Στο βιβλίο του με τίτλο «Στον ίδιο δρόμο» (εκδόσεις «Πατάκη») ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γράφει για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη περιγράφει άγνωστα περιστατικά, κάνει αναφορά στον πληροφοριοδότη Χ ενώ συγκινησιακά φορτισμένος θυμάται τις τραγικές στιγμές της δολοφονίας του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γράφει: «Ο Χ μάς άνοιξε πρώτη φορά τα μάτια για συγκεκριμένα πρόσωπα που είχαν συμμετοχή στη 17Ν» και προσθέτει:
«Μας μίλησε αρχικά για τον άνθρωπο με το κουλό χέρι, όπως τον έλεγε – μιλούσε για τον Παύλο Σερίφη, όπως διαπιστώσαμε αργότερα, που είχε συμμετάσχει στη δολοφονία του Γουέλς».
O υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνεχίζει: «Όμως, οι συνθήκες άλλαξαν άρδην το βράδυ τους Σαββάτου της 28ης Ιουνίου, όταν έσπασε μια βομβα. Η βόμβα εξερράγη κατά λάθος στα χέρια του ανθρώπου που επιχειρούσε να την τοποθετήσει στα εκδοτήρια της εταιρείας των Flying Dolphins στον Πειραιά. Το όνομά του ήταν Σάββας Ξηρός».
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αφηγείται την δολοφονία του υπασπιστή του, Γιώργου Βασιλάκη, στις 20 Ιουνίου του 2010. Ο αστυνομικός έπεσε νεκρός από βόμβα που προοριζόταν για τον ίδιο τον Χρυσοχοϊδη και είναι από τα γεγονότα που τον έχουν σημαδέψει.
«… Εκείνη, τη σημαντικότερη στιγμή της ζωής μου, έτσι όπως άνοιξε ο Γιώργος το ντοσιέ, ο εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε εξερράγη. Η έκρηξη έκανε ολόκληρο το κτίριο της Κατεχάκη να σειστεί. (…) Για κάποια δευτερόλεπτα έμεινα παγωμένος, ακίνητος, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω την κατάσταση. Προσπαθώντας να είμαι όσο πιο ψύχραιμος γινόταν, άρχισα να φωνάζω τα ονόματα των συνεργατών που ήξερα ότι βρίσκονταν ακόμη στο γραφείο. Ένας δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μου, ο Γιώργος Βασιλάκης» γράφει.
O υπουργός γράφει, επίσης, για την δολοφονία από βόμβα της Βιργινίας Κωνσταντίνου, υπαλλήλου που εργαζόταν στην προετοιμασία συνεδρίου στο ξενοδοχείο «Intercontinental», στις 27 Απριλίου 1999.
«Ζήτησα να δω τη νεκρή γυναίκα. Το σώμα της ήταν γεμάτο θραύσματα από γυαλιά, που το είχαν ουσιαστικά διαλύσει, μια εικόνα που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. […] Από εκείνη τη στιγμή, η στάση μου στο θέμα της τρομοκρατίας άλλαξε ριζικά. Ένιωσα οργή και αγανάκτηση, έξαλλος με την άνανδρη ενέργεια που κόστισε τη ζωή ενός ανυποψίαστου πολίτη» αναφέρει.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης άρχισε να συναντάται με τις οικογένειες θυμάτων των τρομοκρατών. Όπως γράφει στο βιβλίο του, δεν διάβασε τις προκηρύξεις «των εγκληματιών τρομοκρατών, ούτε έπαιξα το παιχνίδι των εικασιών για τις πεποιθήσεις και την προέλευσή τους. Επιχείρησα να προσεγγίσω το θέμα από δύο κυρίως πλευρές: Την αστυνομική, του πώς θα αρχίσει να γίνεται σωστά η έρευνα για την ανακάλυψή τους, και την ανθρώπινη, την πλευρά των θυμάτων».
Δείτε επίσης:
- Σύμπτωση η άδεια Γιωτόπουλου από την φυλακή με τους Αμπελοκήπους;
- Πέθανε ο Εισαγγελέας Γιάννης Διώτης γνωστός από την υπόθεση της 17 Νοέμβρη
- Πέθανε ο αστυνομικός που είχε επιζήσει από «χτύπημα» της 17 Νοέμβρη