– Κύριε πρόεδρε, αυτή τη στιγμή διεξάγεται δημοσκόπηση με κύριο ερώτημα αν εσείς μπορείτε να ενώσετε ως Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας τον ελληνικό λαό. Μόλις απάντησα…
– Ελπίζω να με ψήφισες!
– Μα θα γίνετε Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας αξιοκρατικώς, μέσω… ΑΣΕΠ.
Ήταν Τρίτη απόγευμα όταν επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Τον καλέσαμε για να έχουμε μια τελευταία «σφυγμομέτρηση» και προσφύγαμε σε ένα αστείο που του αρέσει να χρησιμοποιεί κάθε φορά που καλείται να σχολιάσει τον διορισμό πολιτευτή σε δημόσιο αξίωμα. «Μην ανησυχείτε! ∆ιορίστηκε μέσω ΑΣΕΠ!»
Η σύντομη ανάλυση που κάναμε για τη στάση της Αριστεράς και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λούκα Κατσέλη μάς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι δύσκολα ο πρωθυπουργός θα επέλεγε μια υποψηφιότητα πολιτικού των Μνημονίων και των Σαμαροβενιζέλων, όπως ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος γνώρισε χθες την οδυνηρή εμπειρία της δημόσιας απόρριψης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός τον άφηνε να ελπίζει όλον αυτόν τον καιρό, λέγοντας σε εξωπολιτικό πρόσωπο που μεσολάβησε υπέρ της υποψηφιότητάς του ότι «είναι σπουδαία προσωπικότητα», αλλά στο τέλος απέρριψε την ιδέα μιας κατά βάση συναρχηγίας και συμπρωθυπουργίας μαζί του. «Εάν ο Βαγγέλης γίνει Πρόεδρος, θα υποκαταστήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας στον έλεγχο νομιμότητας των Προεδρικών ∆ιαταγμάτων των μελών του υπουργικού συμβουλίου» σχολίασε στην εφημερίδα μας κορυφαίος υπουργός και τακτικός επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου.
Και έτσι προέκυψε ο παραταξιακός, αβερωφικός και αγγλοτραφής Κώστας Τασούλας, ο οποίος οικοδόμησε σχέση εμπιστοσύνης με τον κύριο Μητσοτάκη την προηγούμενη πενταετία. Αυτός μεσολάβησε για να αγοράσει ο πρωθυπουργός και ένα οικόπεδο αξίας 70.000 ευρώ στο Πάπιγκο, στο χωριό Άγιος Μηνάς, κοντά στην αγαπημένη του Αρίστη. Χωρίς αμφιβολία, ο πρωθυπουργός οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή από το ένστικτο της πολιτικής αυτοσυντήρησης, στο οποίο καταφεύγει κάθε φορά που τα ανοίγματά του συναντούν τη θυελλώδη αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της κομματικής βάσης της Ν.∆. Μετά τη διαφοροποίηση 53 βουλευτών στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις πυκνές ερωτήσεις βουλευτών της Ν.∆. κατά υπουργών, στις οποίες πρωταγωνίστησε και ο προτεινόμενος σήμερα για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρωθυπουργός δεν θα άντεχε τη διαφοροποίηση 10 τουλάχιστον βουλευτών της Ν.∆. στην κρίσιμη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι όλοι όσοι προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα με τη στάση τους στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Αλέξης Πατέλης, είναι σήμερα παρελθόν.
Ωστόσο, η εφημερίδα μας είναι σε θέση να γνωρίζει ότι η επιλογή αυτή του κυρίου Μητσοτάκη δεν είναι μόνο παραταξιακή. ∆εν είναι μόνο αναγνώριση των υπηρεσιών που του προσέφερε ο Κώστας Τασούλας ως πρόεδρος, με κορυφαία τη στάση του στο Ουκρανικό και στα Αζοφικά. ∆εν είναι μόνο έκφραση εμπιστοσύνης ότι ο νέος Πρόεδρος θα είναι «εκτελεστικός» και αποτελεσματικός… στο delivery. Eίναι και η εξαργύρωση οφειλόμενου «χρέους» απέναντί του.
Εισηγητής
Ο Κώστας Τασούλας με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ορίστηκε στις 31 Οκτωβρίου 2018 γενικός εισηγητής του κόμματος στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος που εκκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Η Βουλή εκείνη ήταν προτείνουσα και όχι αναθεωρητική. Τέθηκε τότε στις εσωτερικές συζητήσεις στην οδό Πειραιώς το ερώτημα αν η Ν.∆. θα απορρίψει τις καινοφανείς προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα προς αναθεώρηση άρθρα, διότι τυχόν υπερψήφισή τους θα ανάγκαζε την επόμενη (νεοδημοκρατική) Βουλή να τα θέσει αυτούσια σε ψηφοφορία. Μεταξύ των άρθρων αυτών ήταν και το 30, που προέβλεπε άμεση εκλογή Προέδρου της ∆ημοκρατίας από τον λαό ύστερα από επτά άκαρπες ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο Τασούλας διαφώνησε και εξέφρασε την άποψη ότι, αν η Ν.∆. ψηφίσει τη διάταξη αυτή, δεν δεσμεύεται από το «συριζαίικο» περιεχόμενό της. Απλώς η Βουλή εντάσσει στα αναθεωρητέα άρθρα και το άρθρο 30, και σε περίπτωση νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή (εν προκειμένω, της Ν.∆.) αυτή θα ήταν ελεύθερη να το διαμορφώσει όπως εκείνη επιθυμούσε. Αυτό ήταν κρίσιμο για τον κύριο Μητσοτάκη, γιατί, πρώτον, ήθελε την πάση θυσία αποσύνδεση των εκλογών από την εκλογή Προέδρου της ∆ημοκρατίας και, δεύτερον, επειδή επιθυμούσε να νομοθετήσει τη δυνατότητα να εκλέγει Πρόεδρο ακόμη και με σχετική πλειοψηφία.
Ουδείς μπορούσε να προεξοφλήσει τα πολιτικά δεδομένα έξι χρόνια μετά. Ο πρωθυπουργός έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, την ιδέα Τασούλα υπ’ όψιν συνταγματολόγων, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, οι οποίοι γνωμοδότησαν θετικά. Αλλα μπορεί να εισηγείται η προτείνουσα Βουλή, άλλα να αποφασίζει η αναθεωρητική, αρκεί να έχει ενταχθεί το οικείο άρθρο στα αναθεωρητέα. Έτσι και έγινε. Η Βουλή των Ελλήνων νομοθέτησε στις 25/11/2019 τη νέα διάταξη για την εκλογή Προέδρου με γενικό εισηγητή τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη (σχετικά, Ε. Στυλιανίδη, «Συνταγματική Αναθεώρηση 2019 – Χαμένη ευκαιρία ή νέο ξεκίνημα;», πρόλογος Κωνσταντίνου Τασούλα, εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη). Υιοθετώντας την ιδέα Τασούλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γλίτωσε όχι μόνο τις πρόωρες εκλογές, αλλά και τη διαπραγμάτευση με το ΠΑΣΟΚ για τον νέο Πρόεδρο με τον πέλεκυ των εκλογών πάνω από το κεφάλι του.
Ο Κώστας Τασούλας δεν έγινε λοιπόν Πρόεδρος επειδή είναι παραταξιακός και τέκνο του Ευάγγελου Αβέρωφ. Έγινε και επειδή ο πρωθυπουργός τού το χρωστούσε. Αυτή είναι η αλήθεια. Κατά τα λοιπά, παρέλκει να επισημάνουμε ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε με το περιεχόμενο της δήλωσής του το μέγα λάθος του με την επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και μας δικαίωσε αναδρομικά. Αλλά ο εγωισμός του δεν τον άφησε να παραδεχθεί το λάθος στο σύνολό του. Γι’ αυτό εξήγγειλε την εκλογή Προέδρου για μια θητεία εξαετή… Για να καλύψει το λάθος του.
Διαβάστε ακόμα:
Βαρύ βιογραφικό πριν ασχοληθεί από τα 22 του με την πολιτική… Άλλος ένας σωτήρας. Ο διεφθαρμένος Ζελένσκι και οι αγωνιστές του τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή. Αυτό είναι κορυφαία στάση. Μαζί, βεβαίως, με τις δικογραφίες των Τεμπών που έχουν παραπέσει στα συρτάρια του προέδρου της Βουλής. Ζήτω η παράταξη κ. Κοττάκη, δημοσιογράφε.
Η στάση Τασούλα στα θέματα των υποκλοπών και των Τεμπών αποδεικνύει την ακατάλληλοτητα του. Άσε που κρύφτηκε πίσω απο τη βουλευτική ασυλία για να μην διωχθεί για χρηματισμό. Μην επιχειρείς να τον ξεπλύνεις.
Ο σκερτσος και ο Γεωργιάδης όπως και άλλοι προκάλεσαν με τη στάση τους για τους ομοφυλόφιλους και ζουν και βασιλεύουν στο σύστημα του καθεστώτος Μητσοτάκη.