Στον κατάλογο των ποινικών αδικημάτων συμπεριέλαβε η χώρα μας τον καταναγκαστικό γάμο είτε μεταξύ ανήλικων Ρομά είτε μεταξύ οικονομικών μεταναστών, με τους… προξενητές να κινδυνεύουν πλέον με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή! Την ίδια ώρα, αυστηροποιείται το πλαίσιο για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
Με νέα διάταξη που υιοθετεί την κοινοτική οδηγία που θεσπίστηκε τον περασμένο Μάιο για την ενδοοικογενειακή βία και την προστασία ευάλωτων ομάδων ποινικοποιείται ο προσυμφωνημένος γάμος που γίνεται με εξαναγκασμό, ο οποίος παρατηρείται συνήθως τόσο σε κοινότητες οικονομικών μεταναστών όσο και Ρομά. Οι κανόνες που τίθενται είναι αυστηροί, ενώ θεωρείται επιβαρυντική περίσταση να διαπράξει το αδίκημα, παραδείγματος χάριν, πρόσωπο της οικογένειας.
Το πλαίσιο
«Στην έννοια του καταναγκαστικού γάμου περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων ο γάμος ανήλικων θηλυκών παιδιών και κοριτσιών με ηλικιωμένους άνδρες. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για προσυμφωνημένο γάμο που λαμβάνει χώρα χωρίς τη συγκατάθεση και των δύο ενδιαφερόμενων μερών. Επίσης, αφορά και γάμο που συνάπτεται με σκοπό την καταστρατήγηση των μεταναστευτικών κανονισμών, δηλαδή χωρίς πραγματική πρόθεση για σύναψη συζυγικής σχέσης. Η σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών και της βίας μέσα στο σπίτι (…) τιμωρεί επίσης την πράξη τού να δελεάζει κάποιος/α ένα άτομο να ταξιδέψει στο εξωτερικό με την πρόθεση να το εξαναγκάσει να συνάψει γάμο στη χώρα άφιξης» είναι ο ορισμός που δίνει η κοινοτική οδηγία για τον καταναγκαστικό γάμο.
Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη η Ελλάδα αυστηροποιεί το πλαίσιο, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων, με την επαπειλούμενη ποινή να είναι πλέον τουλάχιστον δύο έτη αν δεν συντρέχει λόγος βαρύτερης τιμωρίας.
Εκτιμάται ότι το 25% έως 42% των κοριτσιών διατρέχει κίνδυνο ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων (ΑΓΓΟ) στην Ελλάδα, επί συνολικού πληθυσμού 1.787 κοριτσιών, ηλικίας 0-18 ετών, από χώρες όπου εφαρμόζεται η πρακτική του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων, όπως η Αίγυπτος, η Αιθιοπία και η Νιγηρία. Οι διατάξεις μαζί με το σύνολο των αλλαγών για θέματα ενδοοικογενειακής βίας θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθούν τη Βουλή τον Ιανουάριο.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την στάση της κυβέρνησης έναντι των Ελληνορθόδοξων της Συρίας;
- Πάτρα: «Τσάκωσαν» 14χρονη για άγριο ξυλοδαρμό συνομήλικής της
- Φρίκη στη δομή μεταναστών Μαλακάσας: Αιγύπτιοι μαστίγωσαν, έκαψαν και βίασαν 16χρονο!