Ακόμα μία παθογένεια του κυβερνητικού σχεδίου αναδεικνύουν τα στοιχεία για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, μόλις δύο χρόνια μετά την ψήφισή του. Το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να διορθώσει τα ελαττώματα του προηγούμενου νόμου, που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Τσίπρα το 2016, ωστόσο, παρά τις τροποποιήσεις, αντί να επιταχυνθούν οι διαδικασίες φαίνεται πως αναδεικνύουν την αναξιοπιστία του κράτους και φέρνουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας.
Ούτε οι μισές αξιολογήσεις
Παρά τις διατάξεις που προέβλεπαν την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου και πιστοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, ελάχιστα έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα. Είναι ενδεικτικό πως ο νόμος προβλέπει 13 διαφορετικά καθεστώτα αξιολόγησης επενδύσεων (π.χ. μεταποίηση – logistics, τουρισμός, αγροδιατροφή κ.λπ.). Μέχρι στιγμής έχουν προκηρυχθεί:
• τρία καθεστώτα το 2022,
• επιπλέον τρία καθεστώτα το 2023,
• κανένα για το 2024!
Σύμφωνα με το πλαίσιο, κάθε καθεστώς θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 150.000.000 ευρώ, ο οποίος θα κατανέμεται ανά Περιφέρεια και ανά είδος κινήτρου (κεφαλαιακά κίνητρα και φορολογική απαλλαγή).
Από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης ισχυρίζεται πως δεν διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια (πιστώσεις) για να προχωρήσει τις σχετικές προκηρύξεις, ενώ την ίδια ώρα διαφημίζει προς πάσα κατεύθυνση την επιτυχία του, ότι δηλαδή ο νέος Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων προβλέπει πάρα πολύ υψηλούς συντελεστές ενίσχυσης, οι οποίοι «αχρηστεύονται» από την ώρα που δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια από το κράτος.
Κόπηκαν πάνω από 20 εταιρίες
Πριν από μερικές εβδομάδες, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον οριστικό πίνακα επιτυχόντων στον β’ κύκλο του καθεστώτος «Μεταποίηση – Logistics», δηλαδή χρειάστηκε περισσότερο από δύο έτη για να εκδώσει τον οριστικό πίνακα, χωρίς να υπολογίζεται ότι για την έκδοση και παραλαβή των αποφάσεων υπαγωγής μπορεί να απαιτηθεί διάστημα από 3-6 μήνες.
Αναλυτικά, στον προσωρινό πίνακα επιτυχόντων είχαν ενταχθεί 73 επιχειρήσεις οι οποίες διεκδικούσαν:
- 77.685.493,70 ευρώ επιχορήγηση
- 12.197.256,91 ευρώ επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
- 68.582.597,36 ευρώ φορολογική απαλλαγή.
Στον οριστικό πίνακα επιτυχόντων τελικά εντάχθηκαν 53 επιχειρήσεις οι οποίες διεκδικούν:
- 41.459.722,22 ευρώ επιχορήγηση
- 5.229.347,89 ευρώ επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης
- 62.622.369,52 ευρώ φορολογική απαλλαγή.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως 20 επιχειρήσεις κόπηκαν από τον αναπτυξιακό στον τομέα «Μεταποίηση – Logistics», οι οποίες, αν και είχαν αξιολογηθεί και είχαν ενταχθεί στον προσωρινό πίνακα, τελικά απορρίφθηκαν, καθώς δεν υπάρχουν πιστώσεις για να τις καλύψουν! Σημειώνεται πως πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής βάσης της χώρας, καθώς στον νέο αναπτυξιακό δεν δικαιούνται επιχορήγηση οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Εγκλωβισμένες επιχειρήσεις
Τα παραπάνω, όμως, έχουν και μία ακόμα πιο ανησυχητική διάσταση: πολλές απ’ αυτές τις επιχειρήσεις, που περίμεναν δύο χρόνια μετά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής, έχουν ολοκληρώσει ή βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης της επένδυσής τους, και μάλιστα με τη χρήση ιδίων κεφαλαίων ή ακόμα και με τραπεζικό δανεισμό.
Παρά τον αποκλεισμό τους λόγω έλλειψης πιστώσεων, ο νόμος δεν επιτρέπει την ένταξή τους σε μελλοντική προκήρυξη, εγκλωβίζοντάς τους σε μια δίνη οικονομικών υποχρεώσεων που δεν μπορούν να καλύψουν εξαιτίας της αναξιοπιστίας του υπουργείου, ενώ ταυτόχρονα αδυνατούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους, η οποία σε πολλές περιπτώσεις θα μείνει στη… μέση.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- «Είναι εύκολοι στόχοι» – Ο ΣΕΛΠΕ για την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις λιανικής
- Δ. Κατσαφάδου για το πρόστιμο από το υπ. Ανάπτυξης: «Εγώ θα κάνω πάντα χαμηλές τιμές…»
- «Εξοικονομώ 2025» με εισοδηματικά κριτήρια