Με την ανάπτυξη φρεγατών, αεροσκαφών και drones στη Βαλτική Θάλασσα απαντά το ΝΑΤΟ στους φόβους περί νέας δολιοφθοράς των υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών και ενέργειας στην περιοχή από τη Ρωσία.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 14/1, ο γ.γ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο Οργανισμός εντείνει το έργο του, για να ανιχνεύσει και να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον υποθαλάσσιων καλωδίων ενέργειας και δεδομένων στη Βαλτική Θάλασσα, μέσω της επιχείρησης «Baltic Sentry» (Φρουρός της Βαλτικής), η οποία θα περιλαμβάνει «μια σειρά από μέσα», συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης φρεγατών, αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας και «μικρού στόλου ναυτικών drones».
Today, I announced the launch of #NATO‘s new military activity “Baltic Sentry”. Under Supreme Allied Commander General Chris Cavoli @SHAPE_NATO , this activity is part of our ongoing effort to enhance maritime presence and monitoring of key areas for our Alliance. pic.twitter.com/LIYsH0U554
— Mark Rutte (@SecGenNATO) January 14, 2025
Όπως αναφέρει το Politico, στο Ελσίνκι φιλοξενείται από τον Φινλανδό Πρόεδρο Αλεξάντερ Στουμπ και την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ Σύνοδος Κορυφής για το συγκεκριμένο ζήτημα, στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Σουηδία, καθώς και ανώτατο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι στιγμής, οι πληγείσες χώρες δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν τις επιθέσεις, με τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της επιτήρησης στην περιοχή, καθώς επίσης την ενσωμάτωση των προσπαθειών εθνικής επιτήρησης των χωρών μελών για «συνολική ανίχνευση των απειλών».
NATO has launched a new military operation named ‘Baltic Sentry’ to protect critical undersea infrastructure in the Baltic Sea from Russian attacks.
“#NATO stands ready to deter and defend against any threats to member nations.”
Joint statement: https://t.co/sWCiDpysaF pic.twitter.com/Ov16NBckUy
— Anonymous (@YourAnonCentral) January 14, 2025
Ο Ρούτε τόνισε ότι η επιβολή των μέσων αυτών θα αποτελέσει μέρος της απάντησής του ΝΑΤΟ, σύμφωνη με την απάντηση της Φινλανδίας σε ένα περιστατικό με δολιοφθορά σε καλώδια ανήμερα τα Χριστούγεννα. Οι φινλανδικές αρχές έχουν ανοίξει ποινική έρευνα για το θέμα, επέβαλαν απαγόρευση ταξιδιού σε επτά μέλη του πληρώματος και επιβιβάστηκαν στο πλοίο Eagle S για να το επιθεωρήσουν. «Οι καπετάνιοι των πλοίων πρέπει να κατανοήσουν ότι πιθανές απειλές για την υποδομή μας θα έχουν συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιβίβασης, κατάσχεσης και σύλληψης», επισήμανε ο Ρούτε, προσθέτοντας πως για την όλη επιχείρηση το ΝΑΤΟ θα συνεργαστεί, επίσης, με παρόχους υποδομών ζωτικής σημασίας, ώστε τα καλώδια να είναι στο μέλλον πιο ανθεκτικά.
Επανειλημμένες δολιοφθορές
Παρά τις επανειλημμένες δολιοφθορές, η υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Ελίνα Βάλτονεν, είπε στα τοπικά ΜΜΕ ότι δεν χρειάζεται να επικαλεστεί το Άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο πυροδοτεί επίσημες συνομιλίες μεταξύ των συμμάχων, στην περίπτωση που ένα μέλος αισθάνεται ότι απειλείται η ακεραιότητα ή η ασφάλειά του.
Ωστόσο, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ την Τρίτη, η στρατιωτική δραστηριότητα είχε αυξηθεί στην περιοχή. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η Στοκχόλμη θα θέσει έως και τρία πολεμικά πλοία υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα για πρώτη φορά, ενώ το ΝΑΤΟ δήλωσε στα τέλη Δεκεμβρίου ότι οι σύμμαχοι θα ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στην περιοχή. Τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ΝΑΤΟ θα στείλει έως και 10 πολεμικά πλοία για να προστατεύσει τα υποθαλάσσια καλώδια από δολιοφθορές.
Never enough: NATO launches Baltic sea patrol mission
Polish Prime Minister Donald Tusk announced that NATO countries seeks ways to monitor ships in the Baltic Sea beyond their territorial waters.
Earlier at the Helsinki summit, NATO Secretary General Mark Rutte unveiled the… pic.twitter.com/VED5EPLP5T
— Rahini (@rahini1207) January 14, 2025
Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε την Τρίτη ότι το γερμανικό ναυτικό θα συνεισφέρει πλοία ενώ το λιθουανικό ναυτικό αυξάνει την επιτήρησή του στην περιοχή. Από την πλευρά της, η Λιθουανή υπουργός Άμυνας Dovilė Šakalienė δήλωσε στο X ότι νέες πληροφορίες από τη Σουηδία αποκάλυψαν «πόσο κοντά ήμασταν σε μια κατάσταση όπου και τα τρία μεγάλα καλώδια ρεύματος (των NordBalt, Estlink 1 και Estlink 2) θα μπορούσαν να καταστραφούν ταυτόχρονα».
Η Šakalienė είπε ότι μίλησε με υπουργούς Άμυνας από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία και την Ολλανδία και όλοι συμφώνησαν ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» να ενισχυθεί η παρουσία τους στη Βαλτική Θάλασσα και να αναθεωρηθεί η διεθνής και εθνική νομοθεσία, ώστε να αντικατοπτρίζει την απειλή που δημιουργεί ο υβριδικός πόλεμος.
Σημειώνεται πως για το ίδιο θέμα θα συσκεφθούν στη Χάγη την προσεχή Τρίτη, 21/1, οι υπουργοί Άμυνας από τις χώρες της Βαλτικής και την Ολλανδία.
- Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:
- Δείτε επίσης: Ανεπιβεβαίωτες αναφορές για επεισόδιο στην Βαλτική: Ρωσικό πλοίο έριξε προειδοποιητικά πυρά σε γερμανικό ελικόπτερο