«Είναι πρόβλημά τους, τους συμπονώ, αλλά εγώ κοιτάζω μόνο το μέλλον» είναι η ξεκάθαρη απάντηση που δίνει μέσω της «Espresso» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και τέως περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σε όλους όσοι σχολίασαν αρνητικά τον γάμο του με την Αναστασία Κοίλου.
- Απο τη Βίβιαν Μπενέκου
Ο Γιώργος Πατούλης, με τη σύζυγό του και το μωρό που έρχεται, αλλάζει οριστικά κεφάλαιο ζωής, δίνοντας πίστωση χρόνου στον γιο του, Αλέξανδρο, για να «χωνέψει» την καινούργια κατάσταση, και μας αποκαλύπτει ότι θα κάνει κι άλλα παιδιά, στην αναζήτηση μιας κόρης που θα πάρει το όνομα της αείμνηστης, αγαπημένης του μητέρας, της Καλλιόπης Κατελάνου. «Θέλουμε να αποκτήσουμε και άλλα παιδιά, μεταξύ αυτών, Θεού θέλοντος, και ένα κοριτσάκι, για να του δώσουμε το όνομα της ηρωίδας μάνας μου, Καλλιόπης» είναι τα λόγια του τέως περιφερειάρχη, που σκιαγραφεί ως εξής τη σύντροφό του: «Η Αναστασία είναι από τα πιο σοβαρά, ηθικά και δοτικά άτομα που έχω γνωρίσει».
Ο Γιώργος Πατούλης, που σήμερα διευθύνει τον Ιατρικό Σύλλογο αλλά και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας – Ελιτούρ, δηλώνει με νόημα και σε όσους βιάστηκαν να τον παραμερίσουν ότι παραμένει… παρών στην πολιτική. Δεν διστάζει να πει ότι του λείπει η ενεργός πολιτική δράση, που ήταν για αυτόν τρόπος ζωής για δεκαετίες, αλλά επιμένει ότι το κεφάλαιο «πολιτική» όχι απλά δεν έκλεισε για εκείνον, αλλά είναι διπλά ορθάνοιχτο! Παραδέχεται επίσης ότι υπήρξαν άσχημες συμπεριφορές απέναντί του από το κόμμα του, τη Ν.Δ., αλλά δεν έχει πικρία για κανέναν, όπως χαρακτηριστικά λέει.
Η σχέση του με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ τον έκανε να στείλει συγχαρητήριες επιστολές τόσο στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ όσο και στους φίλους του, ομογενείς γερουσιαστές Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Ο Γιώργος Πατούλης, λοιπόν, περιμένοντας τον ερχομό του παιδιού του, αυτά τα Χριστούγεννα, όσο κι αν δεν μπορεί εύκολα να τον φανταστεί κανείς, βρίσκεται στο στάδιο προετοιμασίας του παιδικού δωματίου που θα υποδεχθεί τον δεύτερο γιο του.
Πώς είναι η ζωή χωρίς το καθημερινό πρόγραμμα της Περιφέρειας; Σας λείπει όλο αυτό;
Υστερα από 25 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφενός μεν στον πρώτο βαθμό, ως δήμαρχος Αμαρουσίου, ως πρόεδρος του ΣΠΑΠ και της ΚΕΔΕ, αφετέρου δε στον δεύτερο βαθμό, ως περιφερειάρχης Αττικής και ως αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ, είναι προφανές ότι όλη η δράση μου στην Αυτοδιοίκηση ήταν ένα τεράστιο κομμάτι από τη ζωή μου. Ιδιαίτερα όμως τα τελευταία 4,5 χρόνια στην Περιφέρεια είχαμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλες δυσκολίες, με τον Covid-19, που αποτελούσε τροχοπέδη για πολλές από τις δράσεις μας, την αδυναμία να κυβερνήσουμε με ευκολία λόγω της απλής αναλογικής, αλλά και τα τεράστια προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν σε μια διψασμένη για έργα Αττική. Αυτό μας έκανε να εργαζόμαστε καθημερινά για το καλό των πολιτών 20 ώρες το 24ωρο για να τα φέρουμε εις πέρας. Το μεράκι και η αγαστή συνεργασία με τους συναδέλφους, τους περιφερειακούς συμβούλους, αλλά κυρίως η όρεξη για δουλειά με σκοπό να αλλάξουμε την Αττική μας μάς έδωσαν τη δύναμη να δημιουργήσουμε σημαντικά έργα υποδομών, να εξορθολογίσουμε τις λειτουργίες σε πολλά επίπεδα της Περιφέρειάς μας, αλλά κυρίως να θέσουμε τις βάσεις για να κάνουμε την Αττική μας πρότυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι λοιπόν σίγουρο ότι όλη αυτή η ένταση εργασίας τα προηγούμενα χρόνια μού λείπει, καθώς ήταν τρόπος ζωής για εμένα, αλλά συγχρόνως είμαι από τους ανθρώπους που λένε «κοιτάμε μπροστά». Σήμερα, με τη ιδιότητά μου ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας – Ελιτούρ, προσπαθώ να αναδείξω την Ελλάδα σε κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό για τον τουρισμό υγείας – ευεξίας. Αυτό όμως προϋποθέτει πάνω από όλα η χώρα μας να αναδειχθεί σε χώρα υγείας για τον παγκόσμιο ασθενή και υγιή πολίτη, και με παρεμβάσεις της Πολιτείας.
Ποια η γνώμη σας, ως προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου και γιατρού, για τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία;
Είναι σαφές ότι θα πρέπει το υγειονομικό σύστημα μιας χώρας -και προφανώς της χώρας που γέννησε την ιατρική, μέσω του Ιπποκράτη- να έχει μια διάθεση όχι απλώς να θεραπεύει την ασθένεια, αλλά να διατηρεί υγιή τον πολίτη. Αυτό, αν θέλετε, είναι και το διακύβευμα, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζω και ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αλλά και ως πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ-ΕΔΔΥΠΠΥ. Και, ευτυχώς, βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να υπάρχει η διάθεση από την κυβέρνηση να διαθέσει ποσά μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πρόληψη. Η πρόληψη και ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει να γίνονται σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το πού κατοικεί, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, διότι με αυτόν τον τρόπο θα ανεβάσουμε καθολικά και ποιοτικά το υγειονομικό μας σύστημα. Βεβαίως, είναι σίγουρο ότι θα πρέπει να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, πριν από τη προσέγγιση του ασθενούς για θεραπεία στη νοσοκομειακή περίθαλψη, κάτι που προσπαθεί η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, δημιουργώντας τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Στα νοσοκομεία μας γίνονται προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών τους, όμως χρειάζονται περαιτέρω πόροι και σίγουρα αύξηση της μισθοδοσίας των υγειονομικών στο ΕΣΥ. Με αυτόν τον τρόπο θα συγκρατήσουμε τους νέους συναδέλφους μας, οι οποίοι φεύγουν στην αλλοδαπή, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν στη χώρα μας.
Ποιες είναι οι μελλοντικές πολιτικές σας βλέψεις; Διότι φαντάζομαι δεν θα απέχετε από την πολιτική. Κάνω λάθος;
Είναι σαφές ότι αυτή την περίοδο «γεμίζω τις μπαταρίες μου». Ασχολούμαι με την επιστημονική μου και την επαγγελματική μου δραστηριότητα με μεγαλύτερη ένταση. Σίγουρα, ως ενεργός πολίτης παρακολουθώ όλες τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι σαφές ότι δεν με αφήνει αδιάφορο η συμμετοχή ακόμα και σήμερα στα πολιτικά δρώμενα, αλλά συγχρόνως δεν είναι και αυτοσκοπός μου. Αυτό εξαρτάται από το αν οποιαδήποτε εμπλοκή μου αφορά την καλυτέρευση των συνθηκών για την πατρίδα μου και το καλό των πολιτών. Με λίγα λόγια, είναι όλα ανοιχτά για να γίνω ακόμα περισσότερο πολιτικά ενεργός και είμαι παρών. Η διάθεσή μου είναι να προσφέρω.
Υπάρχει πικρία ή κάποιο παράπονο από τη στάση του πρωθυπουργού απέναντί σας ή τη στάση συναδέλφων σας, που ενδεχομένως είχατε στηρίξει ή βοηθήσει στο παρελθόν;
Αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Προφανώς, μου δίνεται η ευκαιρία και σήμερα να το διατυπώσω, πως δεν μπήκα στην κεντρική πολιτική σκηνή όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις πιέσεις που δέχτηκα κατά καιρούς να κατέβω στο ελληνικό Κοινοβούλιο, διότι επιθυμία μου ήταν πάντα να ολοκληρώνω τον κύκλο των αυτοδιοικητικών μου αρμοδιοτήτων. Με άλλα λόγια, επιθυμούσα, όπως έπραξα στο Μαρούσι, όπου χρειάστηκαν τρεις θητείες για να κλείσω τον κύκλο και να γίνει μια πόλη-πρότυπο, έτσι και ως περιφερειάρχης να είχα μια δεύτερη θητεία στην περιφερειακή μου διοίκηση για να δημιουργήσω μια Αττική όπως την οραματιζόμαστε. Ολα αυτά βέβαια ανήκουν πια στο παρελθόν. Είναι γνωστό ότι δεν μπόρεσα να συμμετάσχω στις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, όμως τώρα κοιτάμε μπροστά, κοιτάμε αποφασιστικά, κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον. Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που βοήθησαν στην εξέλιξη της ζωής μας, τόσο της πολιτικής και επιστημονικής όσο και της επαγγελματικής, και θέλω να τους ευχαριστήσω. Σίγουρα υπήρξαν και κάποιες άσχημες συμπεριφορές, οι οποίες νομίζω ότι στο διάβα του κάθε άνθρωπος μπορεί να συναντήσει. Δεν έχω καμία πικρία για κανέναν.
Τον Στέφανο Κασσελάκη πώς τον βλέπετε;
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει εκφράσει πολιτικές. Εχει εκφράσει περισσότερο μία ιλουστρασιόν εικόνα, η οποία μπορεί και να τον αδικεί. Θα πρέπει, αν θέλει να ασχοληθεί με τα πολιτικά ζητήματα, να πάψει να δίνει έμφαση στη δημοσιοποίηση της προσωπικής του ζωής, αλλά να δώσει βαρύτητα στις λύσεις των προβλημάτων μέσω των πολιτικών προτάσεων.
Εχετε γνωριστεί στο παρελθόν με τον Ντόναλντ Τραμπ. Συμφωνείτε μαζί του; Του τηλεφωνήσατε για ευχές;
Παραβρέθηκα στην ορκωμοσία του, το 2017, στην Ουάσινγκτον, έπειτα από επίσημη πρόσκληση, αλλά υπήρξε και συνάντηση στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια του μεγάλου εορτασμού των Ελλήνων στην Αμερική για την 25η Μαρτίου. Θεωρώ ότι θα πρέπει στη δεύτερη διακυβέρνησή του, μετά την ξεκάθαρη νίκη του, να κάνει εμφανές με ποιον τρόπο θα ασκήσει την πολιτική επιρροή του, ώστε να σταματήσουν η αιματοχυσία και οι άδικοι πόλεμοι στον πλανήτη. Με άλλα λόγια, πώς θα υπάρξει ειρήνη και ευημερία για τους πολίτες του κόσμου. Εστειλα συγχαρητήριες επιστολές στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για τη μεγάλη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και στους λαμπρούς ομογενείς, τον Γκας Μπιλιράκη, τον οποίο γνωρίζω προσωπικά -είναι βουλευτής στη Φλόριντα-, αλλά και τη Νικόλ Μαλλιωτάκη, βουλευτή στη Νέα Υόρκη.
Αφού σας ευχηθώ να ζήσετε ευτυχισμένος με τη σύζυγό σας, ως νιόπαντρος, θέλω να μου πείτε τι ήταν αυτό που είδατε σε εκείνη και αποφασίσατε να κάνετε καινούργια οικογένεια.
Και σ’ αυτόν τον τομέα στη ζωή μου κοιτάζω μπροστά, έχω γυρίσει σελίδα. Εχω έναν γιο, τον οποίο υπεραγαπώ, τον Αλέξανδρο. Από κει και πέρα συνεχίζουμε τη ζωή μας αναμένοντας έναν δεύτερο γιο με την Αναστασία, η οποία, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είναι από τα πιο σοβαρά, ηθικά και δοτικά άτομα που έχω γνωρίσει. Και γι’ αυτό και εκείνη, νιώθοντας τα ίδια, θεωρήσαμε ότι πρέπει να ενωθούμε με τα ιερά δεσμά του γάμου, όπως ορίζει η θρησκεία μας, πριν από την έλευση του παιδιού μας. Και αυτό πράξαμε.
Δεν σας φοβίζει ότι θα ξεκινήσετε από το μηδέν, μεγαλώνοντας ένα παιδάκι;
Οχι μόνο δεν με φοβίζει, αλλά με ενθουσιάζει. Νιώθω χαρά και ευτυχία. Στην Ελλάδα, όλοι μας θα πρέπει να συμβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερο στην αύξηση των γεννήσεων. Αναφέρθηκα και πριν στο Δημογραφικό, το οποίο αποτελεί το αρνητικό κομμάτι της εποχής μας. Μάλιστα, δεν σας κρύβω ότι εγώ και η Αναστασία θα θέλαμε να αποκτήσουμε και άλλα παιδιά, μεταξύ αυτών, Θεού θέλοντος, και ένα κοριτσάκι, για να του δώσουμε το όνομα της ηρωίδας μάνας μου, Καλλιόπης».
Πώς απαντάτε σε όλους όσοι, έχοντας έναν ιδιότυπο «ρατσισμό ηλικίας», για να το πω έτσι, σχολιάζουν τη διαφορά ηλικίας των ζευγαριών, είτε άνδρες παντρεύονται νεότερες γυναίκες είτε γυναίκες νεότερους άνδρες;
Πρόβλημά τους είναι και τους συμπονώ. Εμείς κοιτάμε το μέλλον της ευτυχίας, της δημιουργίας της οικογένειας, που έρχεται μέσα από την αγάπη, την ομόνοια και την οικογενειακή συνεύρεση. Δεν μας ενδιαφέρουν ρατσιστικές απόψεις.
Πάντοτε οι δεύτεροι γάμοι οδηγούν σε προβλήματα με τα παιδιά από τον προηγούμενο γάμο. Σχεδόν είναι νομοτέλεια… Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό;
Ο Αλέξανδρος, ο οποίος είναι ενήλικος πλέον, έχει ήδη μπει στη διαδικασία να φτιάξει τη δική του ζωή μέσα από τις σπουδές του. Είμαστε κοντά του για να τον βοηθήσουμε όπου χρειαστεί. Από την άλλη πλευρά, όλα θέλουν τον χρόνο τους για την κατανόησή τους.
Χριστούγεννα πώς και πού θα περάσετε;
Αναμένοντας το παιδί μας, δεν επιθυμούμε να απομακρυνθούμε από την οικογενειακή μας εστία. Εμείς τα φετινά Χριστούγεννα θα προετοιμάσουμε το δωμάτιο και το σπίτι που θα υποδεχθεί το νέο μέλος της οικογένειάς μας, και αυτό αποτελεί το καλύτερο δώρο-ταξίδι.
Πηγή: Espresso