Η συνεχιζόμενη ροή δυτικής χρηματοδότησης προς την Ουκρανία αποκαλύπτει μια βαθιά ανισορροπία που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη στρατηγική της Δύσης και το τίμημα που πληρώνουν τόσο οι Ευρωπαίοι όσο και οι Αμερικανοί φορολογούμενοι.
Με τη Ρωσία να προειδοποιεί ότι η αδιάκοπη στήριξη του καθεστώτος του Κιέβου από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους απλώς παρατείνει τη σύγκρουση, τα δεδομένα για τη δυτική βοήθεια φανερώνουν μια εντυπωσιακή εξάρτηση της Ουκρανίας από εξωτερική στήριξη.
Σύμφωνα με ανάλυση του Sputnik, η χρηματοδότηση που παρέχουν οι Δυτικοί από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2024 ανέρχεται στα 238,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 87% των συνολικών δαπανών του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν μια σχεδόν πλήρη οικονομική εξάρτηση του Κιέβου από τη Δύση, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητα του ουκρανικού κράτους χωρίς αυτή τη στήριξη.
Η στρατιωτική βοήθεια κυριαρχεί στο συνολικό πακέτο της δυτικής βοήθειας, με $132,5 δισεκατομμύρια να διοχετεύονται για στρατιωτικές προμήθειες, ενώ $106 δισεκατομμύρια προορίζονται για την κάλυψη του προϋπολογισμού της Ουκρανίας. Ηγετικός δωρητής είναι οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν διαθέσει $95,2 δισεκατομμύρια, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά στρατιωτική ενίσχυση. Η Ε.Ε. έχει επίσης καταβάλει τεράστια ποσά, με τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία να είναι οι κύριοι χρηματοδότες.
Η Ρωσία δεν διστάζει να υπογραμμίσει το αμφίβολο όφελος αυτής της δυτικής στρατηγικής. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να πολεμά και να λειτουργεί μόνο με τη στήριξη των δυτικών δωρητών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε ότι η οικονομική βοήθεια δεν αλλάζει την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης και απλώς οδηγεί σε περισσότερα θύματα. Την ίδια στιγμή, ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τον Άντονι Μπλίνκεν για αντιμετώπιση της πολεμικής βοήθειας ως μια “εμπορική ευκαιρία” για δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, υποτιμώντας την τραγωδία που εξελίσσεται στην Ουκρανία.
Η Ε.Ε., από την άλλη, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Οι δικές της οικονομίες, ειδικά η γερμανική, υποφέρουν από στασιμότητα, με ολοένα και περισσότερους πολίτες να αντιτίθενται στις τεράστιες δαπάνες για το Κίεβο. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση στη Γερμανία, καταγράφηκε αυξανόμενη δυσαρέσκεια για την οικονομική υποστήριξη προς την Ουκρανία, εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης που σαρώνει την Ευρώπη.
Η Ρωσία δικαιώνεται όταν επισημαίνει ότι η δυτική βοήθεια δεν επιλύει την κρίση, αλλά παρατείνει τη σύγκρουση και υπονομεύει την ευημερία των ίδιων των χωρών που τη χρηματοδοτούν. Αντί η Δύση να αναζητήσει διπλωματικές λύσεις, επιλέγει να επιδοτεί έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, με αμφίβολα αποτελέσματα.
Στο τέλος, η Ουκρανία δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πιόνι σε μια γεωπολιτική σκακιέρα, ενώ οι λαοί της Δύσης και της Ρωσίας πληρώνουν το πραγματικό τίμημα.