Το έργο του αγωγού υψηλής πίεσης προς τη δυτική Μακεδονία, με ανάδοχο την κοινοπραξία Prometheus Gas SMSA – Damco Energy S.A, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες επεκτάσεις του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), όχι μόνο λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση της περιοχής αλλά και λόγω της τεχνολογικής καινοτομίας που εισάγει. Ο αγωγός, μήκους 157 χιλιομέτρων, είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που κατασκευάζεται με δυνατότητα μεταφοράς υδρογόνου σε ποσοστό έως 100%, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του δικτύου για τις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες.
- Καινοτόμα τεχνολογία: Ο αγωγός έχει σχεδιαστεί για τη σταδιακή εισαγωγή υδρογόνου (10%-20%) σε συνδυασμό με φυσικό αέριο, ενώ η τελική δυνατότητα φτάνει το 100% υδρογόνου. Η σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο θα πραγματοποιηθεί με τη μέθοδο Hot Tapping στην περιοχή Τρίκαλα Ημαθίας.
- Διαδρομή και περιοχές κάλυψης: Ο αγωγός διασχίζει τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Π.Ε. Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης, Φλώρινας), ξεκινώντας από τα Τρίκαλα Ημαθίας και καταλήγοντας στην Καρδιά Κοζάνης. Με την ολοκλήρωσή του θα παρέχει φυσικό αέριο σε νέες περιοχές, ενισχύοντας την ενεργειακή επάρκεια και δημιουργώντας δυνατότητες για νέες συνδέσεις βιομηχανικών, βιοτεχνικών, αγροτικών και οικιακών καταναλωτών.
- Στρατηγικός ρόλος: Το έργο θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στη μετάβαση των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στην εποχή μετά τον λιγνίτη, προσφέροντας πρόσβαση σε ένα πιο καθαρό και οικονομικό ενεργειακό καύσιμο. Η ολοκλήρωση του έργου δεν θα ενισχύσει μόνο τη συνδεσιμότητα και την ενεργειακή επάρκεια των περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, αλλά θα αποτελέσει και πρότυπο υποδομής για τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Το νέο δίκτυο, με την καινοτομία της χρήσης υδρογόνου, θέτει τις βάσεις για μια πιο βιώσιμη, ευέλικτη και ανθεκτική ενεργειακή πολιτική, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο των σημερινών όσο και των μελλοντικών γενεών. Με αυτόν τον τρόπο το έργο καταδεικνύει τη δέσμευση της χώρας προς την πράσινη ανάπτυξη, την τεχνολογική εξέλιξη και τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού μέλλοντος.
- Πρόοδος και χρονοδιάγραμμα: Οι χαλύβδινοι αγωγοί διαμέτρου 30’’, 14’’ και 10’’ έχουν ολοκληρωθεί κατά 97%. Παράλληλα, οι εργασίες στους 11 σταθμούς βρίσκονται σε εξέλιξη, με στόχο την πλήρη λειτουργικότητα του δικτύου το φθινόπωρο του 2025.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία
Θα ήταν ευχής έργο η επέκταση αυτή να γίνει και ανατολικά του νόμου Θεσσαλονίκης ,για να καλύψει περιοχές με ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και ανάπτυξη ! Πιστεύω ότι θα πρέπει να το δει και αυτό η πολιτεία ,που μέχρι στιγμής ,τουλάχιστον βλέπουμε όλοι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για έργα ανάπτυξης και στην βόρεια Ελλάδα ! Ο λαός της Μακεδονίας είναι κσι ευγνώμων και φιλότιμος και έχει ,ενίοτε λίγο δίκαιο να νοιωθει λίγο “ριγμένος “!