Νέος συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές Αρχές της Κρήτης, καθώς υπήρξε νέα εμφάνιση κρουσμάτων ψώρας στο νησί, αυτή τη φορά σε ειδικό σχολείο του Ηρακλείου, όπου με τη μεταδοτική αυτή δερματική ασθένεια έχουν διαγνωστεί τόσο μαθητές, όσο και εκπαιδευτικοί.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το τοπικό Μέσο neakriti.gr, έχουν νοσήσει περίπου 10 μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί του ειδικού σχολείου, με τους γονείς και τους κηδεμόνες των παιδιών να εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξάπλωση της λοίμωξης. Την περασμένη Παρασκευή, 13/12, κλιμάκιο της ιατρικής σχολής επισκέφτηκε τη σχολική μονάδα, ώστε να προχωρήσει στην απαραίτητη φροντίδα για τους μαθητές, ωστόσο, υπήρξαν γονείς που αρνήθηκαν να επιτρέψουν την εξέταση στα παιδιά τους.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από τις οκτώ τάξεις του ειδικού σχολείου, έχουν παρουσιαστεί κρούσματα στις τέσσερις, με τη διασπορά, πλέον, να είναι μεγάλη στην σχολική κοινότητα, προκαλώντας δικαιολογημένη ανησυχία, καθώς τα παιδιά εξακολουθούν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο. Οι υγειονομικοί φορείς τονίζουν πως η αντιμετώπισή της ψώρας είναι εύκολη, ωστόσο, όσο κάποιοι γονείς αρνούνται να δώσουν την έγκριση για την χορήγηση της θεραπείας στα παιδιά τους και δεν θεραπεύονται οι μικροί μαθητές, η διασπορά θα διογκώνεται.
Οι αρμόδιοι φορείς της Περιφέρειας Κρήτης είναι ενημερωμένοι για την κατάσταση και παρακολουθούν το θέμα, όπως και η αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Ηρακλείου, ενώ περαιτέρω πληροφορίες αναφέρουν πως επίκεινται κινητοποιήσεις από γονείς που ανησυχούν για την υγεία των παιδιών τους. Θυμίζουμε πως τον Οκτώβριο είχε σημάνει συναγερμός επίσης στην Κρήτη, για κρούσμα ψώρας σε ειδικό σχολείο των Χανίων.
Τι είναι η ψώρα
Η ψώρα εντοπίζεται συνήθως σε κλειστές δομές (προφυγικές, ψυχιατρικές) ή ακόμα και σε κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, μοναστήρια, σε μέρη, δηλαδή, όπου οι άνθρωποι είτε είναι σε «στενή» σωματική επαφή, είτε μοιράζονται κοινά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, καναπέδες, στρώματα, κλπ.
Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα της ψώρας είναι ο επίμονος κνησμός (φαγούρα), ιδιαίτερα κατά τις νυκτερινές ώρες, και οι δερματικές εξανθηματικές βλάβες (συνήθως ερυθηματώδεις βλατίδες, σαν «σπιθουράκια»), που μπορεί να αφορούν σε μεγάλο μέρος του σώματος ή να περιορίζονται σε συνήθη σημεία προσβολής, όπως π.χ. ανάμεσα στα δάκτυλα, καρπούς, αγκώνες, μασχάλες, θηλές, γεννητική περιοχή, οσφυική περιοχή (μέση), ανάμεσα στις ωμοπλάτες, κοιλιακή χώρα-περιοχή «ζώνης», γλουτούς ή γόνατα.
*φωτό αρχείου
- Δείτε επίσης: Λειτούργησε ξανά σήμερα το σχολείο όπου εντοπίστηκε κρούσμα ψώρας – Από το οικογενειακό περιβάλλον μεταδόθηκε η νόσος