Τις άγνωστες μεταγραφές του ετοιμάζεται να αξιοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. Πρόκειται για τρία πρόσωπα με βαριά πτυχία, σχετικά νέοι και με πολιτικές διαδρομές που δεν είχαν ως αφετηρία την ΝΔ, αλλά άλλους χώρους.
Του Αντώνη Ι. Αντωνιάδη
Θέση-κλειδί δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ακούγεται ότι θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Άκης Σκέρτσος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (Master of Arts) στον τομέα του Political Management and Lobbying από το Πανεπιστήμιο George Washington των ΗΠΑ και πτυχιούχος της Σχολής Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1995-1999). Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.
Στα πολιτικά δρώμενα έκανε την εμφάνιση του ως στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοίδη. Έγινε γνωστός όμως από τη θητεία του δίπλα στον Γιάννη Στουρνάρα. Εκτός των άλλων διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του για 5 χρόνια. Ενδεικτικό των αντιλήψεων του για την οικονομία είναι και η τοποθέτηση του στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν γιατί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ο καταλύτης για την αλλαγή σκηνικού, τονίζοντας παράλληλα όμως ότι στην Ελλάδα υπάρχει φορολογική αδικία και για τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά και για τα συνεπή νοικοκυριά, τα οποία σηκώνουν σχεδόν όλο το βάρος των εσόδων από φόρους.”Όσο αυτοί δεν παίρνουν ανταλλάγματα, θα μένουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο και οδήγησε στην κρίση” για να προσθέσει ότι σήμερα λίγοι πληρώνουν πολλά και οι περισσότεροι ελάχιστα, αναφέροντας πως 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι συνεισφέρουν το 92% των εσόδων, άλλα 2,6 εκατομμύρια το 8%, ενώ 5,1 εκατομμύρια δεν πληρώνουν φόρους.
Στο δεύτερο πρόσωπο που ποντάρει ο κ. Μητσοτάκης είναι ο Νίκος Βέττας, γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ. Ο Νίκος Βέττας είναι Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το 2003, όπου έχει υπηρετήσει ως Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικής Επιστήμης (2007-2011) και είναι μέλος του Συμβουλίου του Ιδρύματος.
Είναι Γενικός Διευθυντής στο ΙΟΒΕ από το 2013. Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Παvεπιστημίου Αθηvώv και κάτοχος διδακτορικού από το University of Pennsylvania. Ειδικεύεται στη Βιoμηχαvική Οργάνωση, Μικρooικovoμική και την Πολιτική Ανταγωνισμού και Ρύθμισης Αγορών. Έχει εργαστεί στο Duke University στις Η.Π.Α. και στο ΙNSEAD στη Γαλλία. Είναι αυτό που λέμε “άνθρωπος” της αγοράς. Στο 4ο Φόρουμ των Δελφών σημείωσε μεταξύ άλλων την ανάγκη να διευρυνθεί η φορολογική βάση.
“Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των νοικοκυριών που πληρώνουν σημαντικά ποσά και τους φόρους που τους αντιστοιχούν. Οι αγρότες για παράδειγμα δεν δηλώνουν τίποτα και η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών είναι κάτω από το όριο των 9 χιλιάδων. Συνεπώς θεωρώ αναπόφευκτη κάποια στιγμή τη μείωση του αφορολόγητου”. Πρόσθεσε δε, ότι η διαφάνεια συναλλαγών φέρνει έσοδα και ότι υπάρχει αύξηση χρήσης χρεωστικών καρτών, αλλά όχι πιστωτικών, παρατηρώντας σε εκείνο το σημείο πως τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν μεν κάρτες για τις καθημερινές μικροσυναλλαγές τους, αλλά έτσι δεν πιάνεται το κρίσιμο κομμάτι της μεγάλης φοροδιαφυγής.
Συνεχίζοντας, τόνισε πως ένα στα επτά ευρώ της αγοράς που ήταν “μαύρο” έγινε πλέον φανερό και αν η Ελλάδα φθάσει στο μέσο όρο της Ευρώπης, τότε ένα ποσό 3,3 δισ. ευρώ θα μπει στα κρατικά ταμεία.
Τρίτο πρόσωπο που φαίνεται πως έχει κλειδώσει για το επιτελείο του είναι ο Κυριάκος Πιερακάκης, γνωστός ως το σοφό παιδί του ΠΑΣΟΚ αλλά ευρύτερα γνωστός από τις έρευνες της ΝΕΟσις. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδεμβέργης.
Έχει γεννηθεί το 1983 και υπήρξε το νεότερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν μέλος του κόμματος από τα δεκαοκτώ του. Και όταν τον ρώτησαν σε ανύποπτο χρόνο για το κακό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ είχε απαντήσει με νόημα: όποιος είναι σήμερα ΠΑΣΟΚ, δεν φορτώνεται μόνο τον Ακη. Κληρονομεί και τον Γεννηματά και τον Τρίτση και τη Μελίνα.
Το “καρέ των άσου” συμπληρώνεται με τον σημερινό διευθυντή του γραφείου του Στέλιο Πέτσα. Οι δυο άνδρες γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά.
Όταν ο Κ. Μητσοτάκης εξελέγη Πρόεδρος της ΝΔ του ανέθεσε την κρίσιμη θέση του συμβούλου επί των οικονομικών. Χαμηλών τόνων με προσεκτικές κινήσεις στη γαλάζια σκακιέρα κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παλιών. Έφερε εις πέρας την δύσκολη αποστολή να συντονίσει και να ολοκληρώσει τη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.