Ο υπουργός Εσωτερικών βάζει «φρένο» στα επικίνδυνα δημοψηφίσματα για ευαίσθητες περιοχές όπως η Θράκη

Must Read

Κίνδυνο για τις ευαίσθητες περιοχές της χώρας, ειδικότερα για τη Θράκη και μάλιστα εκ των έσω, συνιστούσε η ιδεοληπτική, ανώριμη εμμονή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των κοινωνιών σε θέματα που τις απασχολούν, μέσω δημοψηφισμάτων.

Η «πρώτη φορά Αριστερά» δεν καταλάβαινε ούτε από κινδύνους, ούτε από ευαίσθητες περιοχές, αρκεί να εξυπηρετούσε τα αριστερά ακροατήρια στα οποία στήριζε την τύχη της. Η συγκεκριμένη εμμονή αποτυπωνόταν στον ν. 4555/2018 περί «μεταρρύθμισης του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, ενίσχυσης της Συμμετοχής, βελτίωσης της οικονομικής και αναπτυξιακής λειτουργίας των ΟΤΑ (Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»).

Εμπνευστής των 151 άρθρων του νόμου, ο τότε «πολύς» υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, που νομοθέτησε σαν να βρισκόταν στην… Ελβετία!

Ειδικότερα, στα άρθρα 131-151, ο νομοθέτης όχι μόνο εξωθούσε τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων με την έγκριση των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, αλλά και προέβλεπε ότι «η μη εισαγωγή προς συζήτηση και ψήφιση του αιτήματος δημοψηφίσματος από τον πρόεδρο του οικείου δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου, συνιστά σοβαρό πειθαρχικό αδίκημα».

Τότε υπήρξαν αντιδράσεις και από τοπικούς παράγοντες, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ευαίσθητη –εθνικά- περιοχή της Θράκης, με ανυπολόγιστες συνέπειες -στο μέλλον- για την κρατική υπόσταση.

Όλα αυτά αποτελούν (ευτυχώς) παρελθόν, καθώς, στο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή ο νυν ΥΠΕΣ Τάκης Θεοδωρικάκος, προβλέπεται η αναστολή διεξαγωγής δημοτικών και περιφερειακών δημοψηφισμάτων, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου, με αναστολή των άρθρων 131-151.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12, παρ. 1 «Ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας δήμων» του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρύθμιση ζητημάτων αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι «η ισχύς των άρθρων 133 έως 151 του ν. 4555/2018 αναστέλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής και περιφερειακής περιόδου».

Αντικείμενο εκμετάλλευσης από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

Στο μεταξύ, οι εμπνεύσεις Σκουρλέτη έτυχαν ήδη εκμετάλλευσης από το τουρκικό πρακτορείο (προξενείο) στην Κομοτηνή. Αυτές τις διατάξεις προσπάθησε να εκμεταλλευτεί, πριν από λίγο καιρό, ο -προκλητικός και γνωστός για τις ανθελληνικές θέσεις του- δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν.

Το «πρακτοράκι» της Αγκυρας άρχισε να σκαλίζει τις δυνατότητες του νόμου Σκουρλέτη και ζήτησε να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη δημιουργία Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) στο δήμο του. Κάπως έτσι, άρχισε και στην υπόθεση της ταινίας «Λόρενς της Αραβίας» η ανεξαρτητοποίηση του κράτους της Συρίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο Λόρενς επέμενε οι τοπικοί άρχοντες να πάρουν στα χέρια τους το νερό!

Η συγκεκριμένη ενέργεια είναι η αρχή, ώστε να ακολουθήσουν σε δήμο με μεγάλη μουσουλμανική πλειοψηφία, που επιχειρεί να ελέγξει η Άγκυρα, και άλλα δημοψηφίσματα, λιγότερο «αθώα» από τον ρομαντισμό του πρώην ΥΠΕΣ.

Διαβάσατε επίσης: Έκτακτο ΚΥΣΕΑ το απόγευμα στο Μαξίμου! Παναγιωτόπουλος: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να φυλάξουμε τα σύνορά μας» – FRONTEX: «Υψηλό επίπεδο συναγερμού»

Όπως σημειώνουν τοπικές ιστοσελίδες, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν προτάσεις για δημοψηφίσματα για το θέμα των μουφτήδων, τα σχολικά βιβλία ή το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού που προωθεί το τουρκοκόμμα DEB.

Τελικά, η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση, ανάμεσά τους και ο μουσουλμάνος πρώην δήμαρχος Ιάσμου Καδρή Ισμέτ, και έτσι το θέμα δεν προχώρησε. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Οντέρ Μουμίν στην… φιλοτουρκική ομιλία του στην Προύσσα, επιτέθηκε στον ομόδοξό του της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι συντάχθηκε με την… απέναντι πλευρά, του χριστιανού αντιπάλου του Κυριάκου, Αμούτζα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This