Μεταναστευτικό! Οι στρατηγικές αλλαγές προσώπων, οι ΜΚΟ και τα κλειστά κέντρα – Ποιο είναι τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης

Must Read

Συνεχείς «διορθώσεις» στο κυβερνητικό σχέδιο για το Μεταναστευτικό κάνει η κυβέρνηση, με συνεχείς αλλαγές προσώπων αλλά και στρατηγικών, αφού αντιμετωπίζει σε μια «χαλαρή περίοδο», που δεν έχει μεγάλο αριθμό ροών, όπως άλλωστε κάθε χειμώνα, ένα πολυσύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο δεν αφήνει χώρο για επικοινωνιακούς ελιγμούς και «βαλτώνει» οποιαδήποτε προσπάθεια βασίζεται σε ημίμετρα ή απόπειρες να μετατεθεί το πρόβλημα αλλού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Δημήτρη Παπαγεωργίου,  απέναντί της δεν έχει μόνο την αντιπολίτευση και τους νησιώτες, αλλά και πληθώρα άλλων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων μηχανισμών στις Βρυξέλλες.

Στην κυβέρνηση αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους και προσπαθούν να ελιχθούν με βάση τον άξονα των «έξι έψιλον», τον οποίο πρόσφατα προσδιόρισε ο κ. Κουμουτσάκος και ο οποίος έχει ως εξής:

  1. Ενίσχυση ελέγχου συνόρων,
  2. Επιστροφές,
  3. Επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου,
  4. Ελεγχος ΜΚΟ,
  5. Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές,
  6. Ευρώπη και διεθνοποίηση.

Γύρω από αυτά όμως η στρατηγική της κυβέρνησης συνεχώς αναπροσαρμόζεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει όσα προκύπτουν ως αντικειμενικά προβλήματα. Ας τα δούμε, λοιπόν, ένα προς ένα.

Ενίσχυση ελέγχου συνόρων: Εδώ και καιρό η Ελληνική Πολιτεία δηλώνει ότι τα σύνορα θα κλείσουν, ωστόσο οι ροές συνεχίζονται. Μέσα στον Ιανουάριο, όταν δηλαδή υποτίθεται ότι το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν σε πλήρη εξέλιξη, στη χώρα μπήκαν πάνω από 2.500 άτομα. Το πρόβλημα δεν εντοπίζεται μόνο στα νησιά, αλλά και στη Θράκη, όπου πολλές φορές αποβιβάζονται λέμβοι. Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει τα νέα σκάφη που θα ενταχθούν στο Λιμενικό για να ανακόψει τις ροές αυτές, όμως δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο θα το κάνει, καθώς το ζήτημα των push backs ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων. Ο δε πειραματικός πλωτός φράχτης που θα μπει στο Αιγαίο μπορεί να έχει προκαλέσει αρκετή κουβέντα δεν πρόκειται όμως περί μέτρου που θα αλλάξει τα δεδομένα ακόμη και εάν τα 2,5 χιλιόμετρα που καλύπτει πολλαπλασιασθούν. Οι επαΐοντες θεωρούν ότι αυτό που μπορεί να πετύχει το συγκεκριμένο μέτρο αποτροπής είναι το να καταστήσει πιο δύσκολη την αποβίβαση σε αυτές που θεωρούνται “ιδανικές παραλίες” τις οποίες προτιμούν οι διακινητές.

Δείτε επίσης: Τα βασανιστήρια που υπέστη αποκάλυψε ο πατέρας της Βαλεντίν (video)

Επιστροφές: Οι επιστροφές μεταναστών αξιολογούνται σε υψηλή προτεραιότητα από την κυβέρνηση, η οποία ελπίζει σε διπλό κέρδος από αυτές. Από την μία επιθυμεί με αυτό τον τρόπο να πείσει στο εσωτερικό ότι ακολουθεί διαφορετική πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη να δείξει σε αυτούς που είναι έτοιμοι να πληρώσουν για να έλθουν στην χώρα παράνομα ότι πρόκειται για μια επένδυση που είναι πιθανόν να αποτύχει. Αρχικά η κυβέρνηση έκανε λόγο για 10.000 επιστροφές μεταναστών μέσα στο 2020. Ο αριθμός των επιστροφών που έχει μέχρις στιγμής επιτευχθεί δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών μεν, αλλά χρησιμοποιείται από τα κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να αποδειχθεί ότι υπάρχει κινητικότητα στο συγκεκριμένο θέμα. “Δοκιμάζονται τα κανάλια επιστροφών” αναφέρεται χαρακτηριστικά και οριοθετείται ο στόχος των 200 επιστροφών την εβδομάδα. Αριθμός όμως που ακόμη και εάν επιτευχθεί από αύριο δεν θα οδηγήσει στις 10.000. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης βέβαια συνδέει τις επιστροφές με τις νέες αφίξεις μεταναστών καθώς οι νέες διαδικασίες για το άσυλο θα έχουν πολύ λιγότερη γραφειοκρατία.

Επιτάχυνση διαδικασιών Ασύλου:  Πλέον οι διαδικασίες είναι πολύ πιο γρήγορες ενώ το “κρυφό χαρτί” της κυβέρνησης είναι το ότι θα επιλέξει να βάλει στην κορυφή της στοίβας των περιπτώσεων που εξετάζονται τους νεοεισερχόμενους. Το αίτημα δηλαδή αυτού που μπαίνει σήμερα στην χώρα, θα εξετάζεται σε προτεραιότητα έναντι του αιτήματος κάποιου που έχει ήδη αρκετούς μήνες στην Μόρια. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα αποτρεπτικό μέτρο, που έχει ως σκοπό να αφαιρέσει από τους διακινητές αλλά και τους ίδιους τους μετανάστες το όπλο της “βραχυκύκλωσης” του συστήματος.

Έλεγχος ΜΚΟ: Τα όσα συνέβησαν με τις ΜΚΟ κατά την τελευταία περίοδο δημιούργησαν προβληματισμό στην κυβέρνηση. Το σημαντικό είναι η χρηματοδότηση των ΜΚΟ από τις Βρυξέλλες και όχι μόνον είναι θεσμικώς θωρακισμένη. Η κυβέρνηση συνδέοντας την εγγραφή στο Μητρώο με την λειτουργία εντός των νέων δομών επιχειρεί να θέσει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας και να περιορίσει τον αριθμό των ΜΚΟ που θα έχουν ρόλο ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις “επιθυμητές” που έχουν ήδη προσδιορισθεί. Η ταυτόχρονη σκλήρυνση της στάσης έναντι αυτών που “υποδέχονται” στις παραλίες τους μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με την κυβέρνηση θα πρέπει να προφυλακίζονται αναμένεται να δοκιμαστεί στην πράξη, ακόμη και σε νομικό επίπεδο. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων πάντως στο παρελθόν δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας και άνθρωποι που ασχολούνται με την δράση των ΜΚΟ τονίζουν ότι μπορεί να υπάρξει και ηθελημένη προσπάθεια κάποιων να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη προκειμένου να αναδειχθεί η δράση τους.

«Επιτηρούμενα» για να μην χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια

Επιτηρούμενα αυστηρά κέντρα με κλειστές δομές: Μπορεί κανείς με ασφάλεια να συμπεράνει όμως ότι ο αρχικός σχεδιασμός, τον οποίο ανακοίνωνε με σχεδιαγράμματα μάλιστα ο κ. Στεφανής έχει τροποποιηθεί αρκετά.  Ο νέος σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει κέντρα τύπου Αμυγδαλέζας, καθώς αυτού του είδους οι χώροι δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα είχαν ένα πολύ μεγάλο κόστος για το ελληνικό κράτος. Η κυβέρνηση επιλέγει μια “μεσοβέζικη” λύση για να μπορέσει να προχωρήσει με το σχέδιό της. Τα κέντρα μετατρέπονται σε “επιτηρούμενα” αντί κλειστών, προκειμένου να εξασφαλισθεί τόσο η χρηματοδότηση από την ΕΕ αλλά και να αποφευχθούν οι εντάσεις.

Εντός των κέντρων θα υπάρχουν “κλειστές δομές” στις οποίες θα βρίσκονται αυτοί που έρχονται για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αλλά και αυτοί που πρόκειται να επιστραφούν αφού έχουν απορριφθεί τα αιτήματα ασύλου τους. Θα υπάρχει και το τρίτο τους μέρος, το οποίο δεν θα είναι κλειστό και κατά την κυβέρνηση η είσοδος και η έξοδος θα γίνεται με χρήση κάρτας. Η Ελληνική Αστυνομία και οι νεοπροσληφθέντες συνοριοφύλακες θα αναλάβουν τον έλεγχο των κλειστών μερών των κέντρων. Το εάν θα δουλέψει το σύστημα με τις… κάρτες είναι κάτι που προβληματίζει όποιον το εξετάζει ενδελεχώς καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ένα τρομακτικό επίπεδο συμμόρφωσης από τους ίδιους τους μετανάστες.

Όσο για την Ευρώπη και την Διεθνοποίηση; Κανείς δεν περιμένει τίποτε μέχρι και το επόμενο φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This