Αν και είναι ένα μέτρο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δεν είναι ακόμη έτοιμο να προχωρήσει στις αυξήσεις για το επίδομα παιδιού. Με την κυβέρνηση να θέλει να πείσει πως ενδιαφέρεται πραγματικά να βοηθήσει τους νέους που έχουν ή θέλουν να κάνουν παιδιά, παρατηρείται μια απαράδεκτη καθυστέρηση, σε μια περίοδο κατά την οποία τα εισοδήματα συρρικνώνονται εξαιτίας του πληθωρισμού και το δημογραφικό αναδεικνύεται -υποκριτικά καταπώς φαίνεται- σε Νο 1 πρόβλημα για το μέλλον της χώρας.
Μέσα στη χρονιά
Η αρμόδια υπουργός Σοφία Ζαχαράκη είπε χθες ότι μέσα στη χρονιά θα εφαρμοστεί η αύξηση του επιδόματος για όσους βρίσκονται στην τρίτη και χαμηλότερη κατηγορία, η οποία καταργείται, και θα μεταφερθούν αυτομάτως στη δεύτερη. Σε πρακτικό επίπεδο, εάν κάποιος λαμβάνει 28 ευρώ ανά τέκνο τον μήνα, θα παίρνει πλέον 45 ευρώ. Επίσης, βελτιώνονται έμμεσα και οι εισοδηματικές κατηγορίες, καθώς τα εισοδήματα θα υπολογίζονται με έκπτωση 20%. Στον αντίποδα, θα θεσπιστούν περιουσιακά κριτήρια, με το επικρατέστερο σενάριο να βάζει το πλαφόν σε ακίνητη περιουσία 200.000 ευρώ και Ι.Χ. έως 1.600 κυβικά, ανάλογα με την παλαιότητα αλλά και τα μέλη της οικογένειας, δηλαδή με πιο ευνοϊκά όρια για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες. Παράλληλα, δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε ακριβώς θα εφαρμοστεί και ένα άλλο μέτρο που εξαγγέλθηκε πριν από τουλάχιστον τρία χρόνια, δηλαδή η χορήγηση των επιδομάτων (όλων ή ενός ποσοστού αυτών) μέσω προπληρωμένης κάρτας.
Αγνωστο παραμένει επίσης πότε θα αυξηθούν και άλλα δύο σημαντικά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, το επίδομα στέγασης και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, έχει εξαγγελθεί ότι αυξάνεται από τα 70 ευρώ, σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, αναλόγως της εισοδηματικής κλίμακας, πλέον αύξησης 30% για κάθε τέκνο. Το λαμβάνουν όσοι το συνολικό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αναμένεται να αυξηθεί από τα 216 ευρώ στα 250 ευρώ. Η προσαύξηση για κάθε παιδί αυξάνεται επίσης από τα 54 ευρώ στα 75 ευρώ. Επιπλέον, το 30% του εισοδήματος από µισθωτή εργασία δεν θα προσµετράται στα εισοδηματικά όρια, ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία στους δικαιούχους.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία