Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι χαρακτηρίζει και πάλι τους αντάρτες Χούθι (Ανσάρ Αλλάχ) της Υεμένης ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, ανατρέποντας την απόφαση του Τζο Μπάιντεν από το 2021, να αφαιρέσει τον τρομοκρατικό χαρακτηρισμό από την ομάδα.
Ο Μπάιντεν είχε άρει τον χαρακτηρισμό λόγω ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων να παρέχουν βοήθεια σε αμάχους στην Υεμένη.
«Υποστηριζόμενοι από τη Δύναμη Quds του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, οι Χούθι έχουν επιτεθεί κατά πολεμικών πλοίων του Ναυτικού των ΗΠΑ δεκάδες φορές από το 2023, θέτοντας σε κίνδυνο Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες», ανέφερε η εντολή του Τραμπ που έκανε λόγο για «αποτέλεσμα της αδύναμης πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν».
Το διάταγμα τονίζει ακόμα ότι οι Χούθι είχαν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον αμάχων στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ και επιτέθηκαν σε εμπορικά πλοία περισσότερες από 100 φορές, «αναγκάζοντας μεγάλο μέρος της θαλάσσιας εμπορικής κίνησης στην Ερυθρά Θάλασσα να αλλάξει δρομολόγιο, γεγονός που συνέβαλε στον παγκόσμιο πληθωρισμό».
Η εντολή του Τραμπ ανέφερε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και η USAID θα επανεξετάσουν όλη τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Υεμένη και θα τερματίσουν κάθε σχέδιο, επιχορήγηση ή σύμβαση που θα μπορούσε να ωφελήσει τους Χούθι.
Η κίνηση αυτή του Τραμπ αναμένεται να χαιρετιστεί όχι μόνο από το Ισραήλ, αλλά και από τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Μάλιστα, όπως μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε την Τετάρτη (22/1) με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MBS).
Ο MBS φέρεται να είπε στον Τραμπ ότι η χώρα του θα αυξήσει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ κατά 600 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια!
سمو #ولي_العهد يجري اتصالاً هاتفيًا بالرئيس الأمريكي.https://t.co/s1hXqhFL27#واس pic.twitter.com/uRIXgJUYgW
— واس الأخبار الملكية (@spagov) January 22, 2025
Πρώην αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν είπαν στο Axios ότι τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του ο Μπάιντεν σκέφτηκε να επαναπροσδιορίσει τους Χούθι ως τρομοκράτες. Η USAID είχε αντιταχθεί στην κίνηση, υποστηρίζοντας ότι θα βλάψει τις προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας.