Μία ημέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας ασκήθηκε τελικά η αναίρεση από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απόφαση απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων σε όσους κατηγορήθηκαν για το σκάνδαλο Siemens.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η παρέμβαση έγινε στις 21 Νοεμβρίου από την αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αικατερίνη Γ. Ψύρη. Συγκεκριμένα, όπως η έκθεση αναίρεσης που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας, αναφέρει, «Στην Αθήνα και στο κατάστημα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σήμερα την 21 Νοεμβρίου 2024, ήμερα Πέμπτη και ώρα 13.00, η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αικατερίνη Γ. Ψύρη κάλεσε εμένα, τη γραμματέα του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, Νίκη Κορίζη, και μου δήλωσε ότι ασκεί, σύμφωνα με τα άρθρα 505§2, 507, 473§3 , 510 §1 στοιχ. ∆ ΚΠ∆, εμπρόθεσμα αναίρεση κατά της υπ’ αριθμ. 672,1036/2-7-2024 αποφάσεως του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, που δημοσιεύθηκε στις 2/7/2024». Η «κυριακάτικη δημοκρατία» είχε δημοσιεύσει στις 27 Οκτωβρίου τα καθαρογραμμένα έγγραφα με τα πρακτικά και την απόφαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών από τη συνεδρίαση στις 2 Ιουλίου 2024. Στις αποφάσεις για κάθε εμπλεκόμενο, όπως ο Χριστοφοράκος, ο Πρόδρομος Μαυρίδης, η κόρη του Καραβέλα κ.ά., περιγράφονταν επακριβώς ποιοι λογαριασμοί τους ξεμπλοκάρονται και από ποιες ελληνικές ή ξένες τράπεζες.
Ενδεικτικά, για τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Μιχάλη Χριστοφοράκο αναφερόταν: «∆ικάζει απόντος Χριστοφοράκου Μιχαήλ του Νικολάου και της Πηνελόπης, γεννηθέντος το έτος 1953 στην Αθήνα, κατοίκου Μονάχου Γερμανίας, νομίμως εκπροσωπούμενου από τη δικηγόρο του ∆.Σ. Αθηνών Σαξιώνη Μαρία. Αίρει την κατάσχεση που επιβλήθηκε με την υπ’ αριθμόν 57/21-1-2009 διά του ανακριτή του 4ου Ειδικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απαγορεύεται η κίνηση κάθε είδους λογαριασμού, τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, μεταξύ άλλων και του εν λόγω κατηγορουμένου, που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα.
∆ιατάσσει την οριστική απόδοση στον κατηγορούμενο του περιεχομένου κάθε είδους λογαριασμών τίτλων ή χρηματοπιστωτικών προϊόντων που τηρούνται σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ή χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι κάτωθι ενδεικτικά κι όχι περιοριστικά…»
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ομολόγησε, τον Ιούλιο του 2009, στην εισαγγελέα του Μονάχου καταβολή χορηγιών στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα για την «καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα». Ύστερα από πρόταση της εισαγγελέως στο Πρωτοδικείο εξεδόθησαν δικαστική διαταγή για δωροδοκία πολιτικών κομμάτων, ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή και πρόστιμο ύψους 750.000 ευρώ.
Ο Χριστοφοράκος άσκησε έφεση και το 2010 υπήρξε συναινετική διαδικασία μεταξύ Εισαγγελίας – δικαστή και κατηγορουμένου. Το αποτέλεσμα ήταν η αθώωσή του για την κατηγορία της δωροδοκίας πολιτικών κομμάτων, η επιβολή προστίμου 350.000 ευρώ και ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης με εξαγοράσιμη αναστολή για το πλημμέλημα της παράπλευρης βοήθειας σε απιστία κατά της εταιρίας Siemens.
Τον Απρίλιο του 2019, η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζήτησε να κηρυχθούν ένοχα τα πρώην στελέχη της εταιρίας Siemens. Στην αγόρευσή της ήταν καταπέλτης για τους Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη. Επιβλήθηκαν ποινές έως 15 χρόνια. Ο ανακριτής Ζαγοριανός, που χειριζόταν την υπόθεση, θεωρήθηκε υπαίτιος για παράβαση καθήκοντος, κατάχρηση εξουσίας και χειραγώγηση κατά την ανάκριση, με επίκεντρο την καθυστέρηση στην έκδοση εντάλματος προς τον Χριστοφοράκο. Στις 20 Ιουλίου 2011, ο Νίκος Ζαγοριανός αθωώθηκε απ’ όλες τις κατηγορίες.
Τον Σεπτέμβριο του 2022, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων αθώωσε όλους τους κατηγορουμένους. Τον Ιούλιο του 2024, το δικαστήριο αποφάσισε την επιστροφή όλων των περιουσιακών στοιχείων που είχαν δεσμευτεί στους εμπλεκομένους. Τώρα, όμως, ο Άρειος Πάγος ασκεί αναίρεση για την απόφαση του Ιουλίου.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Στο φως η απόφαση-ντροπή για τη Siemens!
- Το κράτος των οργίων
- Δημοσκόπηση: Συμφωνείτε με την θέση Μητσοτάκη για άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας;