«Ήμουν πολύ ερωτευμένος με την Στυλιανοπούλου. Είχαμε σχέση περίπου 5 χρόνια… Μπορεί να μην έπαιζα στα καζίνα, όμως πήγαινα στα μπουζούκια με γκόμενες και έκανα μια άστατη ζωή. Του έδωσα και κατάλαβα…Όταν ήμουν γενικός γραμματέας στο υπουργείο, δίναμε σε ανήμπορους καλλιτέχνες χρήματα. Η Μπέλλου όσα της δώσαμε τα έπαιξε σε μια ζαριά. Ο Μπάρκουλης αλλού».
- Από τον
Νίκο Νικόλιζα
Αυτές είναι μερικές από τις αποκαλύψεις που κάνει ο Τάσος Ψωμόπουλος, ο οποίος είναι ένας από τους τρεις πιο διάσημους κοντούς του ελληνικού κινηματογράφου. Οι άλλοι δύο ήταν ο Νίκος Ρίζος και ο Νίκος Τσούκας. Με 153 συμμετοχές σε κινηματογραφικές ταινίες, θεωρείται από τους πλέον ενεργούς ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, έχοντας συμμετοχή σε περισσότερες από 150 ελληνικές ταινίες.
Διανύοντας τα 77 χρόνια του, ένας από τους πιο γνωστούς «κοντούς» του ελληνικού σινεμά, αποτραβηγμένος πλέον στην Ασπροβάλτα Θεσσαλονίκης, δεν έχει απωθημένα και κυρίως δεν σταματάει ούτε λεπτό να μιλάει για όσα έζησε στο πλευρό κορυφαίων πρωταγωνιστών όπως ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Στάθης Ψάλτης, ο Κώστας Τσάκωνας.
- Γεννηθήκατε την Θεσσαλονίκη και επιστρέψατε εκεί…
Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιός. Γεννήθηκα το 1942 στην Ευαγγελίστρια. Ως παιδί της κατοχής έζησα και μεγάλωσα φτωχικά. Πατέρα δεν γνώρισα και όπως καταλαβαίνετε η μάνα μου έκανε τα πάντα μέσα στο σπίτι. Τον πατέρα μου τον σκότωσαν όταν ήμουν δύο ετών. Ευτυχώς δεν κατάλαβα πως τον σκότωσαν και δεν βίωσα όλο αυτό το δράμα Ήταν στρατιωτικός γιατρός και κάποια στιγμή όταν έβγαινε από το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο έσκασε η χολή του και σε μερικές μέρες πέθανε κι εκείνος.
- Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός;
Ξεκίνησα με μαριονέτες εγώ. Έπαιζα κουκλοθέατρο εγώ τις οποίες είχα φτιάξει μόνος μου. Η συγχωρεμένη η γιαγιά μου είχε μια ραπτομηχανή και τις έφτιαξα. Η πρώτη μου δουλειά ήταν σε έναν περιφερειακό θίασο, σαν τσαντίρι. Τα λεγόμενα μπουλούκια. Καταγινόμουν λοιπόν συνέχεια στα παρασκήνια. Μου είπαν να παίξω ένα ρολάκι στον «Αγαπητικό της Βοσκοπούλας» σε ηλικία 17 ετών.
- Φαντάζομαι πριν βρεθείτε στο μπουλούκι, εργαστήκατε σε διάφορες δουλειές…
Έκανα τον τσαγκάρη, κουβαλούσα κολώνες πάγο για τα ψυγεία, έχτιζα, έσκαβα κήπους, τα πάντα έκανα για να επιβιώσω. Δούλεψα και αγωνίστηκα πολύ στη ζωή μου εγώ και ως μοναχογιός έπρεπε να δουλεύω για όλη την οικογένεια.
- Επαγγελματικά πότε ξεκινήσατε;
Βασικά, είχα δώσει εξετάσεις στην ιατρική σχολή γιατί ήθελα να γίνω οδοντίατρος, το επάγγελμα του πατέρα μου. Κάποιοι γείτονες όμως που ήταν ήδη ηθοποιοί σε μπουλούκια, μου είπαν «ρε Τάσο πρέπει να γίνεις ηθοποιός». Με πήραν και με πήραν σε μια δραματική σχολή λοιπόν και μου έδωσαν έναν μονόλογο για να απαγγείλω. Στον πρώτο χρόνο της σχολής, στο θέατρο «Ελισέ» της Θεσσαλονίκης έδωσα την πρώτη μου παράσταση και αργότερα δίπλα στην Κυβέλη. Το 1964 ήταν στην πόλη ο θίασος του Σταυρίδη με την Καλουτά και άλλους και πεθαίνει ο επιχειρηματίας του θιάσου. Πάω στην κηδεία, είναι όλοι αυτοί οι ηθοποιοί εκεί, με βλέπει ο υποβολέας και μου λέει «γρήγορα, έλα να σε πάω στον Σταυρίδη, γιατί έφυγε ο Πέτρος Φυσσούν». Με πλησιάζει τότε η Άννα Kαλουτά και μου λέει: «Έβγαλες δραματική σχολή; θες να δουλέψεις». Και έτσι, έπαιξα όλο τον χειμώνα μαζί της. Μετά ο Σταυρίδης με πήρε και με κατέβασε στην Αθήνα.
- Ποιοι ήταν οι ηθοποιοί που σας αναγνώρισαν ως ηθοποιό;
Ο Στέφανος Στρατηγός, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και η Γκέλυ Μαυροπούλου. Αυτοί μου έδωσαν μεγάλα εχέγγεια για την καριέρα μου.
- Ο Ορέστης Λάσκος, που έπιαξε ρόλο στην καριέρα σας;
Σε έναν ρόλο που έκανα τον τρελογιατρό σε μια επιθεώρηση. Ήρθε, με είδε και αυτός με καθιέρωσε σε μια ταινία που έπαιξα. Έτσι μπήκα στον χώρο του κινηματογράφου.
- Και παίξατε σε 153 ταινίες; Απίστευτο νούμερο…
Πιο πάνω από μένα ήταν ο Γιώργος Βελέντζας που δεν τον πιάνει κανείς σε νούμερο.
- Ποιος από τους ηθοποιούς σας άρεσε περισσότερο και τον είχατε πρότυπο;
Έπαιξα σχεδόν με όλους. Όμως αυτός που με γοήτευε ήταν ο Αυλωνίτης, ο Σταυρίδης, ο Φωτόπουλος. Ήταν είδωλα όλοι αυτοί, εκείνη την εποχή!
- Αλήθεια, πως είναι να παίζετε με τον Αυλωνίτη και μετά από λίγα χρόνια παίζετε σε βιντεοκασσέτες που δεν ήταν ίδιας ποιότητας με τον κινηματογράφο;
Θες την αλήθεια; Καταρχήν ήταν πολλά χρόνια αργότερα η εποχή της βιντεοκασσέτας. Επίσης ο κινηματογράφος είχε σβήσει, έπρεπε να δουλέψω, να ζήσω. Υπήρχε μόνο το βίντεο και η τηλεόραση.
- Μετανιώσατε για κακές επιλογές που κάνατε την καριέρα σας;
Όχι δεν έχω μετανιώσει για τίποτα. Γιατί ότι έκανα, είχε επιτυχία. Ίσως άρεσα εγώ που έπαιζα έτσι, το οποίο το μετέφερα και στο θέατρο.
- Το…χαμηλό ύψος σας, πιστεύετε ότι σας βοήθησε στην καριέρα σας;
Νομίζω πως ναι. Θα σου πω ένα παράδειγμα. Κάποια στιγμή με πήρε η Δέσποινα Στυλιανοπούλου να παίξουμε μαζί. Δεν τα είχε βρει τότε με τον Νίκο Ρίζο και ζήτησε εμένα. Μαζί γυρίσαμε όλη την Ελλάδα…
- Είναι αλήθεια ότι ήσασταν ερωτευμένος μαζί της;
Από τη στιγμή που ήμασταν μαζί 5 χρόνια, ναι ομολογώ ήμουν πολύ ερωτευμένος μαζί της.
- Είχατε δηλαδή κανονική σχέση;
Φυσικά, είχαμε σχέση.
- Γιατί δεν αποφασίσατε να παντρευτείτε;
Ήταν πιο μεγάλη από εμένα περίπου 8 χρόνια. Όμως τα έφτιαξε με έναν άλλον, παντρεύτηκε με εκείνον και έτσι τελειώσαμε.
- Την εποχή της βιντεοκασσέτας, πέρνατε αρκετά χρήματα όπως διάβασα…
Με έβρισκαν βολικό εμένα και με έπαιρναν στις βιντεοκασσέτες. Ας πούμε ο Σωτήρης Μουστάκας, μέγας κωμικός και άνθρωπος τον οποίο λάτρευα, έκανε γυρίσματα κάθε μέρα για δύο τρεις ταινίες, έπαιρνε τα χρήματα και πήγαινε στην Πάρνηθα…Άσχημο αυτό!
- Άρα ζήσατε την εποχή που το χρήμα έρρεε άφθονο στην Ελλάδα…
Τα έζησα όλα αυτά. Και εγώ «παραστράτησα» πολλές φορές. Μπορεί να μην έπαιζα στα καζίνα, όμως πήγαινα στα μπουζούκια με γκόμενες και έκανα μια άστατη ζωή. Του έδωσα και κατάλαβα!
- Για ένα μεγάλο διάστημα υπήρξατε γενικός γραμματέας του υπουργείου πολιτισμού, που έδιναν τις τιμητικές συντάξεις και τα επιδόματα στους καλλιτέχνες. Εκεί τι αντιμετωπίσατε;
Θες να σου πω την αλήθεια; Την εποχή εκείνη η Μελίνα ήταν υπουργός πολιτισμού και εγώ γενικός γραμματέας. Είχα πάει λοιπόν στην Μελίνα για να της πω για ένα περιοδικό που θα βγάζαμε τότε. Σε όλα τα ζητήματα μέσα είπαμε και για τα χρήματα που θα βγάζαμε για τους ανήμπορους καλλιτέχνες. Τον Χατζηχρήστο, την Μπέλλου, τον Μπάρκουλη… Όλοι τα έφαγαν όμως. Η Μπέλλου τα έπαιξε σε μια ζαριά, ο Μπάρκουλης τα έφαγε αλλού…Άστα τα έφαγαν με τα πάθη τους!
- Ποιος από τους πρωταγωνιστές που παίξατε, ήταν…ψυχούλα;
Ο Ψάλτης. Δεύτερος δεν ξαναβγαίνει σε καλοσύνη και σε ταλέντο. Θα σου πω ένα δικό μου περιστατικό. Κάποτε έπαθα ένα μεγάλο πρόβλημα με τα μάτια μου. Έπρεπε να πάω στην Αμερική για να γιατρευτώ. Δεν είχα τόσα χρήματα για να γίνω καλά και βγήκα τότε στα κανάλια για να με βοηθήσσουν. Με παίρνει τηλέφωνο μια μέρα ο Στάθης και μου λέει: ρε βλάκα. Τι κάθεσαι και βγαίνεις στα κανάλια. Εγώ θα σου δώσω όσα θέλεις για να γιατρευτείς. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Όπως και ο Λευτέρης Πανταζής το ίδιο.
- Παίξατε και με τον Θανάση Βέγγο…
Απίθανος και σπουδαίος χαρακτήρας. Δουλέυαμε μαζί το θέατρο «Μινώα» το 1975. Τότε ο Θανάσης έπαιρνε 8.000 δραχμές και εγώ 1.000 δραχμές. Η παράσταση δεν πήγαινε καλά και δεν μου έδιναν τα χρήματα μου. Ο Βέγγος δεν ήξερε τίποτα για αυτό. Το μαθαίνει, και μου λέει: Τάσο, γιατί φεύγεις; Του απαντάω, ότι δεν έχω πάρει ούτε ένα χιλιάρικο. Γυρίζει και με ρωτάει: πόσα παίρνεις; Εγώ σε έχω προτείνει από την αρχή για 2.000. Φωνάζει στον παραγωγό τον Λαζαρίδη και του λέει: από αύριο εγώ θα παίρνω 7.000 και ο Τάσος το δύο χιλιάρικα κανονικά. Και έμεινα μαζί του. Με λάτρευε!
- Κρατήσατε χρήματα από την εποχή της δόξας σας;
Και κράτησα και έφαγα. Δόξα το θεό έκανα δυο σπίτια για τα παιδιά μου και ζω καλά!
- Παίξατε στο «The Copanoi» που κάνατε μεγάλο μπαμ τον κινηματογράφο…
Όσοι παίξαμε σε αυτή την ταινία, ανεβήκαμε πολύ τα επόμενα χρόνια. Άρεσε στον κόσμο
- Σας λείπει σήμερα η υποκριτική τέχνη;
Έπαιξα πάρα πολύ στη ζωή μου και έχω κουραστεί. Βγήκα στη σύνταξη με 11.500 ένσημα. Δεν μου λείπει τίποτα. Θέλω ο κόμος να με θυμάται σαν έναν ωραίο κωμικό!