Μεγάλη διάκριση για την ελληνική εστίαση και την ελληνική κουζίνα! Μέσα από χιλιάδες κριτικές και ανάμεσα σε χιλιάδες εστιατόρια το εστιατόριο Υδρία κέρδισε το βραβείο Travellers Choice Awards Winner 2024 από τον ταξιδιωτικό ιντερνετικό παγκόσμιο κολοσσό Tripadvisor!
- Από τη Μαρία Ανδρέου
Με θέα τη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα, στην οδό Αδριανού 68 και Αιόλου η Υδρία του πετυχημένου επιχειρηματία κέντρων εστίασης Τζίμη Σταθοκωστόπουλου αναλαμβάνει να συστήσει στο κοινό της, ντόπιο και μη, την ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της, παίρνοντας επάξια πολλά μπράβο και ένα βραβείο από τους «καλοφαγάδες» της υφηλίου.
Ο εκπληκτικός σεφ Παναγιώτης Νερολής, που έχει επιμεληθεί το μενού, εστιάζει στα ελληνικά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας. Οσο για το φαγητό, απλώς τέλειο! Η κουζίνα του είναι ελληνική, ποιοτική και καθόλου τουριστική. Η λαχταριστή αστακομακαρονάδα, το μαμαδίστικο παστίτσιο, ο αφράτος μουσακάς, το νόστιμο ριζότο με μανιτάρια, το εύγευστο κεμπάμπ και η δροσερή σαλάτα με τη φρέσκια ντομάτα, τη φέτα, την ελιά και τον ντάκο κλέβουν τις εντυπώσεις πρώτα στο μάτι και στη συνέχεια στον ουρανίσκο.
Η «Espresso» είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τα μοναδικά πιάτα της Υδρίας με τον φιλόξενο Τζίμη Σταθοκωστόπουλο να μιλά με αγάπη για το καμάρι του αείμνηστου πατέρα του Φώτη, που το έχουν τιμήσει από τη Χίλαρι Κλίντον μέχρι τη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, τονίζοντας παράλληλα με νόημα για το μυστικό της επιτυχίας: «Το μυστικό είναι η μνήμη. Λένε ότι το μυαλό μπορεί και να ξεχάσει. Το στομάχι όμως δεν ξεχνά ποτέ! Εκεί που έφαγες καλά θα ξαναπάς!»
Πόσα χρόνια λειτουργεί η Υδρία;
Η Υδρία έχει ξεκινήσει από το 1988. Πηγαίνουμε σιγά σιγά στα τριάντα χρόνια λειτουργίας. Οταν ξεκινήσαμε ο πατέρας μου, ο αδερφός μου και εγώ είχαμε μία και μοναδική σκέψη: Καλή ελληνική κουζίνα στο πιο τουριστικό μέρος της Αθήνας, την Πλάκα. Σκοπός μου ήταν να φτιάξουμε ένα ωραίο και ζεστό εστιατόριο στο εσωτερικό του και ο πράσινος κήπος του να είναι όμορφος και περιποιημένος. Και δεν θέλαμε να προσελκύσουμε μόνο τους ξένους αλλά και τους Έλληνες. Και πιστεύω ότι το πετύχαμε . Η Υδρία δουλεύει όλο τον χρόνο και πάει πολύ καλά! Να σκεφτείτε ότι η Αθήνα μας πια έχει πλέον τουρισμό τους δέκα μήνες από τους δώδεκα του χρόνου. Το καλοκαίρι δεν είναι το πικ μας. Το όνομα Υδρία το έδωσε ο πατέρας μας, ορμώμενος από τις αρχαιότητες της περιοχής. Του άρεσε πολύ και το νερό. Το κύριο στοιχείο άλλωστε μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.
Τι σημαίνει για σένα το βραβείο για το 2024 από το διεθνές κοινό που σας έδωσε το Tripadvisor;
Για εμάς αυτό το βραβείο ήταν μια μεγάλη έκπληξη όταν μας ανακοινώθηκε και μεγάλη τιμή γιατί είναι ένα αντικειμενικό βραβείο με βάση την ψηφοφορία του κόσμου, με βάση τις κριτικές τους και τους αλγορίθμους. Το Tripadvisor μας τόνισε ότι είμαστε μέσα στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας, τα οποία προτιμά ο κόσμος σε σταθερή βάση. Αρα είναι θέμα κόσμου. Η ελληνική κουζίνα για εμάς ήταν ένα στοίχημα να γίνει αγαπητή αλλά και προσιτή σε όλο τον κόσμο. Τα υλικά μας είναι όλα φρέσκα, μαγειρεύουμε κάθε μέρα και το φαγητό καταναλώνεται όλο μέχρι και το βράδυ. Το νούμερο ένα πιάτο για την Υδρία είναι ο μουσακάς και το παστίτσιο. Κακά τα ψέματα, αυτά τα δύο πιάτα έχουν γίνει ανάρπαστα και στους Ελληνες που διαλέγουν την Υδρία γιατί τους θυμίζουν τα παιδικά τους χρόνια. Και εμείς που δουλεύουμε εδώ όλη την ημέρα, το παστίτσιο προτιμάμε (γέλια). Επίσης και τα φαγητά της ώρας, το σουβλάκι και τα παϊδάκια από αρνί είναι επιλογές τις οποίες προτιμούν οι ξένοι, μαζί βέβαια με τη χωριάτικη σαλάτα. Η αστακομακαρονάδα μας είναι διάσημη καθώς επίσης και το αρνάκι! Το βραβείο είναι συλλογική προσπάθεια. Από τον σεφ μας, μέχρι τους σερβιτόρους. Ολα αυτά που έχουμε καταφέρει δεν θα είχαν γίνει χωρίς τη βοήθεια του Θεού και την πίστη μας στον Χριστό και στην Παναγία. Γιατί πέρασαν και δύσκολες εποχές, μνημόνια, πανδημία, και τώρα είναι μια δύσκολη εποχή με την ακρίβεια, αλλά τα καταφέρνουμε. Μακάρι λοιπόν και το 2025 να πάρουμε το βραβείο από το Tripadvisor. Στην Αθήνα έρχονται πάρα πολλοί ξένοι που θέλουν να φάνε καλό φαγητό. Γερμανοί, Αγγλοι, Γάλλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Ολλανδοί, Αμερικανοί τρελαίνονται για την ελληνική κουζίνα. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι η εστίαση έχει αλλάξει πάρα πολύ με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. ΤikTok, facebook, Instagram βοηθάνε πάρα πολύ και τον κόσμο και τους επιχειρηματίες. Μάλιστα επαινούν το θετικό και το όμορφο. Αλλά και η αρνητική κριτική μας κάνει καλύτερους. Βέβαια υπάρχουν και κακόβουλα σχόλια…
Στην Υδρία ποιοι έρχονται να φάνε;
Από διασημότητες; Από τη Χίλαρι Κλίντον μέχρι τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας. Τους αρέσει ο κήπος, το γωνιακό μέρος που έχει ήλιο. Θυμάμαι κοιτούσαν με τις ώρες τις αρχαιότητες. Και οι δυο τους είχαν έρθει φθινόπωρο. Eρχονται και διάσημοι καλλιτέχνες και επιχειρηματίες και πολιτικοί. Αλλά εγώ χαίρομαι που έρχονται συχνά οικογένειες με τα παιδιά τους, αλλά και ο κουμπάρος μου ο Νίκος Οικονομόπουλος (γέλια). Υπάρχουν κάποιοι εφοπλιστές που μένουν μόνιμα στην Πλάκα και μας επισκέπτονται συχνά και τους ευχαριστούμε. Και ζητάνε τα φαγητά τα παραδοσιακά. Για εμένα η Υδρία είναι το εστιατόριο που σου θυμίζει το κυριακάτικο τραπέζι στο πατρικό σου, με το λευκό τραπεζομάντιλο, που σημαίνει αρχοντιά και καθαριότητα. Το θέμα είναι να έρθουν όλοι και να ευχαριστηθούν. Το εστιατόριό μας είναι «value for money». Μεγάλες, καλές μερίδες και σωστές τιμές. Να δικαιολογούν οι τιμές αυτές την ποσότητα και την ποιότητα. Η Υδρία είναι από τα πιο παλιά μας μαγαζιά , το οποία είναι σε μια τοποθεσία ιστορική και μοναδική στον κόσμο. Εχουμε περάσει από χίλια κύματα, αλλά οι καλοί οι καπετάνιοι στη φουρτούνα φαίνονται. Και τώρα θεωρώ είναι ίσως η πιο δύσκολη εποχή με την ακρίβεια στα προϊόντα και στην ενέργεια. Το μυστικό πάντως είναι να είσαι από πάνω στη δουλειά σου.
Τι σημαίνει το φαγητό για εσένα;
Το φαγητό τρέφει το σώμα αλλά και όλες τις αισθήσεις. Αν φας καλά κάπου, δεν το ξεχνάς. Το μυαλό μπορεί να ξεχάσει, το στομάχι ποτέ, λέγανε οι παλιοί. Οι συνταγές μας κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση. Να μας αναζητήσει κάποιος ξανά και ξανά. Εμένα μου αρέσουν τα μαγειρευτά φαγητά. Είναι δυνατόν να ξεχάσεις το κοκκινιστό με τη μανέστρα; Δεν νομίζω ότι το βρίσκεις εύκολα. Εγώ επιλέγω τους σεφ στα μαγαζιά μου με γνώμονα την αγάπη που έχουν για το φαγητό. Για μένα ο σεφ είναι η καρδιά ενός ρεστοράν. Το θέμα είναι τι χέρι έχει ο κάθε σεφ… Οταν το χέρι είναι «νόστιμο», που λέμε στη γλώσσα μας, ε, τότε αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα. Η ελληνική κουζίνα αυτήν τη στιγμή ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου και στέκεται παντού. Εχει καθαρές γεύσεις. Η νέα τάση στη μαγειρική είναι τα μικρά πιάτα, αλλά, συγνώμη, μ’ αυτά δεν χορταίνεις. Για τον Ελληνα δεν είναι αυτά. Τα γλυκά της Υδρίας, τα σιροπιαστά, μπακλαβάς και γαλακτομπούρεκο, είναι τοπ, αλλά και η λίστα των κρασιών μας -όλες οι ετικέτες ελληνικές- είναι must. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα έχουμε μεσογειακό μενού, ζωντανή ορχήστρα και πολλά βεγγαλικά.
Η Υδρία θα μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό;
Το 2010 μάς είχαν ζητήσει το μενού και το όλο κόνσεπτ της Υδρίας για την Αμερική και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Μας το πρότειναν, αλλά δεν το αποφασίσαμε τότε. Αλλά επανήλθαν και ποτέ… δεν ξέρεις.
Οι μακαρονάδες της Σιαμπάνη
Η όμορφη σύζυγός σου, η σχεδιάστρια μόδας Ιωάννα Σιαμπάνη, την οποία όλοι μας γνωρίσαμε και αγαπήσαμε μέσα από την εκπομπή μόδας «Μy style rocks», μαγειρεύει καλά;
Η Ιωάννα είναι πολύ καλή μαγείρισσα. Η Ιωάννα τρέχει και δεν φτάνει με τον γιο μας, τον μικρό Φώτη, που είναι και αυτός καλοφαγάς, αλλά και με το κατάστημα ρούχων που διατηρεί και απαιτεί την απόλυτη αφοσίωσή της. Η Ιωάννα θα βρει μέσα σ’ αυτήν την πολύ απαιτητική καθημερινότητα τον χρόνο να μαγειρέψει. Και επειδή είμαι μακαρονάς, κάνει πολύ ωραίες μακαρονάδες. Θυμάμαι στην καραντίνα είχε μαγειρέψει όλες τις συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Περάσαμε καλά. Θα με παχύνεις, φώναζε… Η Ιωάννα ό,τι και να κάνει το κάνει καλά γιατί βάζει πολύ μεράκι και αγάπη. Και η μαγειρική θέλει και από τα δύο. Η Ιωάννα όμως έχει αρχές. Της αρέσει να φροντίζει την οικογένεια.
Πηγή: Espresso