Την επόμενη φορά που θα επικοινωνήσετε με κάποιον μέσω βιντεοκλήσης ρίξτε του καμιά ματιά παραπάνω, όχι για να μην παρεξηγηθεί, αλλά για το δικό σας καλό.
- Από τον Βασίλη Χονδρογιάννη
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology» βασίστηκε στη μελέτη 500 εθελοντών και έδειξε ότι ο άνθρωπος περνάει την περισσότερη ώρα της βιντεοκλήσης κοιτώντας τον εαυτό του στην οθόνη. Το κακό θα ήταν μικρό, αν οι ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων το Harvard Medical School και το Boston University, δεν διαπίστωναν ότι η παραπάνω πρακτική καταστρέφει την εικόνα που έχει καθένας για τον εαυτό του.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι παρατηρώντας κανείς συνέχεια τον εαυτό του στην οθόνη επικεντρώνεται άθελά του και στην παραμικρή λεπτομέρεια του προσώπου του. Εντοπίζει πολύ μικρά πράγματα που δεν του αρέσουν στην εμφάνισή του, με αποτέλεσμα να νιώθει άσχημα. «Είναι σαν να στέκεται κανείς για ώρες μπροστά στον καθρέφτη» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα είναι τόσο σημαντικό που, σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφονται όλο και περισσότερα περιστατικά στα οποία κάποιος δεν αντέχει άλλο την εμφάνισή του, όπως τη βλέπει στην οθόνη, και απευθύνεται σε πλαστικό χειρουργό για να κάνει επεμβάσεις αισθητικής.
Οι ερευνητές αποκαλούν την ψυχολογική πάθηση «δυσμορφία τηλεδιάσκεψης» και προσθέτουν ότι γίνεται χειρότερη, όταν κάποιος χρησιμοποιεί φίλτρα του κινητού κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης.
Πηγή: Εφημερίδα Espresso
Διαβάστε ακόμα:
- Ο πρωινός καφές… σώζει ζωές
- Αντιστρές στο… ποτήρι!
- Η Δέσποινα Βανδή στη Βουλγαρία για διαφημιστικό δερματολογικής κλινικής
- Αλλεργική αντίδραση από… sushi έπαθε η Δήμητρα Αλεξανδράκη