Το χοιρινό κρέας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στις τάξεις των Ελλήνων καταναλωτών, και μάλιστα, όπως έχει εξελιχθεί η αγορά, ίσως είναι και από τα πιο οικονομικά, με τους εγχώριους εκτροφείς να προετοιμάζονται για την αυξημένη ζήτηση εν όψει Χριστουγέννων, ενώ σε ανάλογους ρυθμούς αναμένεται να κινηθούν και οι εισαγωγείς.
- Του ΧΡΙΣΟΣΤΟΜΟΥ ΤΡΙΜΜΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»
Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο… πατριάρχης της ελληνικής χοιροτροφίας Γιώργος Διδάγγελος, η εγχώρια παραγωγή έχει υποχωρήσει τόσο, ώστε το 25%-30% του χοιρινού κρέατος είναι ελληνικό.
Γεωπόνος, γεωργοοικονομολόγος, χοιροτρόφος και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ο κ. Διδάγγελος ξέρει καλά την αγορά χοιρινού κρέατος, ενώ σε προσωπικό επίπεδο προσπαθεί να αφήσει πίσω του την καταστροφή που προκάλεσε ο «Ντάνιελ» το 2023, βλέποντας πάνω από 6.000 χοίρους και χοιρομάνες να χάνονται στα νερά.
«Η μονάδα μας καλύφθηκε με 3,5 μέτρα νερό και 6.635 ζώα χάθηκαν. Καταστροφή! Μας έχουν δώσει κάποιες αποζημιώσεις, αλλά περιμένουμε ακόμη να έρθουν οι ελεγκτές για να δουν τη στατικότητα των κτιρίων μετά την εισβολή του νερού. Αν δεν κατασκευαστούν τα φράγματα, που λένε ότι έπρεπε να έχουν γίνει, πάλι θα είμαστε αντιμέτωποι με πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα», σημειώνει.
Ωστόσο, όλη η παραγωγή χάθηκε, όπως χάθηκε και μεγάλο μέρος της συνολικής εγχώριας, όταν από το 85% κάλυψης των ελληνικής ζήτησης βρέθηκε στο 25%-30%, και αυτό με το ζόρι, όπως επισημαίνει. Το βασικότερο των προβλημάτων που προέκυψαν ήταν οι ελληνοποιήσεις.
«Ολοι οι υπουργοί Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης μετά τη Μεταπολίτευση μας έλεγαν ότι είχαμε δίκιο που διαμαρτυρόμασταν και ότι θα λάμβαναν μέτρα. Αυτοί, όμως, που προχωρούσαν σε ελληνοποίηση χοιρινού ήταν περισσότεροι από τους εγχώριους παραγωγούς» σημειώνει ο κ. Διδάγγελος, συμπληρώνοντας ότι τώρα υποτίθεται πως γίνεται μια προσπάθεια με το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ για καταγραφή και έλεγχο στις εισαγόμενες ποσότητες, αλλά δεν πιστεύει ότι έχουμε φτάσει στο σημείο που εξαλείφονται οι ελληνοποιήσεις.
Οπότε, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, που το χοιρινό έχει την τιμητική του στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας, τι θα φάμε; Θα μπορέσουν οι Ελληνες καταναλωτές να βρουν ελληνικό χοιρινό κρέας την περίοδο των εορτών ή θα πρέπει να ψάξουν πάρα πολύ στην αγορά;
«Στη Θεσσαλία μπορεί να βρει κάποιος ντόπιο χοιρινό κρέας, έστω και με λίγο κόπο, μια και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν χοιροτροφικές μονάδες. Και σε άλλες περιοχές υπάρχουν μονάδες και μπορεί να βρει κανείς ελληνικό χοιρινό. Η περιοχή, όμως, που δεν τρώει ίχνος ελληνικού χοιρινού κρέατος είναι η Αθήνα» σημειώνει, με το ολλανδικό χοιρινό να καταφθάνει κατά κύριο λόγο στην αγορά, σε διαφορετικές βαθμίδες ποιότητας, όπως εξηγεί.
Άνοδος τιμών – κόστος παραγωγής
Μέσα στο γενικό κλίμα, η άνοδο της τιμής και του χοιρινού κρέατος μοιάζει αναμενόμενη. Είναι θέμα αυξημένης ζήτησης, ύστερα από όσα έχουν γίνει με τα αρνιά και τα κατσίκια, ή όχι μόνο αυτό; «Είναι δεδομένο ότι ο καταναλωτής έχει στραφεί στο χοιρινό κρέας και ήταν επόμενο να υπάρξει κάποια αύξηση στις τιμές. Είναι και ένα εποχικό φαινόμενο, όμως, και πάντα πριν από τα Χριστούγεννα έχουμε άνοδο στις τιμές του χοιρινού κρέατος» εξηγεί ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ.
Το χοιρινό κρέας αποτελεί τη βάση για πολλές παρασκευές, εξάλλου, όπως στο πρόχειρο φαγητό, με τον γύρο και τα σουβλάκια να είναι παραδοσιακά χοιρινά, αλλά και σε αρκετά αλλαντικά και στα παραδοσιακά λουκάνικα. «Πρόκειται για ένα είδος κρέατος με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, αλλά και ιδιαίτερα γευστικό, ίσως το καλύτερο σε σχέση με όλα» σημειώνει ο κ. Διδάγγελος.
Τέλος, όσον αφορά το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Διδάγγελο, οι τροφές κοστίζουν περισσότερο, αλλά το κόστος της ενέργειας είναι αυτό που δημιουργεί το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει κάποια βελτίωση στη χοιροτροφική παραγωγή. Οι μονάδες που έχουν απομείνει στην Ελλάδα έχουν τέτοια παραγωγικότητα ώστε με τις υφιστάμενες τιμές μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής» καταλήγει.
- Σταθερή η κατανάλωση
Η κατανάλωση παραμένει σταθερή μέχρι στιγμής, το 2024. Η κατά κεφαλήν κατανάλωση στην Ε.Ε. αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, στα 30,9 κιλά, μέχρι το τέλος του έτους (-0,4% από έτος σε έτος), με τον αριθμό να είναι ίδιος και το 2025.
- Οι εξαγωγές της Ε.Ε.
Οι εξαγωγές χοιρινού μπορεί να φτάσουν τους 2,93 εκατομμύρια τόνους το 2024, 2,5% λιγότερο από πέρυσι, με περαιτέρω πτώση 2%, στους 2,87 εκατομμύρια τόνους, το 2025. Το πρώτο εξάμηνο, οι εξαγωγές μειώθηκαν 6%, κυρίως προς την Κίνα (-27%) και το Η.Β. (3%).
- Ανταγωνισμός από Βραζιλία και ΗΠΑ
Ο έντονος ανταγωνισμός τιμών από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ δημιούργησε προκλήσεις για τις εξαγωγές της Ε.Ε. σε ορισμένες αγορές υψηλής αξίας, όπως η Ιαπωνία και η Αυστραλία, αν και σημειώθηκαν κέρδη στη Νότια Κορέα, στις Φιλιππίνες και στο Βιετνάμ.