Τον αντρειωμένο Ήμελλο μην τον κλαις…

Must Read

Σε κατάσταση σοκ βρίσκεται ακόμη ο καλλιτεχνικός κόσμος με το φευγιό του βραβευμένου ηθοποιού Δημήτρη Ήμελλου, ο οποίος στα 57 του έχασε τη γενναία μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά στον χώρο της υποκριτικής.




 

Η θεατρική πορεία του μετρούσε χρόνια, όμως έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό μέσα από τον ρόλο του στον «Σασμό», στη σειρά που πρωταγωνιστούσε για τρία χρόνια. Ο αγαπητός σε όλους Αντώνης Φραγκιαδάκης, ο δίκαιος και τρυφερός αστυνόμος, δεν απείχε πολύ από τον Δημήτρη Ήμελλο, που αγαπούσε τη ζωή, τους ανθρώπους και το δίκιο! Αν και οι κοντινοί του άνθρωποι ήξεραν για την κατάστασή του, η είδηση του θανάτου του πάγωσε τον καλλιτεχνικό κόσμο. Δυστυχώς ο σπουδαίος ηθοποιός, όσο και να πάλεψε, δεν κατάφερε να κερδίσει τον θάνατο… Όμως μέχρι την τελευταία στιγμή χαμογελούσε στη ζωή και αυτό μαρτυρούσε τη δύναμή του και την επιθυμία του να μην τα παρατήσει… Ο ηθοποιός έπαιξε στην τελευταία σεζόν του «Σασμού» φορώντας περούκα, συνέπεια της μάχης που έδινε με τον καρκίνο, κάτι που δεν είχε περάσει απαρατήρητο από τους τηλεθεατές… Την ίδια περίοδο έκανε και θέατρο, ερμηνεύοντας με τις τελευταίες του δυνάμεις τον ρόλο του αστυνόμου Πορφύρη στην παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου.

Οι συνεργάτες του τον στήριζαν και είχαν καταλάβει πως η δουλειά τού έδινε ζωή. Στον τρίτο και τελευταίο κύκλο του «Σασμού» η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί και, σύμφωνα με πηγές, αρκετές φορές υπήρχε γιατρός στο πλατό. Ομως έπαιρνε κουράγιο, επειδή είχε κοντά του και τον γιο του, Φοίβο, που εργαζόταν στην παραγωγή της σειράς. Ο γιος του, πτυχιούχος του τμήματος Κινηματογραφικών Σπουδών του Greenwich University, με μεταπτυχιακό στη σκηνοθεσία στο πανεπιστήμιο Bolton, έχει δουλέψει σε πολλές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, και ήταν δίπλα του όλες τις στιγμές!

Γεννημένος στις 12 Ιουνίου 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, είχε καταγωγή από τη Νάξο, συγκεκριμένα από τα χωριά Φιλώτι και Απείρανθος. Μεγάλωσε σε μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά και συχνά αναφερόταν στον γιο του ως το πολυτιμότερο δώρο της ζωής του. Κατά τα παιδικά του χρόνια είχε περάσει χρόνο εσώκλειστος σε οικοτροφείο, για το οποίο είχε πει: «Πέρασα τρία χρόνια εσώκλειστος σε οικοτροφείο. Ήταν πολύ ιδιαίτερη συνθήκη για εμένα, όντας σε πολύτεκνη οικογένεια. Βέβαια, από μικρός μου άρεσε να φεύγω από το στενό πλαίσιο του σπιτιού. Ήταν σπουδαστικό οικοτροφείο»!




Αν δεν ήταν ηθοποιός, θα ήθελε να είναι ναυτικός, έτσι έλεγε στους νησιώτες φίλους του, αφού, όταν κατέβαινε στη Νάξο, ήξερε ότι υπήρχαν άνθρωποι που συνέχιζαν το ταξίδι τους και τους έλεγε «ωραία δουλειά είναι αυτή». Στο νησί πήγαινε συχνά, ο κόσμος τον λάτρευε και του άρεσε να μένει στην Απείρανθο, να μην κατεβαίνει συχνά στη Χώρα της Νάξου. Ήθελε να αγναντεύει το ηλιοβασίλεμα, να χαλαρώνει παίζοντας τάβλι, να μυρίζει τα φαγητά της γειτονιάς.

Αεράκης στην «Espresso»: «Πονούσε φρικτά όμως δεν σταματούσε το γύρισμα»

Ένας από τους ανθρώπους με τους οποίους περνούσε ατέλειωτες ώρες στα γυρίσματα είναι ο Μιχάλης Αεράκης, ο «παπα-Μιχάλης» του «Σασμού», που είχε στενή σχέση με τον αστυνόμο Φραγκιαδάκη. «Με τον Δημήτρη περάσαμε τρία αξέχαστα χρόνια στον “Σασμό”. Είχαμε γίνει οικογένεια, περνούσαμε δέκα ώρες τη μέρα μαζί. Εμείς είχαμε και πολλές σκηνές, αφού ο παπάς και ο αστυνόμος ήταν καλοί φίλοι και έπαιζαν συχνά τάβλι. Μέσα όμως από τη συνεργασία μας έμαθα τον άνθρωπο, γιατί τον ηθοποιό τον γνώριζα. Ο Δημήτρης ήταν γενναιόδωρος, πάντα με το χαμόγελο στα χείλη. Αυτό όμως που που έκανε περισσότερο εντύπωση ήταν τα μάτια του. Τα μάτια τού Δημήτρη μιλούσαν. Έδινε εκείνος κουράγιο σε όλους μας» λέει στην «Espresso» συγκινημένος ο Μιχάλης Αεράκης και εξηγεί πως συχνά «έβγαζε» με δυσκολία το γύρισμα, αφού πονούσε. «Είχε πίστη και επιμονή. Υπήρχαν φορές που πονούσε φρικτά, όμως συνέχιζε. Δεν σταματούσε με τίποτα μέχρι να τελειώσει τη σκηνή. Κάποια στιγμή θυμάμαι που του λέω “Δημήτρη, αρκετά, πρέπει να ξεκουραστείς”, γιατί παράλληλα με τη σειρά έπαιζε και στο θέατρο. Μου είπε πως μέσα από τη δουλειά του ζει και αυτό ήταν αλήθεια. Ο ίδιος έλεγε “ό,τι αρχίζω το τελειώνω”» τονίζει ο Μιχάλης Αεράκης, που περιγράφει τις δύσκολες στιγμές του: «Ειδικά στον τρίτο κύκλο που έκανε και τις χημειοθεραπείες πονούσε πολύ. Ήταν όμως παλικάρι και δεν το έβαζε κάτω, δεν σταματούσε».

Λίγα λεπτά μετά την είδηση του θανάτου του Δημήτρη Ήμελλου ο Μιχάλης Αεράκης είχε πάνω από 45.000 νέους ακολούθους στο Instragram και δέχτηκε χιλιάδες μηνύματα. Το τηλεοπτικό κοινό τούς είχε συνδέσει, αφού ήταν στον «Σασμό» ο δικός του άνθρωπος, ο φίλος που τον έκανε στο καφενείο του χωριού να ξεχνά τα προβλήματά του. Όσο για το τάβλι; Έπαιζαν και στην πραγματικότητα, όταν τέλειωνε η σκηνή. «Μου στέλνουν μηνύματα από όλο τον κόσμο, από Αμερική, Ισραήλ, από παντού… Μας είχαν συνδέσει και μου γράφουν υπέροχα πράγματα για τον Δημήτρη και για τη σχέση μας» λέει. Όσο για την… παρτίδα τάβλι που του χρωστά, ο Αεράκης εξηγεί τον λόγο που του έγραψε στο Instagram: «Τα τελευταία 20 χρόνια έκανε διακοπές σε ένα χωριό στο Ρέθυμνο. Τον 15αύγουστο είχαμε ραντεβού για να παίξουμε τάβλι αλλά δεν κατάφερα να πάω… Του χρωστάω λοιπόν μια παρτίδα τάβλι».

Ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, που απολαμβάναμε στην τηλεοπτική σειρά «Σασμός» στον ρόλο του Βασίλη Σταματάκη, γνώριζε τον Δημήτρη Ήμελλο πολύ πριν ο δεύτερος εμφανιστεί στην τηλεόραση. Παρακολουθούσε τη θεατρική του πορεία, είχαν συνεργαστεί, ενώ έκαναν και πολλές σκηνές μαζί στην τηλεοπτική σειρά του Alpha. «Ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ένας υπέροχος άνθρωπος. Τον γνώριζα πολλά χρόνια, απ’ όταν βραβεύτηκε το 2005 από το “Αθηνόραμα”. Ήταν ένα παιδί μεγαλωμένο φτωχικά, πάλευε και δούλευε σκληρά. Δεν ήθελε να σταματήσει ακόμα και όταν αρρώστησε. Το είχε ανάγκη να δουλεύει, του έφτιαχνε την ψυχολογία… Στα τελευταία γυρίσματα έκανε χημειοθεραπείες, ήταν πρησμένος, όμως συνέχιζε… Δεν σταματούσε… Ένας σπάνιος άνθρωπος» δηλώνει στην «Espresso» ο ταλαντούχος ηθοποιός.

Συγκλονιστικοί αποχαιρετισμοί από τους πρωταγωνιστές του «Σασμού»

Με φωτογραφίες και μηνύματα που ανάρτησαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς ηθοποιοί και σκηνοθέτες είπαν το δικό τους «αντίο» στον πολυαγαπημένο τους συνάδελφο.

Η Μαρία Τζομπανάκη εξέφρασε τη συγκίνησή της για τον χαμό του συναδέλφου της: «Εκεί στη Νάξο σου, στην “απαλάμη του Θεού”, γείρε, αγαπημένε μας Δημήτρη. Δεν μπορούν δάκρυα και λόγια να αρθρώσουν πόσο μα πόσο πολύ θα μας λείψεις. Δημήτρη μου, δεν σε πρόλαβα. Το βλέμμα της ψυχής σου θα το αγαπώ παντοτινά. Αχ, Δημήτρη μας».

Η Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, συμπρωταγωνίστριά του στον «Σασμό», γράφει μεταξύ άλλων: «Έμαθα τόσα από εσένα… Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή την αστείρευτη όρεξη που είχες για ζωή, για δημιουργία, για εξέλιξη, για χιούμορ, για παρέα, για ζεστασιά, δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτό το χαμόγελο και αυτή την αγκαλιά. Θα μου λείψει να σε κοροϊδεύω και να σε λέω “μπαμπά” και να με λες “βούρλο” και “βουρλάκι”. Κρατάω τις τελευταίες μου διακοπές (που με έστειλες εσύ στην αγαπημένη σου σπηλιά) και είναι σαν να έχουμε πάει παρέα».

Ο Βασίλης Μπισμπίκης χαρακτήρισε τον ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή τον «πιο γενναίο άνθρωπο», ενώ του ευχήθηκε κι εκείνος «καλό ταξίδι» ενώ ο Γιώργος Γεροντιδάκης τον αποχαιρέτησε με ένα story στο Instagram. «Ήσουν και θα είσαι πάντα παλικάρι. Σ’ αγαπώ, φίλε μου. Καλό ταξίδι σκαλιδομούτσουνε» έγραψε πάνω σε μία φωτογραφία που δείχνει τον ηθοποιό να γελάει. Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, ο οποίος έφερε στη μικρή οθόνη την ιστορία του «Σασμού» και δημιούργησε τον χαρακτήρα του Αντώνη Φραγκιαδάκη, αποχαιρέτησε κι εκείνος τον ηθοποιό. «Ο πόνος είναι μεγάλος, όσο και η απουσία σου, Αντώνη Φραγκιαδακη. Αντίο…» έγραψε. Και ο Γιάννης Κότσιρας, ο οποίος ερμήνευσε πολλά από τα τραγούδια του «Σασμού», φρόντισε να πει το δικό του «αντίο» στον Δημήτρη Ήμελλο με ένα μήνυμα στα social media. Αφού του ευχήθηκε «καλό ταξίδι», έγραψε: «Άνισος ο αγώνας σου».




Τέλος, ο Θανάσης Πατριαρχέας απαρίθμησε όλα τα θετικά στοιχεία του ηθοποιού και τόνισε πόσο μεγάλο κενό αφήνει η απώλειά του. «Φίλε, δάσκαλε, μάγκα, ηθοποιάρα, τυπάρα. Αξέχαστος. Μεγάλο κενό» έγραψε.

Από τη Νομική στο… ραφτάδικο της Τέχνης

Ο Δημήτρης Ήμελλος υπηρετούσε την τέχνη και το θέατρο μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο ηθοποιός είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών ώστε να κληρονομήσει το γραφείο του πατέρα του. Η μελέτη του για να μπει στη Νομική τον οδήγησε στα κλασικά κείμενα και του άνοιξε μια αόρατη τότε πόρτα για να μπει στον κόσμο του θεάτρου. Τον δρόμο τού τον άνοιξε ο Στάθης Λιβαθινός: σε ένα σεμινάριο με Ρώσους δασκάλους του θεάτρου, άλλαξε κυριολεκτικά η ζωή του. Έτσι, πήγε το 1996 στη Θεατρική Ακαδημία της Μόσχας, στο σκηνοθετικό τμήμα του Λεονίντ Χέιφιτς, και αυτή η πολιτισμική εμπειρία τον έκανε να δει για πάντα το θέατρο με άλλα μάτια. Ακολούθησε η δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη.

Η καριέρα του στο θέατρο περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετοχές σε παραστάσεις όπως: «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Μήδεια», «Πέρσες», «Ερωτόκριτος» και «Ταρτούφος». Από το 2001 έως το 2007 υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού.

Το 2001 έγινε ο πρώτος νέος ηθοποιός που τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν για την ερμηνεία του στη «Φρεναπάτη», ενώ το 2005 απέσπασε το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας του περιοδικού «Αθηνόραμα» για τον ρόλο του στο έργο «Μολιέρος». Στον κινηματογράφο ξεχώρισε για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως το «Bank Bang», «Delivery», και «Ράφτης». Επίσης είχε διδάξει στο Εργαστήρι Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής, καθώς και στις δραματικές σχολές Ίασμος και Δήλος, ενώ είχε αποσπάσει την τιμητική διάκριση διεθνούς ρεπερτορίου θεάτρου 2010 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών και με βραβείο δεύτερου ανδρικού ρόλου από την Ακαδημία Κινηματογράφου.

Πηγή: Εφημερίδα Espresso

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This