Ισχυρή ασπίδα προστασίας από την κατάθλιψη και το άγχος υψώνει το γάλα με χαμηλά λιπαρά, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Nutrition».
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Ερευνητές από το Southern Medical University της Κίνας μελέτησαν 357.568 ανθρώπους ηλικίας 36-73 ετών για περίοδο 13 ετών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας 13.065 άτομα διαγνώστηκαν με κατάθλιψη, ενώ 13.339 υπέφεραν από υπερβολικό άγχος.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν καθημερινά ημιαποβουτυρωμένο γάλα, όπως αποκαλείται το γάλα με χαμηλά λιπαρά, είχα κατά το ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν προβλήματα από το υπερβολικό άγχος και ήταν 16% λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν πίνουν καθόλου γάλα.
Το πλήρες γάλα και το πλήρως αποβουτυρωμένο γάλα με 0% λιπαρά προστάτευαν μεν από την κατάθλιψη και το στρες, σε μικρότερο βαθμό δε από το ημιαποβουτυρωμένο γάλα. Αντίθετα, τα υποκατάστατα γάλακτος, όπως το γάλα σόγιας και το γάλα βρώμης, που συχνά καταναλώνονται από τους vegan, διαπιστώθηκε από τους Κινέζους ερευνητές ότι αύξησαν τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.
Προσπαθώντας να εξηγήσουν τα αποτελέσματα της μελέτης τους οι ερευνητές ανέφεραν ότι η αναλογία των λιπαρών στο ημιαποβουτυρωμένο γάλα φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου και παράλληλα αυξάνει την απελευθέρωση των ορμονών της καλής διάθεσης.
Πηγή: Εφημερίδα Espresso
Διαβάστε ακόμα:
- Οι ευεργετικές ιδιότητες του τσαγιού και του καφέ κατά του καρκίνου
- Μικροπλαστικά: Μια αόρατη απειλή που δηλητηριάζει την υγεία μας
- Αυτά τα δύο επαγγέλματα έχουν χαμηλότερα ποσοστά θανάτων από Αλτσχάιμερ