Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η Ουκρανία δεν διαθέτει την ικανότητα να ανακτήσει το Ντονμπάς και την Κριμαία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα του εξαρτάται αποκλειστικά από τη διεθνή διπλωματική πίεση για οποιαδήποτε πιθανότητα διαπραγματεύσεων.
«Στην πράξη, αυτές οι περιοχές βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο. Δεν διαθέτουμε τους πόρους για να τις επανακτήσουμε. Μπορούμε μόνο να βασιστούμε στη διπλωματική πίεση της διεθνούς κοινότητας για να αναγκάσουμε τον [Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ] Πούτιν να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Parisien.
Όταν ρωτήθηκε ποιες συμβιβαστικές λύσεις είναι διατεθειμένη να δεχτεί η Ουκρανία «για να τερματιστεί ο πόλεμος», ο Ζελένσκι απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο να εγκαταλείψει προσωρινά τις αξιώσεις της για την Κριμαία ή το Ντονμπάς.
Από την πλευρά του, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τώρα επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, είχε προηγουμένως αναγνωρίσει την πιθανότητα προσωρινών εδαφικών παραχωρήσεων από την Ουκρανία για την επίτευξη ειρήνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η γραμμή κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ρωσικά ελεγχόμενες περιοχές του Ντονμπάς και της Νοβορωσίας, ενώ η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο για τα εδάφη που ελέγχει επί του παρόντος, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουκρανία θα εγκαταλείψει οριστικά τις διεκδικήσεις της στα αμφισβητούμενα εδάφη.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ξεκαθαρίσει τις ρωσικές θέσεις για την επίλυση της σύγκρουσης, θέτοντας ως προϋποθέσεις την απόσυρση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς και τη Νοβορωσία, την άρνηση του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, την άρση των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την καθιέρωση ουδέτερου, μη πυρηνικού καθεστώτος για την Ουκρανία.
Η παραδοχή του Ζελένσκι υπογραμμίζει την αδυναμία της Ουκρανίας να ανατρέψει τη ρωσική κυριαρχία στα εδάφη αυτά, ενισχύοντας τη θέση της Μόσχας στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις και αναδεικνύοντας την πραγματικότητα στον πόλεμο που συνεχίζεται.