Στα σκαριά «Εξοικονομώ» και για το αποχετευτικό!

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί επιδότηση για τη σύνδεση των κατοικιών με το δίκτυο της περιοχής. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 30.000.000 €

Must Read

Την επιδότηση των νοικοκυριών για σύνδεση των κατοικιών τους με το δίκτυο αποχέτευσης της περιοχής τους δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για τη δράση «Εξοικονομώ – Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης», που θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, με στόχο να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες σύνδεσης. Ο προϋπολογισμός φτάνει τα 30.000.000 ευρώ, η δράση εντάχθηκε λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027», το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής έχει συνταχθεί και αναμένεται πλέον το ερχόμενο διάστημα η κοινή υπουργική απόφαση προκήρυξής της.

  • Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Το πρόγραμμα αφορά κτίρια ιδιοκτησίας φυσικών προσώπων, που χρησιμοποιούνται ως κατοικία ή επαγγελματική στέγη, τα οποία πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες επιδοτήσεων, στις οποίες οι ωφελούμενοι εντάσσονται ανάλογα με την αναγκαιότητα τοποθέτησης εξοπλισμού και τη γεωγραφική θέση του ακινήτου (νησιωτική ή ηπειρωτική).

Χωρίς ειδοδηματική κριτήρια

Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ενώ το ποσό της επιδότησης θα είναι εφάπαξ, κατ’ αποκοπή ποσό, το οποίο προκύπτει με βάση την εκτίμηση του κόστους των απαιτούμενων εργασιών και του αναγκαίου εξοπλισμού για τη σύνδεση του ακινήτου με την αναμονή σύνδεσης του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης.

Μέσω της δράσης, λοιπόν, επιδοτείται η ιδιωτική δαπάνη για την προσαρμογή της αποχέτευσης των κτιριακών εγκαταστάσεων, προκειμένου να οδηγούνται τα λύματα στο φρεάτιο της εξωτερικής διακλάδωσης του δικτύου αποχέτευσης, σε οικισμούς Α’, Β’ και Γ’ κατηγορίας (άνω των 2.000 κατοίκων, σύνολο 482 οικισμοί). Οι οικισμοί αυτοί εμπίπτουν στις διατάξεις της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, εφόσον υπάρχει λειτουργική Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του εξωτερικού δικτύου αποχέτευσης με τις απαραίτητες αναμονές. Κάτι που θα επιβεβαιώνεται από την αρμόδια Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης ή τον αντίστοιχο δήμο που έχουν κατασκευάσει το δίκτυο αποχέτευσης. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι πολλοί από τους 482 οικισμούς δεν έχουν συμμορφωθεί με τη συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία για τη διαχείριση των αστικών λυμάτων.

Οδηγός για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης

Σύμφωνα με το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος, όλη η διαδικασία υλοποίησης, από την υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης έως την καταβολή της σχετικής επιδότησης, θα υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://apoxetefsisyndesi.gov.gr, που θα ανοίξει όταν αρχίσει η υποβολή των αιτήσεων.

Στην πλατφόρμα ο ενδιαφερόμενος θα βρίσκει τα εξής πεδία της αίτησης:

1. Επιλογή ακινήτου

2. Θέση ακινήτου (με άντληση στοιχείων από Ε9, πεδία Νομός, Δήμος/Κοινότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα)

3. Κατηγορία ακινήτου (με άντληση στοιχείων από Ε9, πεδία Μονοκατοικία, Διαμέρισμα, Επαγγ. Στέγη)

4. Είδος δικαιώματος (με άντληση στοιχείων από Ε9 πεδία Πλήρης, Ψιλή, Επικαρπίας)

5. Ποσοστό δικαιώματος (με άντληση στοιχείων από Ε9)

6. Συναίνεση συνιδιοκτήτη σε περίπτωση δικαιώματος <50%

7. Υπεύθυνες δηλώσεις συναίνεσης/εξουσιοδότησης των υπολοίπων ιδιοκτητών ή αντίγραφο πρακτικού γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας (σε περίπτωση πολλών οριζόντιων ιδιοκτησιών στην ίδια διεύθυνση ακινήτου, με κοινή αποχέτευση – γενικό εξωτερικό αγωγό)

8. Θέση βόθρου στο οικόπεδο σε σχέση με το κτίσμα και το φρεάτιο της εξωτερικής διακλάδωσης του δικτύου αποχέτευσης (σημείωση σε online χάρτη ή επισύναψη τοπογραφικού ή άλλου εγγράφου)

9. Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού ωφελούμενου.

Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/ υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια κ.λπ.), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» & «Πολιτική Προστασία» (ΠΕΚΑ & ΠΟΛΠΡΟ) εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον δικαιούχο. Πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής προτάσεων επιτρέπεται η επανυποβολή νέας πρότασης κατόπιν ακύρωσης της αρχικής πρότασης. Η πρόταση αξιολογείται βάσει της τελευταίας επιτυχούς/έγκυρης υποβολής. Η περίοδος υποβολής των προτάσεων δύναται να λήξει νωρίτερα από την προσδιοριζόμενη ημερομηνία, σε περίπτωση εξάντλησης της προς διάθεση συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης.

Ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας των δαπανών των προτεινόμενων πράξεων ορίζεται η 31/12/2029. Η λήξη των προτεινόμενων πράξεων (ολοκλήρωση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου) θα πρέπει να συντελεστεί έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο του οδηγού του προγράμματος, δεν θα θεωρηθούν επιλέξιμα έργα προς χρηματοδότηση εκείνα για τα οποία έχει υποβληθεί αίτηση χρηματοδότησης ή χρηματοδοτούνται ήδη από άλλα χρηματοδοτικά μέσα και δεν έχουν αποσυρθεί από αυτά με απόφαση του αρμοδίου οργάνου τους, αναρτημένη στη Δι@ύγεια και κοινοποιημένη στα οικεία χρημ/κά μέσα προ της υποβολής πρότασης. Σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη κι αν υποβληθούν, τα έργα αυτά θα απορριφθούν.

Πρόγραμμα για τις ΔΕΥΑ

Στο μεταξύ, ανοιχτό για υποβολή αιτήσεων είναι από την Τρίτη (και μέχρι τις 31 Μαρτίου) το πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)», ύψους 40.000.000 ευρώ.

Το ποσοστό επιδότησης διαμορφώνεται στο 60% της καθαρής (χωρίς ΦΠΑ) αξίας των επιλέξιμων δαπανών.

Οι επιλέξιμες δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, χωρίζονται σε δύο, κύριες κατηγορίες:

α) Αμεσες Επεμβάσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης. Περιλαμβάνουν βελτιώσεις εξοπλισμού σε αντλιοστάσια (π.χ. αντικατάσταση κινητήρων, εγκατάσταση inverter και τηλεχειρισμού), καθώς και υποστήριξη μέσω ενεργειακών ελέγχων και προετοιμασίας φακέλων,

β) Στρατηγικές Μελέτες Μακροπρόθεσμης Εξοικονόμησης Ενέργειας. Εστιάζουν στον εντοπισμό, την αξιολόγηση και την αποτύπωση δυνατοτήτων εξοικονόμησης ενέργειας σε επίπεδο οργανισμού, παρέχοντας στρατηγικό πλαίσιο για μελλοντικές δράσεις.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας, καθώς και ενδεχόμενες συμπράξεις επιμέρους ΔΕΥΑ. Σημειώνεται ότι από τα 40.000.000 ευρώ, τα 7.000.000 ευρώ κατευθύνονται σε ΔΕΥΑ Δήμων με λειψυδρία, τα 10.000.000 ευρώ στις ΔΕΥΑ Θεσσαλίας και τα υπόλοιπα 23.000.000 ευρώ σε ΔΕΥΑ λοιπών περιοχών.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης τουλάχιστον κατά 20% και των εκπομπών CO₂ κατά 20% ετησίως, μέσω παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης και βελτίωσης της λειτουργικής αποδοτικότητας στα αντλιοστάσια των ΔΕΥΑ.

Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Να συνδεθούν τα νοικοκυριά της παραλιακής με τους κουραδαγωγούς που ξεχειλίζουν να έχουν τζαμπέ νερό για πλύσιμο αυτοκινήτων, Κούλη δώσε κουράδα pass.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This