Μία έκθεση-φωτιά από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής προς το Αστυνομικό Τμήμα Σπετσών έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να ασκηθεί η εισαγγελική έρευνα, που αποκάλυψε χθες η «δημοκρατία», σε βάρος του Κασσελάκη για την παράνομη πισίνα στις Σπέτσες.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η έκθεση αυτή απεστάλη στο Α.Τ. Σπετσών στις 26 Αυγούστου 2024, περίπου τρεις εβδομάδες αφότου ξέσπασε ο σάλος με τα πρώτα δημοσιεύματα για την πισίνα. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2024, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Πειραιά διέταξε την προκαταρκτική εξέταση. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, που υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων και είναι «συνδεδεμένο» τόσο με την Περιφέρεια Αττικής όσο και με το ΥΠΕΝ, απέστειλε στις 26 Αυγούστου ένα έγγραφο με μεγάλη βαρύτητα για την υπόθεση: «Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου στο οποίο μάς διαβιβάζετε δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” που αναφέρει την κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής στον περιβάλλοντα χώρο οικίας στην περιοχή Κουνουπίτσα Σπετσών, σάς γνωρίζουμε ότι από την αναζήτηση στο πρόσφατο αρχείο του Συμβουλίου μας δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί γνωμοδότηση ή κατατεθειμένο αίτημα σχετικά με οποιαδήποτε οικονομική εργασία σε ακίνητο φερόμενης ιδιοκτησίας Κασσελάκη Στέφανου στην περιοχή αυτή». Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής γνωμοδοτούν επί αρχιτεκτονικών μελετών «για κάθε οικοδομική εργασία (ανέγερση, επισκευή, προσθήκη, κατεδάφιση» σε κτίρια, οικόπεδα ή γήπεδα που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους και αρχαιολογικούς χώρους. Επισημαίνεται ότι «η γνωμοδότηση του Συμβουλίου δεν αντικαθιστά την απαιτούμενη από τον νόμο έκδοση οικοδομικής άδειας και τις εγκρίσεις άλλων φορέων».
Ο οικισμός όπου βρίσκεται η κατοικία Κασσελάκη είναι εντός προστατευόμενου χώρου από την αρχαιολογική νομοθεσία. Για κάθε παρέμβαση προβλέπονται αυστηρά ο προηγούμενος έλεγχος και άδεια από το αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, από το οποίο -όπως αναφέρεται- ο Κασσελάκης δεν ζήτησε άδεια.
Μετά και τις αποκαλύψεις του τελευταίου διημέρου από τη «δημοκρατία» γίνονται επίκαιρες οι ποινικές διατάξεις για τις παραβιάσεις του αρχαιολογικού νόμου και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το άρθρο 66 για παράνομη επέμβαση ή εκτέλεση έργου αναφέρει: «Όποιος χωρίς την αναγκαία από τον νόμο άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής διενεργεί σε μνημείο, σε αρχαιολογικό χώρο ή σε ιστορικό τόπο πράξη από αυτές που αναφέρονται στις παρ. 2 έως 4 του άρθρου 10, στα άρθρα 13 και 14, στην παρ. 5 του άρθρου 15 και στα άρθρα 15Α και 16 τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών (3) ετών. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος διενεργεί πράξη ή δραστηριότητα σε ζώνες προστασίας γύρω από μνημεία ή χώρους, όπως ορίζονται στα άρθρα 16 και 17Α, κατά παράβαση των όρων και περιορισμών που ισχύουν σε αυτές».
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Εισαγγελική παρέμβαση για το σπίτι Κασσελάκη – Οι παρανομίες και οι αυθαιρεσίες που εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες
- Τα ονόματα των Τζάκρη-Πούλου θα σταθούν δίπλα στους αποστάτες και τους διαπλεκόμενους πολιτικούς, σχολιάζουν οι «87»
- Στοιχεία-«φωτιά» για τις μαύρες τρύπες στο «πόθεν έσχες» του Στέφανου Κασσελάκη
Η πισίνα του Κασσελακη μας μάρανε.Αυτα που γίνονται επι κυβερνησης Μητσοτακη δεν τα βλέπει κανείς.