Ένα στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα στην πόλη Ντνίπρο στην ανατολική Ουκρανία χτυπήθηκε την Πέμπτη 21/11 από πύραυλο Oreshnik, έναν νέου τύπου υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς που εκτόξευσε η Ρωσία, προκαλώντας πανικό στο Κίεβο κι όχι μόνο.
Αυτή ήταν και η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη χρήση ενός τέτοιου πυραύλου σε πεδίο μάχης, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορεί ΗΠΑ και Βρετανία ότι «ανάγκασαν» τη Μόσχα να πραγματοποιήσει αυτή την τρομακτική επίθεση στο ουκρανικό έδαφος, με την απόφασή τους να επιτρέψουν στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει προηγμένους πυραύλους τους εναντίον στόχων μέσα στο ρωσικό έδαφος.
New footage of alleged Russian ICBM attack on Ukraine last night. https://t.co/bngN6dLgOF pic.twitter.com/qUbqXcFowE
— Clash Report (@clashreport) November 21, 2024
Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας (SBU) παρουσίασε σήμερα, Κυριακή 24/11, θραύσματα του ρωσικού πυραύλου Oreshnik σε δημοσιογράφους, με στέλεχος της SBU να δηλώνει χαρακτηριστικά στο Associated Press ότι «δεν έχουμε ξαναδεί κάτι παρόμοιο». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Ουκρανοί ερευνητές έχουν ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των μεταλλικών θραυσμάτων και σύντομα θα έχουν περισσότερες απαντήσεις για την τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για την ανάπτυξη και την λειτουργία του συγκεκριμένου πυραύλου.
SBU shows wreckage of Oreshnik missile used by Russians to hit Dnipro
“Charred, mangled wires and a missile body the size of a large tire are all that remains of the weapon, which can be equipped with both conventional and nuclear warheads,” the press writes.#Oreshnik pic.twitter.com/8AQXrrbSV5
— Devana 🇺🇦 (@DevanaUkraine) November 24, 2024
Την Παρασκευή 22/11 ο Ρώσος πρόεδρος αποκάλυψε ότι ο νέος βαλλιστικός πύραυλος τύπου Oreshnik θα χρησιμοποιηθεί ξανά στο πεδίο της μάχης, επισημαίνοντας ότι θα ξεκινήσει η μαζική παραγωγή του. «Οπλικά συστήματα όπως το Oreshnik δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Δεν υπάρχει κανένα αντίμετρο σε έναν τέτοιο πύραυλο, κανένα μέσο αναχαίτισής του, στον κόσμο σήμερα. Και θα τονίσω για άλλη μια φορά ότι θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε αυτό το νεότερο σύστημα. Είναι απαραίτητο να ξεκινήσει μαζική παραγωγή», δήλωσε σχετικά.
Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) που υπάγεται στο Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος πιθανότατα συνδέεται με το πυραυλικό σύστημα γνωστό και ως «Kedr». «Ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος πέταξε για 15 λεπτά από το σημείο εκτόξευσης στην περιοχή Αστραχάν μέχρι την πόλη Ντνίπρο, ενώ φαίνεται ότι στο τελικό στάδιο πτήσης πριν από την πρόσκρουση έπιασε ταχύτητες πάνω από 11 Mach, εξαπολύοντας έξι πολεμικές κεφαλές, με την καθεμία να διαθέτει έξι υποπυρομαχικά», ανέφερε η GUR.
Σε σημερινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εξέφρασε την οργή του για το μπαράζ ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων, ζητώντας από τη Δύση ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια. «Η Ρωσία εκτόξευσε περισσότερες από 800 κατευθυνόμενες αεροπορικές βόμβες, περίπου 460 drones και πάνω από 20 πυραύλους διαφόρων τύπων εναντίον της Ουκρανίας και του λαού της», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζελένσκι και πρόσθεσε: «Η Ουκρανία δεν είναι πεδίο δοκιμών για όπλα. Η Ουκρανία είναι ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος. Ωστόσο, η Ρωσία επιμένει στις προσπάθειές της να καταστρέψει τον λαό μας, να σπείρει φόβο και πανικό και να μας αποδυναμώσει».
Δείτε επίσης:
- Ο Μπάιντεν θέλει να ενισχύσει το Κίεβο πριν έρθει ο Τραμπ στην εξουσία
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι περιέγραψε το πιθανό τέλος του πολέμου το 2025