Εκτός απο την πολιτική κρίση διαρκείας που έχει ταρακουνήσει συθέμελα την Ευρώπη, ένα άλλο μεγάλο γεγονός απο τη Γαλλία, η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, κάνει το γύρο του κόσμου. Πριν απο πέντε χρόνια, στις 19 Απριλίου του 2019, είτε κάποιος είναι λάτρης της γοτθικής τέχνης, είτε του μυθιστορήματος «η Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρ Ουγκό ή του διάσημου τραγουδιού «Belle» που αφιερώθηκε στο διάσημο μνημείο της χριστιανοσύνης, δεν έμεινε ασυγκίνητος στο θέαμα της λαμπαδιασμένης εκκλησίας που παραλίγο να εξαφανιστεί.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Ανάμεσα στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά, ο απανθρακωμένος θόλος, το ιερό των σχεδόν χιλίων ετών, αλλά και το πελώριο ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους χιλιάδες αυλούς. Ω στόσο, σχεδόν 2.000 ημέρες αργότερα είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς στα μάτια του όταν αντικρίζει και πάλι το ιστορικό κόσμημα της Ιl de la Cite, σε μια νέα έκδοση ακόμη πιο λαμπερή. Τις εικόνες της απόλυτης καταστροφής, διαδέχθηκε η αναγέννηση. Μετά την οδύνη, η μεγαλοπρέπεια.
Το «θαύμα των Παρισίων», ζωντάνεψε ξανά χάρη στη γαλλική τεχνογνωσία και τους σχεδόν 2.000 τεχνίτες που εργάστηκαν πυρετωδώς για να δώσουν και πάλι πίσω στους Γάλλους και στην πολιτιστική κληρονομιά της Γαλλίας, τον πιο ξακουστό και αγαπημένο καθεδρικό ναό της χώρας. Για την ανοικοδόμηση της εμβληματικής εκκλησίας χρειάστηκε να δαπανηθούν πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έργο να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και το αρχικό σχέδιο κατασκευής του 12ου και 13ου αιώνα, ενώ παράλληλα ενσωματώθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ναού.
Τα επίσημα θυρανοίξια της Παναγίας των Παρισίων έγιναν χθες Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, με μια τελετή που αποκάλυψε σε όλη την οικουμένη το μεγαλείο του μνημείου σκορπίζοντας συγκίνηση. Οι παριστάμενοι, ανάμεσα τους ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν, ο νεοκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου, ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες απ όλο τον κόσμο, τόνισαν με την παρουσία τους αλλά και στις δηλώσεις τους, την αξία της ενότητας και της συνεργασίας που επέτρεψαν την ολοκλήρωση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου. Χθες το βράδυ όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή για την επαναλειτουργία της Notre Dame, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μαγευτικό ρεσιτάλ στον προαύλιο χώρο του καθεδρικού ναού, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου από τη Βενεζουέλα Γκουστάβο Ντουνταμέλ. Στη συνέχεια, τρείς πολύ διάσημοι καλλιτέχνες στη Γαλλία πρόσθεσαν μια νότα ποπ στην εκδήλωση.
Σήμερα Κυριακή θα τελεστεί η πρώτη λειτουργία και στη συνέχεια οι πύλες της Παναγίας των Παρισίων, θα παραμείνουν ανοιχτές στο κοινό όπως παλιά, προσκαλώντας πιστούς και επισκέπτες να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική της και να νιώσουν τη μυσταγωγία μέσα από την προσευχή, τις λειτουργίες, τις εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα.
«Η νύχτα με τη μέρα», το πριν και το μετά
Οσοι είχαν την τύχη να πρωτομπούν μέσα στο ναό έμειναν θαμπωμένοι απο την λάμψη των αγαλμάτων που διασώθηκαν κι έχουν καθαριστεί, όπως επίσης και απο τη ζωντάνια των έργων εκκλησιαστικής τέχνης που δεν καταστράφηκαν απο την πυρκαγιά.
Ολα αποκαταστάθηκαν απο ταλαντούχους καλλιτέχνες: απο τις λιτές, απέρριτες αλλά μεγαλοπρεπείς ξυλοκατασκευές όπως είναι τα στασίδια εως τους επιβλητικούς θόλους που ξαναχτίστηκαν. Ακόμη και το πελώριο ιστορικό εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα που υπέστη σοβαρές ζημιές, επιδιορθώθηκε. Τα 110 πλήκτρα και οι 8.000 αυλοί του μεγάλου οργάνου καθαρίστηκαν στη νότια Γαλλία, στη συνέχεια κατά τη διάρκεια του έτους επανασυναρμολογήθηκαν κουρδίστηκαν και εναρμονίστηκαν. Το όργανο ήχησε και πάλι για πρώτη φορά χθες.
Οι αιώνιοι τοίχοι με τους επιβλητικούς κίονες, που ενώνονται μεταξύ τους απο θόλους ξαναβρήκαν επίσης το αρχικό τους χρώμα. Δεν είναι λιγότερα από 42.000 τετραγωνικά μέτρα πέτρας που υπέστησαν ιστορικό λίφτινγκ, ενώ 2.000 αγάλματα και διακοσμητικά που καταστράφηκαν ή έγιναν αγνώριστα απο την πυρκαγιά επισκευάστηκαν ή ανακαινίστηκαν. Τα βιτρό και οι αιωνόβιες τοιχογραφίες που διασώθηκαν απο την καταστροφή και είχαν μαυρίσει απο τον καπνό ,είναι σήμερα αγνώριστα.
«Σε σύγκριση με ό,τι υπήρχε πριν από τη φωτιά, είναι σαν τη νύχτα με τη μέρα», δηλώνει στην « ΕτΚ» ένας απο τους τεχνίτες που δούλεψαν πυρετωδώς για την ανοικοδόμηση του ναού.
Δωρεές πάνω από 840 εκατομμύρια ευρώ από 104 διαφορετικές χώρες!
Τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή της 15ης Απριλίου 2019, ένα πρωτοφανές κύμα γενναιοδωρίας επέτρεψε να συγκεντρωθούν πάνω από 840 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση του μνημείου με τη βαθιά ιστορική, θρησκευτική αλλά και καλλιτεχνική σημασία.
Από μερικά κέρματα έως μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, οι δωρεές που επέτρεψαν στην ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισιών προέρχονται απο 104 διαφορετικές χώρες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 340.000 δωρητές –ιδιώτες με μεγάλες περιουσίες, εταιρείες, οργανώσεις έσπευσαν να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια. Ποτέ άλλωτε στη Γαλλία δεν έχει καταγραφεί μια τέτοια έκρηξη γενναιοδωρίας.
Λίγες ημέρες πριν από την επαναλειτουργία του κτιρίου, οι οργανισμοί που συγκέντρωσαν τα χρήματα διαβεβαίωσαν ότι τα ποσά των δωρητών χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά. Αλλωστε αυτό το μαρτυρά η ολοκλήρωση του σπουδαίου έργου. « Λάβαμε δωρεά ακόμη και απο τη Βιρμανία. Εκτός Γαλλίας, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που υπήρξαν πιο γενναιόδωροι », δήλωσε στην « ΕτΚ» η γενική εντεταλμένη του ιδρύματος «Notre–Dame», που ιδρύθηκε το 1992 και είναι ο κύριος χρηματοδότης της αποκατάστασης του μνημείου κι ένας από τους τέσσερις οργανισμούς, που η γαλλική κυβέρνηση ανέθεσε να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια στο πλαίσιο μιας εθνικής εκστρατείας συγκέντρωσης χρημάτων.
Κέρδισε το στοίχημα με τον χρόνο ο Μακρόν
Η Παναγία των Παρισίων λοιπόν αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της σε χρόνο ρεκόρ. Πριν απο πέντε χρόνια, σχεδόν κανείς δεν πίστευε όταν την επομένη της μεγάλης πυρκαγιάς ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωνε με αυτοπεποίθηση: «Ναι, θα ξαναχτίσουμε τον καθεδρικό ναό ακόμη πιο όμορφα και επιθυμώ να ολοκληρωθεί μέσα σε πέντε χρόνια».
Αυτό το έργο ήταν ο τελευταίος εποικοδομητικός σταθμός του Εμμανουέλ Μακρόν, λίγο πριν απο την σταύρωση του. Το 63% των Γάλλων θα ήθελαν να τον δεί να παραιτείται, μετά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις εξαιτίας του προυπολογισμού λιτότητας του 2025, που έχουν βυθίσει τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου οικονομική, χρηματοπιστωτική και πολιτική κρίση.
Ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν αποφασισμένος να φέρει εις πέρας αυτό το έργο της Παναγίας των Παρισίων και σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, επένδυσε πολύ χρόνο και ενέργεια στο εργοτάξιο, επισκεπτόμενος τον χώρο σχεδόν δώδεκα φορές, άλλοτε σε πολύ περιορισμένο κύκλο κι άλλοτε με μικρόφωνα και κάμερες. Η συμβολή του ήταν καθοριστικής σημασίας λένε όσοι γνωρίζουν για την άρση πολλών οικονομικών και άλλων εμποδίων.
Ωστόσο, παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του στοιχήματος του Εμμανουέλ Μακρόν για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού της Παναγίας των Παρισίων, το σίγουρο είναι πως αυτή η επιτυχία του Γάλλου Προέδρου δεν μπορεί να μετατραπεί σε τρόπαιο. Είναι μόνο μια μικρή σύντομη παύση στο χάος το οποίο η διακυβέρνηση του οδήγησε τη χώρα…
Πηγή: Εστία της Κυριακής