Εγκαταλείπει το πλοίο η «φρουρά» Μπάιντεν

Η μπογιά του Τριντό δεν περνά στην εποχή Τραμπ, για αυτό υποχρεώθηκε σε παραίτηση, ακολουθώντας τον Σολτς, ενώ και ο Μακρόν παραπαίει

Must Read

Ο ένας μετά τον άλλον οι δυτικοί ηγέτες συγκεκριμένης «κοπής», μια φουρνιά πολιτικών που επικεντρώθηκαν στα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης κι όχι στα προβλήματα των πολιτών τους, είτε πέφτουν είτε αντιμετωπίζουν μεγάλες κρίσεις και καθίζηση των ποσοστών τους. Ο Μπάιντεν αποχωρεί, ο Σολτς «έπεσε», ο Μακρόν παραπαίει, τώρα ήρθε η σειρά του Τζάστιν Τριντό στον Καναδά να δηλώσει ότι παραιτείται από την πρωθυπουργία.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η λεγόμενη «ελίτ» της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης είναι σε αποδρομή από την ημέρα εκλογής του Τραμπ. Το σύστημα που αντιπροσωπεύουν κι εξυπηρετούν μπήκε σε ένα σπιράλ συνεχόμενων κρίσεων. Η εξήγηση είναι το απροκάλυπτο πια χάος που χωρίζει την υποτιθέμενη «ελίτ» με την κοινωνία. Ο κόσμος απλά βαρέθηκε να περιμένει την ευημερία από μια παγκοσμιοποιημένη ουτοπία, που δεν ήρθε ποτέ, και έπαψε να στηρίζει πολιτικούς που δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των πολιτών.




 

Ο Τριντό εισέβαλε στην πολιτική το 2015 ως το μεγάλο «αστέρι» της liberal ατζέντας. Έχτισε την εικόνα του ως υπέρμαχος της μετανάστευσης, φεμινιστής, νεοφιλελεύθερος και υποστηρικτής της πράσινης ατζέντας, ένας «Καναδός Ομπάμα». Υπήρξε το λατρεμένο είδωλο διεθνών περιοδικών μόδας. «Σέξι και αντισυμβατικό» τον αποκαλούσε η «Vogue» το 2015. Ήταν ο ροκ σταρ της liberal ιδεολογίας.

Στην πραγματικότητα, παρά τις αγιογραφίες σε διεθνή ΜΜΕ, η γοητεία που ασκούσε στους Καναδούς δεν κράτησε πάνω από δύο χρόνια, μέχρι το 2017. Στις επόμενες δύο εκλογές, το 2019 και το 2021, οι ψηφοφόροι είχαν ήδη αρχίσει να του γυρίζουν την πλάτη. Το κόμμα του έχασε έδρες και κατέφυγε σε κυβερνήσεις μειοψηφίας για να διατηρηθεί στην εξουσία.

Τώρα, οι επιλογές του ήταν είτε να πάει σε εκλογές, που ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα έχανε, είτε να παραιτηθεί και να αφήσει τους Φιλελευθέρους, το κόμμα του, να βρει νέο αρχηγό. Αντιμέτωπος με θυμωμένους ψηφοφόρους και βλέποντας ότι πια δεν έχει τον έλεγχο, ο Τριντό επέλεξε την παραίτηση.

Ο Τριντό βρισκόταν υπό συνεχή πίεση από το ίδιο του το κόμμα και θα εγκαταλείψει επίσημα την πρωθυπουργία μόλις αναδειχθεί ο επόμενος αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος. Στην πραγματικότητα, είναι η… μπογιά πολιτικών τύπου Μπάιντεν, Τριντό, Μακρόν και Σολτς που δεν περνά πλέον.

Ο πατέρας του Τριντό, Πιέρ Έλιοτ, υπήρξε πρωθυπουργός του Καναδά για 16 χρόνια. Ήταν τέτοια η κυριαρχία του στο πολιτικό σύστημα της χώρας, που ο κόσμος αποκαλούσε «Τριντο-μανία» την περίοδο που έμεινε στην εξουσία.

Το γεγονός πως υπήρξε γιος πανίσχυρου πρωθυπουργού βοήθησε να αρχίσει με φόρα τη δική του πολιτική καριέρα ο Τζάστιν Τριντό.

Από αυτή την άποψη, η πορεία του έχει κοινά με αυτήν του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που εκτοξεύτηκε στην πολιτική κυρίως λόγω του ονόματος του πατέρα του και δευτερευόντως χάρη στον ψηφοθηρικό και φιλοεπιχειρηματικό μηχανισμό της οικογένειάς του.

«Από μικρό η οικογένειά του τον αποκαλούσε πρίγκιπα» έχει πει ο βιογράφος του Τριντό, Στίβεν Μάχερ. Ο ίδιος ο Τριντό έλεγε, όταν ήταν μικρότερος, ότι «πάντα ήξερα σε όλη μου τη ζωή ότι η πολιτική καριέρα θα ήταν στη διάθεσή μου αν το ήθελα».

Όμως, κι ίσως χωρίς ο Τριντό να μπορεί ή να θέλει να το αντιληφθεί, ο άνεμος άλλαζε και το πολιτικό κέντρο βάρους στη Δύση μετατοπιζόταν σε κατεύθυνση πολύ διαφορετική από την ιδεολογία και τις αποφάσεις του Καναδού πρωθυπουργού.

Στην πανδημία, οι πολίτες του άρχισαν να αντιμετωπίζουν κρίση κόστους ζωής λόγω επίμονης ανόδου του πληθωρισμού. Οργανώθηκαν λαϊκές αντιδράσεις, αρχικά ενάντια στην απόφαση Τριντό για υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, που όμως γρήγορα εξελίχθηκαν σε γενικές κυβερνητικές διαμαρτυρίες. Οι συνεχόμενες διαδηλώσεις και τα μπλόκα ονομάστηκαν «κονβόι της ελευθερίας», και διέσχιζαν ολόκληρη τη χώρα με φορτηγά για να φτάσουν να διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα, παραλύοντάς την. Τον Ιανουάριο του 2024, το δικαστήριο του Καναδά έκρινε ότι ο Τριντό έκανε κατάχρηση του νόμου έκτακτης ανάγκης για να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Το 2017, με τον Τραμπ να έχει εκλεγεί στις ΗΠΑ και να έχει εκδώσει τη λεγόμενη «μουσουλμανική απαγόρευση εισόδου στη χώρα», ο Τριντό, ποζάροντας ως συνεχιστής του Ομπάμα, κάλεσε τους μετανάστες να πάνε στον Καναδά. «Θα σας καλωσορίσουμε, ανεξάρτητα απ’ τη θρησκεία σας. Η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας» δήλωνε.




 

Όμως, του γύρισε μπούμερανγκ. Η ανοιχτή μεταναστευτική πολιτική του για να προσελκύσει εργάτες δημιούργησε διάφορα προβλήματα στους Καναδούς, με αποτέλεσμα να στρέψει μια από τις πιο ανοιχτές κοινωνίες κατά των μεταναστών.

Η επανεκλογή Τραμπ έπαιξε καίριο ρόλο στην παραίτηση Τριντό. Ο Τραμπ απειλεί να επιβάλει δασμούς 25% στα καναδικά προϊόντα, κάτι που θα καταστρέψει οικονομικά τον Καναδά. Τη Δευτέρα, η υπουργός Οικονομικών του, Κρίστια Φρίλαντ, παραιτήθηκε, κατηγορώντας τον Τριντό ότι είναι απροετοίμαστος να αντιμετωπίσει την απειλή Τραμπ.

Ο ίδιος ο Τραμπ τον διακωμωδεί σε κάθε ευκαιρία. Αποκαλεί τον Τριντό «κυβερνήτη» και τον Καναδά «51η πολιτεία των ΗΠΑ».

Ουσιαστικά, ο Τριντό ανέβηκε προ δεκαετίας στο κύμα επειδή εναρμονιζόταν ιδεολογικά με τη ρότα που ήθελαν, τότε, να επιβάλουν οι ΗΠΑ. Τώρα, που η πολιτική του είναι σε αντίθεση με τον Τραμπ, ο Τριντό καταρρέει. Μοιάζει όλη η «φρουρά» δυτικών ηγετών του Μπάιντεν να αποχωρεί μαζί με τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο.

Το βιογραφικό του Τζάστιν Τριντό

Γεννήθηκε το 1971 στην Οτάβα. Σπούδασε Λογοτεχνία και Παιδαγωγική. Είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού του Καναδά, Πιέρ Τριντό. Το 2008 εξελέγη μέλος της καναδικής Βουλής των Κοινοτήτων. Το 2009 ορίστηκε «σκιώδης» υπουργός Νεολαίας και Πολυπολιτισμικότητας, ενώ την επόμενη χρονιά ορίστηκε «σκιώδης» υπουργός Νεολαίας, Υπηκοότητας και Μετανάστευσης. Εκλέχθηκε αρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων τον Απρίλιο του 2013. Το 2015 κέρδισε τις εκλογές με αυτοδυναμία. Στις εκλογές του 2019 αναγκάστηκε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με υποστήριξη από αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης, όπως και στις εκλογές του 2021. Το 2015 διόρισε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της χώρας με γνώμονα την αριθμητική ισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Προχθές, 6 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε πως παραιτείται. Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos δείχνει ότι το κόμμα του είναι δεύτερο και υπολείπεται 25 μονάδες των Συντηρητικών.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Άντε και στα δικά μας σύντομα, να γλυτώσει η Ελλάδα από την μάστιγα των νεοταξιτών υποτελών των ανωμάλων και εθνοπροδοτών που τσαλαπατούν τις τελευταίες δεκαετίες κάθε ιερό και όσιο και εξοντώνουν τον Ελληνικό λαό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This