Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε έντονα τη Νότια Κορέα, χαρακτηρίζοντας το καθεστώς του Προέδρου Γιουν Σουκ Γέολ ως «φασιστική δικτατορία», μετά την αποτυχημένη απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν.
Η δήλωση, που έγινε μέσω του κρατικού πρακτορείου KCNA, αποτελεί την πρώτη αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ, μία εβδομάδα μετά τα γεγονότα.
Σύμφωνα με τη Βόρεια Κορέα, η κίνηση του Γιουν ήρθε ως απάντηση σε μια σοβαρή πολιτική κρίση που αντιμετώπιζε η κυβέρνησή του, καθώς και την απειλή καθαίρεσής του. Η KCNA ανέφερε: «Το σοκαριστικό περιστατικό του καθεστώτος του Γιουν Σουκ Γέολ, που βρέθηκε αντιμέτωπο με κρίση διακυβέρνησης και κίνδυνο παραπομπής, περιλάμβανε την ξαφνική κήρυξη στρατιωτικού νόμου, θυμίζοντας τις πραξικοπηματικές τακτικές της στρατιωτικής δικτατορίας περασμένων δεκαετιών».
Παρόλο που το νομοθετικό σώμα της Νότιας Κορέας εμπόδισε την απόπειρα στρατιωτικού νόμου, ο Γιουν κατάφερε να αποφύγει την καθαίρεση σε μια πρώτη ψηφοφορία. Ωστόσο, η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για δεύτερη ψηφοφορία το Σάββατο, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τις πράξεις του. Στο μεταξύ, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά, με πολλούς να κάνουν λόγο για σοβαρές αδυναμίες στη νοτιοκορεατική πολιτική σκηνή και μια πιθανή «πρώιμη πολιτική κατάρρευση» του Γιουν.
Το σκάνδαλο πήρε δραματική τροπή με την απόπειρα αυτοκτονίας του πρώην Υπουργού Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιούν, που βρίσκεται υπό κράτηση εξαιτίας της συμμετοχής του στην απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου. Παρόλο που οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατάφεραν να αποτρέψουν την τραγωδία, το περιστατικό αναδεικνύει τις εντάσεις και τις πολιτικές αναταράξεις που δονούν τη χώρα.
Η Βόρεια Κορέα, με τη γνωστή πολεμική της ρητορική, προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση στη Νότια Κορέα για να υπογραμμίσει την αστάθεια και τα προβλήματα του νοτιοκορεατικού πολιτικού συστήματος, ενώ ο Γιουν Σουκ Γέολ βρίσκεται σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της προεδρίας του.