Η σελίδα, Taste Atlas, δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες την λίστα με τα 100 χειρότερα φαγητά στον κόσμο, με βάση την βαθμολογία της σελίδας. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δύο ελληνικά πιάτα που συγκέντρωσαν χαμηλή βαθμολογία.
Έτσι, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσίευσε ο γαστρονομικός οδηγός, στην 30ή θέση, βρίσκεται η σαλάτα με αγκινάρες και στην 74η τα μπουρμπουρέλια.
Ας δούμε όμως τι ακριβώς είναι αυτά τα πιάτα που προέρχονται από την Κρήτη και την Κεφαλονιά αντίστοιχα.
Οι αγκινάρες σαλάτα από την Κρήτη
Η σαλάτα Αγκινάρες είναι μια παραδοσιακή σαλάτα από την Κρήτη. Αν και υπάρχουν παραλλαγές, η σαλάτα γίνεται συνήθως με συνδυασμό μικρών και τρυφερών αγκινάρων, λεμονιού, ελαιόλαδου, μουστάρδας, σκόρδου, άνηθου, αλατιού και πιπεριού.
Οι αγκινάρες κόβονται και βράζονται σε νερό και χυμό λεμονιού. Κόβονται στα τέσσερα και στη μέση, τρίβονται με λεμόνι και τοποθετούνται σε μια πιατέλα. Ένα ντρέσινγκ που αποτελείται από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, μουστάρδα και σκόρδο περιχύνεται στη συνέχεια πάνω τους και η σαλάτα πασπαλίζεται με ψιλοκομμένο άνηθο, αλατοπιπερώνεται και σερβίρεται αμέσως.
Την σαλάτα τη βρίσκουμε μόνο στις αρχές της άνοιξης, τις πρώτες μέρες της Σαρακοστής, όταν συνήθως σερβίρεται με ταραμοσαλάτα και ρεγκοσαλάτα ως ορεκτικό.
Τα μπουρμπουρέλια από την Κεφαλονιά
Τα μπουρμπουρέλια είναι μίγμα διαφόρων δημητριακών όπως σιτάρι, καλαμπόκι, φασόλια, φακές, ρεβύθια, κουκιά και μπιζέλια τα οποία μαγειρεύονται παραδοσιακά στην Κεφαλονιά την ημέρα των Εισοδίων της Θεοτόκου (21 Νοεμβρίου).
Το έθιμο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου βρίσκεται ακριβώς στο μέσον της εποχής της σποράς και γι’ αυτό η Παναγία των Εισοδίων λέγεται και Παναγία η Μεσοσπορίτισσα, ενώ αποτελεί συνέχιση της προσφοράς καρπών στην αρχαία ελληνίδα θεά Δήμητρα ώστε ο επόμενος χρόνος να φέρει καλή σοδειά.