Ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη στο 414 ΣΝΕΝ (Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων) στην Πεντέλη η απολογία του 45χρονου Αστυνομικού Π.Τ. (σ.σ. νοσηλεύεται φρουρούμενος) που υπηρετούσε στη Βουλή και κατηγορείται για βιασμό των παιδιών του και άλλες σοβαρές κατηγορίες, έρχονται στο φως κάποιες από τις ερωτήσεις των ψυχομετρικών τεστ στα οποία υποβάλλονται τόσο οι αστυνομικοί, όσο και ο γενικός πληθυσμός όταν απουσιάζουν (όπως γίνεται κατά κανόνα) οι ειδικοί για τέτοιες διαδικασίες.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που αναφέρεται στο ένταλμα σύλληψής του, ο Αστυνομικός κατηγορείται για τα εξής:
- βιασμό,
- βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή,
- κατάχρηση ανηλίκων από οικείο κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή,
- γενετήσιες πράξεις μεταξύ συγγενών κατά ανηλίκων από ανιόντα κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή,
- πορνογραφία ανηλίκων,
- ενδοοικογενειακή σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση,
- ενδοοικογενειακή βία κατά ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή,
- ενδοοικογενειακή παράνομη βία ενώπιον ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση,
- ενδοοικογενειακή παράνομη βία κατά ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή,
- οπλοφορία,
- οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση.
Αρνείται τα πάντα ο Αστυνομικός – Στρέφεται κατά της συζύγου του
Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, ο 45χρονος μέχρι στιγμής στην απολογία του αρνείται τα πάντα, υποστηρίζοντας πως δεν έχει καμία σχέση με τα όσα έχουν καταγγελθεί από τη σύζυγό του.
Μάλιστα, ο βασικός ισχυρισμός του είναι ότι η 35χρονη έχει ψυχολογικά προβλήματα και πάσχει από καταθλιπτική διαταραχή.
Ο Όθωνας Παπαδόπουλος, δικηγόρος του Αστυνομικού, μίλησε στο κανάλι για την υπερασπιστική γραμμή του πελάτη του, η οποία στρέφεται κατά της συζύγου του:
«Η θέση του είναι αρνητική προς όλα όσα του καταλογίζει η σύζυγός του. Έχουμε πολλές λεπτομέρειες να αναπτύξουμε, θα δώσουμε όλο το ιστορικό. Υπάρχουν κενά σε σχέση με τα αποδεικτικά μέσα που επικαλείται η σύζυγος για να αποδείξει όλα αυτά τα οποία καταγγέλλει με την καταγγελία της αυτή. Υπήρχαν περιστατικά ενδοοικογενειακής απειλής και περιορισμένα βίαια επεισόδια μεταξύ τους και αυτό ήταν όλο. Αυτή ήταν η αρχική της καταγγελία. Έχει δώσει την ίδια μέρα κατάθεση καταγγέλλοντας ενδοοικογενειακή απειλή σε βάρος της, έγινε σύλληψη του εντολέα μου, ακολούθησε η νόμιμη διαδικασία και μετά από μερικές ώρες εμφανίστηκε ζητώντας να δώσει συμπληρωματική κατάθεση και να καταγγείλει όλα αυτά τα απίστευτα που είδαν το φως της δημοσιότητας».
Ο κατηγορούμενος θα υποστηρίξει ότι η ιατροδικαστική έκθεση για τα παιδιά του, έδειξε μόνο μώλωπες στα κάτω και άνω άκρα τους, κάτι που, όπως ισχυρίζεται ο 45χρονος σημαίνει ότι δεν τα βίαζε, αλλά μόνο τα έδερνε…
Τα παιδιά, τα οποία βρίσκονται στο Νοσοκομείο Παίδων υπό την επίβλεψη ψυχολόγου και παιδοψυχολόγου, έχουν ήδη καταθέσει στις Αρχές για τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονταν…
Ψυχομετρικά τεστ: Γίνονται για να γίνονται…
Στη δημοσιότητα έρχονται την ίδια στιγμή, τα ψυχομετρικά τεστ στα οποία υποβάλλονται και οι αστυνομικοί (μεταξύ άλλων) για τον έλεγχο της ψυχικής τους υγείας.
Θεωρητικά, με τις ερωτήσεις αυτές (σ.σ. προερχόμενες εκ Μινεσότα) αναδεικνύονται οι συμπεριφορές και το αν είναι κάποιος ικανός να προκαλέσει κακό στον εαυτό του, ή σε κάποιον άλλο.
Το τεστ μέσω ερωτηματολογίου γίνεται σε τρεις φάσεις: με ερωτήσεις αποπροσανατολισμού, με ερωτήσεις διερεύνησης της ειλικρίνειας και με ερωτήσεις που ζητούν αυθόρμητες απαντήσεις.
Όπως σχολιάστηκε στο πάνελ της εκπομπής «το Πρωινό» στον ΑΝΤ1, κάποιες εκ των ερωτήσεων των ψυχομετρικών τεστ, θυμίζουν αυτές που είχαν γίνει στον σταθμάρχη των Τεμπών…
Το τεστ αυτό που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 έγινε το 2017 και όπως ειπώθηκε, θα έπρεπε να ξαναγίνει το 2020 και το 2023.
Επίσης, η ορθή διεξαγωγή των ψυχομετρικών τεστ απαιτεί την παρουσία ψυχίατρου ή ειδικού ανάλυσης συμπεριφοράς την ώρα που ο αστυνομικός σημειώνει τις απαντήσεις στα ερωτηματολόγια.
«Παιδαριώδεις ερωτήσεις…»
Σύμφωνα με τον Αντώνη Κασιμάτη, ψυχίατρο και πρώην διευθυντή υγειονομικού της ΕΛΑΣ, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1:
«Ασχολούμαστε με ένα κομμάτι στο οποίο είναι δεδομένο ότι οι ερωτήσεις αυτές για τον κοινό πληθυσμό φαίνονται παιδαριώδεις και είναι. Επομένως έχουμε ουσιαστικά αναγκαστεί σαν κρατική δομή εδώ και πάρα πολλά χρόνια να υιοθετήσουμε πράγματα τα οποία απλά υπήρχαν και κυκλοφορούσαν σε χρήση. Τα τεστ δεν δημιουργήθηκαν ούτε εγκρίθηκαν ποτέ για καταλληλότητα αστυνομικού. Τα τεστ αυτά είναι απλά ένας τρόπος του μαζικού ελέγχου της ψυχικής υγείας του πληθυσμού όταν δεν έχω ψυχίατρους ή ψυχολόγους…»
Από την πλευρά του ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιανατολικής Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης, είπε σχετικά στο Newsit:
«Τα τεστ αυτά προσωπικότητας μπορούν σε περίπτωση που πραγματικά γράψει ό,τι νιώθει ο εξεταζόμενος αστυνομικός να δείξουν τρανταχτές περιπτώσεις ψυχοπαθητικών προσωπικοτήτων και οι επιτροπές που αποτελούνται από ψυχολόγους και μόνο είναι ανεπαρκείς, προκειμένου να διαπιστώσουν μέσα σε λίγο χρόνο διαταραχές που μπορεί να έχει ο εξεταζόμενος. Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζονται έμπειροι ψυχίατροι που μπορεί να μην ανήκουν στο επιστημονικό προσωπικό της Αστυνομίας, αλλά να είναι συνεργάτες της ΕΛΑΣ και να συμβουλεύουν αποτελεσματικά τους ένστολους».
Δείτε επίσης:
- Βαγενά για 45χρονο αστυνομικό: «Μιλάμε για φρικαλέα εγκλήματα» – Τι εξήγησε για τα ψυχιατρικά τεστ της ΕΛ.ΑΣ.
- «Δέχτηκα απειλές από τον 45χρονο», καταγγέλλει ο δικηγόρος της συζύγου του
- «Απειλούσε να με σκοτώσει» λέει η γυναίκα του διεστραμμένου αστυνομικού – «Γέννησα ένα τέρας» λέει η μάνα του – Τα παιδιά ήθελαν να αυτοκτονήσουν