Ανησυχία με την αύξηση των κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα – Ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων 20 ετών

Παρουσίασε μία πρωτοφανή αύξηση 4.766% σε σχέση με τα μόλις εννέα περιστατικά που είχαν καταγραφεί το 2023

Must Read

Προβληματισμό και συνάμα ανησυχία έχει προκαλέσει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται τα κρούσματα κοκκύτη.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από την αρχή του έτους και έως την 1η Δεκεμβρίου 2024 καταγράφηκαν 438 κρούσματα, παρουσιάζοντας μία πρωτοφανή αύξηση 4.766% σε σχέση με τα μόλις εννέα περιστατικά που είχαν καταγραφεί το 2023. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί τελευταία 20 χρόνια, καθώς συνολικά από το 2004 έως το 2020 είχαν αναφερθεί 509 περιστατικά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 32,3% των κρουσμάτων αφορά σε βρέφη κάτω του ενός έτους, ενώ το 15,6% αφορά σε βρέφη έως δύο μηνών. Οι δύο θάνατοι βρεφών κάτω των δύο μηνών το 2024 συνδέονται με μητέρες που δεν είχαν εμβολιαστεί. Παράλληλα, η νόσος πλήττει και παιδιά και εφήβους ηλικίας 10-17 ετών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανοσία φθίνει με το πέρας των ετών μετά τον αρχικό εμβολιασμό.

Αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς

Εντούτοις, οι φρενήρεις ρυθμοί με τους οποίους αυξάνονται τα κρούσματα δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, αφού ανάλογη είναι η κατάσταση που επικρατεί και σε άλλες χώρες, με ισχυρά προγράμματα εμβολιασμού, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Αυστραλία.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ετησίως αναφέρονται περίπου 50.0000.000 κρούσματα και 300.000 θάνατοι, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ωστόσο, ακόμη και σε αναπτυγμένα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρούνται εξάρσεις της νόσου κάθε 3-4 χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επίσης, καταγράφηκαν εξάρσεις κοκκύτη κατά την τελευταία δεκαετία, με περιστατικά που εμφανίζονται συχνά σε ενήλικες με μειωμένη ανοσία.

Στις πιθανές αιτίες περιλαμβάνονται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ:

  • Η φθίνουσα ανοσία των εμβολίων με την πάροδο του χρόνου
  • Η παράλειψη εμβολιαστικών δόσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  • Η αλλαγή στον τρόπο καταγραφής και επιτήρησης
  • Οι εξελιγμένες διαγνωστικές μέθοδοι που ανιχνεύουν περισσότερα περιστατικά

Οι ειδικοί συστήνουν στην Ελλάδα τα εξής μέτρα:

  • Πλήρη εμβολιασμό των παιδιών
  • Επανάληψη του εμβολιασμού σε εφήβους και ενήλικες
  • Εμβολιασμός εγκύων γυναικών για την προστασία των νεογνών

Λίγα λόγια για τον κοκκύτη

Ο κοκκύτης είναι οξεία μικροβιακή λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, που οφείλεται στον αιμόφιλο του κοκκύτη (Bordetella pertussis). Η μετάδοση γίνεται αερογενώς με σταγονίδια ή με άμεση επαφή με εκκρίσεις από το αναπνευστικό σύστημα νοσούντων ατόμων.

Ο χρόνος επώασης κυμαίνεται συνήθως από 7 έως 10 ημέρες, με εύρος 4-21 ημέρες (και σπανίως έως 42 ημέρες), ενώ η νόσος έχει υψηλή μεταδοτικότητα με ποσοστό δευτερογενούς προσβολής 80% μεταξύ επίνοσων ατόμων (ατόμων που δεν έχουν ανοσοποιηθεί).

Οι πάσχοντες από κοκκύτη είναι περισσότερο μεταδοτικοί κατά τη διάρκεια του καταρροϊκού σταδίου, καθώς και τις δυο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη του βήχα (περίπου 21 ημέρες), ενώ κάποια άτομα ιδιαίτερα παιδιά που έχουν θετική καλλιέργεια για αρκετές εβδομάδες παραμένουν μεταδοτικά για μεγαλύτερη περίοδο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This