Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει μπει σε νέα φάση, με σοβαρές συνέπειες για παγκόσμιες αγορές και καταναλωτές.
Μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους εξαγωγών σε τεχνολογίες ημιαγωγών και εξοπλισμό προς την Κίνα, το Πεκίνο απάντησε περιορίζοντας την εξαγωγή βασικών εξαρτημάτων για drones προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Κίνα, η οποία ελέγχει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας αγοράς εμπορικών drones, έχει αρχίσει να περιορίζει τις πωλήσεις κινητήρων, μπαταριών και συστημάτων ελέγχου πτήσης, τα απαραίτητα εξαρτήματα για τη λειτουργία των drones. Κινέζοι κατασκευαστές είτε αναστέλλουν είτε περιορίζουν τις αποστολές τους, ενώ στο μέλλον οι άδειες εξαγωγής ενδέχεται να εγκρίνονται μόνο αν πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια χρήσης.
Η κίνηση αυτή έρχεται ως απάντηση στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ που στοχεύουν στην παρεμπόδιση της τεχνολογικής ανάπτυξης της Κίνας. Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν την εξαγωγή τσιπ υψηλής χωρητικότητας (HBM), εξοπλισμού ημιαγωγών και λογισμικού, ακόμη και προϊόντων που παράγονται σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, το Πεκίνο προειδοποιεί ότι αυτές οι ενέργειες όχι μόνο παραβιάζουν τους κανόνες της αγοράς, αλλά διαταράσσουν και τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες. Επιπλέον, υπάρχει κίνδυνος να πλήξουν την ίδια την αμερικανική βιομηχανία ημιαγωγών, ενώ εταιρείες στους τομείς της τεχνολογίας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μεταποίησης ήδη αντιμετωπίζουν αυξημένα κόστη και καθυστερήσεις.
Η σύγκρουση αυτή δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις, καθώς οι καταναλωτές στις ΗΠΑ και τη Δύση ήδη βλέπουν τις επιπτώσεις. Έρευνα του National Bureau of Economic Research δείχνει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων, μειώνουν το πραγματικό εισόδημα και επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Οι επιπτώσεις αυτές αναμένεται να ενταθούν όσο οι εντάσεις συνεχίζονται.
Ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι ορατός, ιδιαίτερα με τον Ντόναλντ Τραμπ, που το 2018 ξεκίνησε την εμπορική διαμάχη, να επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο. Ο Τραμπ έχει ήδη απειλήσει με την επιβολή νέων δασμών από 10% έως 60% σε κινεζικά προϊόντα, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια οικονομική αναστάτωση. Η διαμάχη αυτή αναδεικνύει την εξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τα ρίσκα που προκύπτουν όταν αυτές κλονίζονται.
Από τα drones έως τους ημιαγωγούς, ο εμπορικός πόλεμος δεν είναι απλώς μια διπλωματική διαμάχη. Είναι μια αντιπαράθεση με πραγματικές επιπτώσεις, που μπορεί να αλλάξει ριζικά τις βιομηχανίες και να μετακυλήσει το κόστος στους καταναλωτές για πολλά χρόνια.