Ένα αναβαθμισμένο σχέδιο 200 σελίδων υπό την κωδική ονομασία «Καλλιπάτειρα» επεξεργάστηκε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να αντιμετωπίσει την οπαδική βία.
Η «Δίκη στον ΣΚΑΪ» αποκάλυψε ότι πρόκειται για ένα εγχειρίδιο για τη διαχείριση αθλητικών συναντήσεων και την αντιμετώπιση επεισοδίων, εντός και εκτός γηπέδων. Ανάμεσα σε όσα προβλέπονται σ’ αυτό είναι και η συγκρότηση Κοινής Ομάδας Πληροφοριών με τη συμμετοχή εκτός της καθ’ ύλην αρμόδιας υπηρεσίας Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας, της Αντιτρομοκρατικής, της Κρατικής Ασφάλειας, της ΕΥΠ, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών καθώς και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στις δράσεις και ενέργειες εξάλλου που προβλέπονται στο σχέδιο «Καλλιπάτειρα» για τη χαρτογράφηση οπαδών που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» για την πρόκληση επεισοδίων είναι μεταξύ άλλων και η καταγραφή των προφίλ τους στα κοινωνικά δίκτυα.
Το σχέδιο «Καλλιπάτειρα» περιλαμβάνει από μέτρα πρόληψης των επεισοδίων μέχρι τους τρόπους με τους οποίους περνούν «πολεμοφόδια» στις κερκίδες.
Το σχέδιο περιγράφει τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται πριν, κατά τη διάρκεια και έπειτα από μια αθλητική συνάντηση. Οπως είναι, για παράδειγμα, ο έλεγχος λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος εποπτείας μερικά εικοσιτετράωρα πριν από την αθλητική συνάντηση και ο έλεγχος τρωτότητας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Περιλαμβάνει ακόμα τυποποιημένες διαδικασίες για την αποτροπή φαινομένων οπαδικής βίας.
Ο πρόεδρος του ΙΔΕΑΔ, Ανδρέας Μαλάτος, μίλησε για το νέο αναβαθμισμένο σχέδιο για την οπαδική βία.
«Η ολιστική μελέτη ήταν μία πρωτοβουλία όλης της Κυβέρνησης. Εμείς τα ξέραμε, κάναμε μία ανοιχτή επιστολή και είπαμε στον Πρωθυπουργό μην φωνάξεις τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα και είδατε πόσο γρήγορα επιβεβαιωθήκαμε με το βίντεο που δείχνει μεθυσμένο αυτόν που ήρθε να μας βάλει στον ίσιο δρόμο. Πρέπει να αναρωτηθούμε, ενδιαφέρεται η Πολιτεία για το ποδόσφαιρο;» είπε, αρχικά, αναφερόμενος στην παρέμβαση της Πολιτείας στο ποδόσφαιρο.
Αναλυτικά στη συνέχεια δήλωσε:
Για την ανάγκη παρέμβασης από την ΔΕΑΒ: «Αυτό είναι δυνατό, να παρέμβουν όχι μόνο σε πειθαρχικό, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο, γιατί προβλέπονται και εκεί κυρώσεις. Είναι επίσημη καταγγελία η άσκηση της ποινικής δίωξης για την τέλεση κάποιων αξιόποινων πράξεων. Αρα, τα αρμόδια όργανα είτε του κράτους, είτε της ομοσπονδίας δεν μπορούν να την παραβλέψουν. Δεν θα επιβάλλουν ποινές βάσει αυτής, αλλά είναι ένα έναυσμα.
Όχι ότι είναι θέμα των οργάνων, αλλά το ότι πρέπει να τους βάλει στη διαδικασία του να δουν τι συμβαίνει είναι αυτονόητο. Πολύ περισσότερο τη ΔΕΑΒ».
Για το σχέδιο Καλλιπάτειρα που στοχεύει στην αντιμετώπιση της βίας: «Απ’ ό,τι καταλαβαίνω αυτά είναι τα αστυνομικά μέτρα που θα λαμβάνονται με βάση αυτά που έχουν θεσμοθετηθεί ήδη. Το ηλεκτρονικό εισιτήριο κτλ. Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι με αποσπασματικά μέτρα -έστω και αν είναι στη σωστή κατεύθυνση- αν δεν προσπαθήσουμε να εξυγιάνουμε το συνολικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η βία εξαπλώνεται, δεν θα γίνει τίποτα. Αυτό έχει να κάνει και με την κοινωνία. Χρειάζεται μία ολιστική μελέτη του ποδοσφαίρου από την Πολιτεία που θα ενταχθεί και η καταπολέμηση της βίας και η διαιτησία. Αν δεν υπάρξει, πάλι θα μένουμε με μεμονωμένα μέτρα που είναι καλά ως ιδέες, αλλά δεν μπορούν να αποδώσουν».