Η Δαμασκός έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών και των ανταρτών, οι οποίοι μέσα σε μόλις 11 ημέρες κατάφεραν να αλλάξουν την κατάσταση στη Συρία, προκαλώντας με… συνοπτικές διαδικασίες την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τον πολιτικό κόσμο.
«Το τέλος του Μπασάρ αλ Άσαντ αντιπροσωπεύει για εκατομμύρια ανθρώπους στη Συρία μια πρώτη, μεγάλη ανακούφιση», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ, προειδοποιώντας να μην αφεθεί η χώρα στα χέρια «άλλων ριζοσπαστών», με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να χαρακτηρίζει «καλό νέο» την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι «το σημαντικό τώρα είναι να αποκατασταθούν ο νόμος και η τάξη στην χώρα και τάσσεται υπέρ μιας λύσης στη βάση του ψηφίσματος 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
Η Γαλλία χαιρέτισε επίσης την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και κάλεσε τους Σύρους να επιδείξουν «ενότητα» και «να απορρίψουν κάθε μορφή εξτρεμισμού». Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών μέσω σχετικής ανακοίνωσης ζήτησε να υπάρξει «ειρηνική πολιτική μετάβαση» και να προστατευθούν όλοι οι πολίτες και οι μειονότητες της χώρας.
Μάλιστα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σχολίασε την πτώση του καθεστώτος με μια ανάρτηση στα αραβικά: «Το βάρβαρο κράτος επιτέλους έπεσε. Εκφράζω την εκτίμησή μου στον λαό της Συρίας, για το θάρρος και την υπομονή του. Σε αυτή τη στιγμή της αβεβαιότητας, του εύχομαι ειρήνη, ελευθερία και ενότητα. Η Γαλλία παραμένει προσηλωμένη στην ασφάλεια και τη σταθερότητα σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».
Από την πλευρά της, η Κάγια Κάλας, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, χαιρέτισε με τη σειρά της την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτηρίζοντάς την «θετική» εξέλιξη. «Το τέλος της δικτατορίας του Άσαντ είναι μια θετική εξέλιξη, που αναμενόταν εδώ και καιρό. Δείχνει επίσης την αδυναμία των υποστηρικτών του Άσαντ, της Ρωσίας και του Ιράν», ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ η Εσθονή διπλωμάτης και πρόσθεσε πως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι «να διασφαλίσει την ασφάλεια» στην περιοχή, κάτι για το οποίο θα συνεργαστεί «με όλους τους εταίρους της» στη Συρία και, γενικότερα, στη Μέση Ανατολή. «Η διαδικασία ανοικοδόμησης της Συρίας θα είναι μακρά και περίπλοκη και όλες οι πλευρές θα πρέπει να είναι έτοιμες να εμπλακούν εποικοδομητικά», υπογράμμισε η Κάλας.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε, επίσης, την ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, κάνοντας λόγο για μια «ιστορική ημέρα», την οποία απέδωσε στα πλήγματα που επέφερε ο στρατός του στους υποστηρικτές της Δαμασκού, το Ιράν και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Επισκεπτόμενος μια περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, ο Νετανιάχου είπε ότι έχει δώσει εντολή στον ισραηλινό στρατό να καταλάβει εδάφη στην ουδέτερη ζώνη, για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Ισραήλ.
«Δεν θα επιτρέψουμε σε καμία εχθρική δύναμη να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός ηγέτης, με τον Ίσραελ Κατς, υπουργό Άμυνας της χώρας να αναφέρει ότι η απόφαση για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην ουδέτερη ζώνη, που ελέγχεται από τον ΗΕ, ελήφθη για την προστασία των ισραηλινών κοινοτήτων στα Υψώματα του Γκολάν.
«13 χρόνια στο μάτι του κυκλώνα»
Με τη σειρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, δήλωσε σήμερα ότι η νέα κυβέρνηση της Συρίας θα πρέπει να είναι συμπεριληπτική, επειδή ο συριακός λαός θα είναι αυτός που θα καθορίσει το μέλλον του, μετά την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από τους αντάρτες. «Το καθεστώς Άσαντ κατέρρευσε και (η εξουσία) στη χώρα άλλαξε χέρια», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο Φόρουμ της Ντόχα, που διεξάγεται στο Κατάρ και πρόσθεσε πως «ασφαλώς, αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλα. Πάνε 13 χρόνια τώρα που η χώρα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα».
Ο ίδιος τόνισε ότι ο συριακός λαός δεν είναι σε θέση να ανοικοδομήσει μόνος του τη χώρα και ότι οι διεθνείς και περιφερειακές δυνάμεις πρέπει να δράσουν με σύνεση και να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Προειδοποίησε δε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» να επωφεληθούν από την κατάσταση, εννοώντας, προφανώς τους Κούρδους μαχητές.
Στην αντίθετη πλευρά, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανέφερε πως η μοίρα της Συρίας είναι αποκλειστική ευθύνη του συριακού λαού και θα πρέπει να αποφασιστεί χωρίς ξένες επιβολές ή καταστροφικές παρεμβάσεις, μετά την ανατροπή του συμμάχου της Τεχεράνης, Μπασάρ αλ Άσαντ,από τους αντάρτες.
Το υπουργείο διαβεβαίωσε πως το Ιράν σέβεται την ενότητα και την εθνική κυριαρχία της Συρίας, τονίζοντας πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει τις συνομιλίες της με όλες τις πλευρές, ιδίως στην περιοχή και θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ωστόσο προειδοποίησε ότι η στάση της μπορεί να αλλάξει. «Θα υιοθετεί τις κατάλληλες προσεγγίσεις και θέσεις» αναλόγως των εξελίξεων, διεμήνυσε το ιρανικό ΥΠΕΞ.
Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι θα βοηθήσει με κάθε τρόπο για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Συρίας και ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο λαών θα συνεχιστούν. Ζήτησε, επίσης, να τερματιστούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να ξεκινήσει «εθνικός διάλογος», τονίζοντας ότι στηρίζει τους διεθνείς μηχανισμούς και ιδίως την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
- Δείτε επίσης: Στο έλεος των τρομοκρατών οι άμαχοι Σύροι
Όλοι τους κόπτονται για την ασφάλεια της Συρίας και του λαού κι αυτό δεν είναι καλό