Μεταναστευτικό: Σε Λέσβο, Χίο και Σάμο πάει ο Μητσοτάκης για να ρίξει τους τόνους – Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση με τους νησιώτες

Must Read

Μαζικές μετακινήσεις αλλοδαπών από τα νησιά στην ενδοχώρα αναμένονται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες, μετά τις δεσμεύσεις για «αποσυμφόρηση» των νησιών και συμφόρηση της ενδοχώρας, στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αντιπεριφερειάρχες Λέσβου, Χίου και Σάμου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Ο αριθμός των αλλοδαπών δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, αλλά εκτιμάται ότι ενδεχομένως να φτάσει και τις 5.000, κάτι που σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του υπουργού μετανάστευσης Νότη Μηταράκη για 20.000 νέες «θέσεις» αλλοδαπών στην ενδοχώρα, αναμένεται να δημιουργήσει εκ νέου ασφυξία στις περιοχές που ήδη επιβαρύνονται με καταυλισμούς αλλοδαπών στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες των νησιών θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις για το κλείσιμο των σημερινών «δομών» και την αντικατάσταση τους από κλειστά κέντρα.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν ο υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης, Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος και Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης και ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου, Άρης Χατζηκομνηνός.
Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, καθώς η πτήση του από Μυτιλήνη ακυρώθηκε εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Τι είπε το Μαξίμου

Σύμφωνα με το Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βορείου Αιγαίου πραγματοποιήθηκε «σε εποικοδομητικό κλίμα» και τέθηκαν ανοιχτά όλα τα ζητήματα με κύριο μέλημα την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «χαιρετίζουν» την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και επιστροφών, μόνο που αυτό παραμένει κενή απόφαση χωρίς να έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τονίστηκε ότι οι σημερινές άναρχες δομές πρέπει να κλείσουν και να αντικατασταθούν από κλειστές δομές.

Δείτε επίσης: Πέρασε από τη Βουλή με γκρίνια το νέο «ασφαλιστικό»

Τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά και το Περιφερειακό συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις.

Επίσης, διαπιστώθηκε συναντίληψη για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών, αρχίζοντας από όσους έχουν λάβει ήδη άσυλο καθώς και εκείνους που βρίσκονται στις δομές για χρονικό διάστημα πάνω από 14 μήνες.

Συμφωνήθηκαν επίσης μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών τα οποία θα περιλαμβάνουν οριζόντια οικονομικά μέτρα καθώς και εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί με βάση τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και τα τρία νησιά αρχής γενομένης, τις επόμενες μέρες, από τη Σάμο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This