«Γηράσκω αεί διδασκόμενος» φαίνεται πως σκέφτηκε ο τρομοκράτης της 17 Νοέμβρη Σάββας Ξηρός, ο οποίος αποφάσισε στα 62 του να επιστρέψει στα… έδρανα ως φοιτητής. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να μεταφερθεί φρουρούμενος από τη φυλακή στη Σχολή Θετικών Επιστημών στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου προκειμένου να ολοκληρώσει την εγγραφή του στο Τμήμα Φυσικής και να αρχίσει να παρακολουθεί μαθήματα.
Είναι η δεύτερη φορά που θα γίνει φοιτητής, καθώς στα νιάτα του είχε περάσει σε πολυτεχνική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αλλά τον «κέρδισε» η δράση του στον αντιεξουσιαστικό χώρο στα Εξάρχεια και στη συνέχεια στη 17Ν.
Υπενθυμίζεται πως στα χέρια του είχε σκάσει η βόμβα που προοριζόταν για τρομοκρατικό χτύπημα της 17 Νοέμβρη τον Ιούνιο του 2002 στον Πειραιά, οδηγώντας στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης που σκότωσε 23 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της πολυετούς δράσης της. Ο πολυτραυματίας Σάββας Ξηρός είναι ανάπηρος σε ποσοστό 98%, σύμφωνα με ιατρικό πιστοποιητικό του ΚΕΠΑ, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του κατά την έκρηξη στο λιμάνι.
Για δεύτερη φορά
Στη δίκη των μελών της 17 Νοέμβρη καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 5 φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε πέντε δολοφονίες, ληστείες, εκρήξεις και συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση.
Το 2011 η Δικαιοσύνη απέρριψε κατά πλειοψηφία το αίτημα του Ξηρού για διακοπή της ποινής του και μεταφορά του σε δημόσιο νοσοκομείο για περίθαλψη λόγω της βεβαρημένης υγείας του. Το 2015 του δόθηκε η δυνατότητα να αποφυλακιστεί, λόγω των προβλημάτων υγείας του, με βραχιολάκι, αλλά εκείνος το αρνήθηκε. Επικαλούμενος λόγους θρησκευτικής συνείδησης, παραμένει κρατούμενος.
Στα 62 του χρόνια αρχίζει δεύτερη φορά τη φοιτητική ζωή την οποία δεν ολοκλήρωσε στα νιάτα του, λόγω της δράσης του στην τρομοκρατική οργάνωση.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ο τρόπος φοίτησης του καταδικασμένου τρομοκράτη στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αν δηλαδή θα παρακολουθεί διά ζώσης τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο ή αν θα επιλέξει την εξ αποστάσεως φοίτηση.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα: «Στον ίδιο δρόμο»: Η εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη στο βιβλίο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη