.
Σύμφωνα με άλλα στοιχεία του επίσης αμερικανικού Arms Control, υπάρχουν 22 χώρες που κατέχουν υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή πυρηνικών όπλων…
Δείτε επίσης:
- Λιγότεροι από 4 στους 10 Ουκρανούς επιθυμούν την συνέχιση του πολέμου
- ATACMS: Οι υπερηχητικοί βαλλιστικοί πύραυλοι που βάζουν «φωτιά» στην Ευρώπη
- Πόσο πιθανή είναι η πυρηνική ανάφλεξη; Η επόμενη κίνηση Πούτιν και ο ρόλος του Τραμπ – O καθηγητής Ιωάννης Μάζης αναλύει
- H Oυκρανία εκτόξευσε για πρώτη φορά βρετανικούς πυραύλους Storm Shadow εναντίον της Ρωσίας!